Sulakyurt Çayoba Köyü
Çayoba Köyü haberleri, Sulakyurt Çayoba köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çayoba köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırıkkale Köyleri Arasında yer alan Çayoba köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Sulakyurt Çayoba köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çayoba köyü son dakika gelişmeleri, Çayoba köyüne özgü yemekler, Sulakyurt Çayoba köyünün tarihi, Çayoba köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çayoba köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Çayoba, Kırıkkale ilinin Sulakyurt ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çayoba Köyü Resimleri ve Çayoba köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Sulakyurt Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Sulakyurt Kırıkkale Arası Kaç Km? Sulakyurt Hava Durumu? Kırıkkale Köyleri ve Sulakyurt Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırıkkaleli iseniz Kırıkkale Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırıkkaleli Ünlüler arasında Sulakyurt Çayoba Köyünde doğan biri var mı? Sulakyurt Doğumlu Ünlüler Kimler?
Çayoba,Kırıkkale ilinin Sulakyurt ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihçesi hakkında kesin bir bilgiye sahip olunamamıştır. Orta Asya'dan göç edip gelen Oğuz Türkmen boylarından ve 900-1000 yıllık bir geçmişi olduğu söylenmektedir. Cumhuriyet öncesi adınınŞemsettin Köyü olduğu bilinmektedir. Baykuş ve Karabayır tepelerinin arasında kuru bir çay kenarında çukura kurulmuştur. Yerleştikleri bu yerleşim merkezine cumhuriyet sonrası Çayoba adını koymuşlardır.
1928-1943 arası 8 haneli Torunoba köylüleri eşkiya baskınları sebebiyle Çayoba'ya taşınmışlardır Kesin olarak bilinmemekle birlikte köyü kuranların atalarının orta Asya'daki geldikleri yerleşim yerlerinin Oba ismini taşıdığı söylenmektedir. Şimdiki yerleşim, çay kenarı olduğu için, ikisi birleşip Çayoba yani köyün şimdiki ismi olmuştur.
Bölgeye ilk Abidin-Veli-Yusuf ve İsmail adında 4 kardeşin geldiği, Sulakyurtlu Cellatoğullarından arazi aldıkları, Abidin , Veli ve Yusuf'un çayoba Köyüne; İsmail'in ise Çayoba Köyüne yerleştiği söylenir.
Çayoba, köyünün insanları çok sıcak ve misafirperverdir. Onların bu özelliği civar köyler tarafındansa dile getirilmektedir. Köyde saygı ve ahlak temelli bir kültürün izlerini kolayca görebilirsiniz.
Çayoba mutfağı, Anadolu yemeklerinin sergilediği bir mutfaktır. Anadolu yemeklerinde tarım ürünleri, sebzecilik ve ürünleriyle ilgili yemekler başı çeker. köyde de aynı özelliği görüyoruz. köyde yufka ekmeği yanında; bazlama , gözleme, kömbe gibi ekmek türleri de yaygındır. Yemek içinde mevsimine göre patates, kabak, fasulye, patlıcan, nohut, lahana, yaprak dolma gibi yemek yenir, haşlama, kızartmaları yapılır. Et yöremizde de kullanılan bir besin maddesidir. Yemeklere katkı olarak kullanıldığı gibi, kendi başına de yapılır. Külleme, haşlama ve kavurması yöremizde yaygın et yemeklerindendir. Yazımız için yaptığımız araştırmada değişik tatlı çeşitlerinin olduğunu gördük: Helva, pekmez, baklava gibi tatlıları saymak mümkün.
Yöremizde halk müziğine büyük ilgi vardır. Bilhassa düğünlerde, eğlencelerde bu duygunun daha ön plana çıktığını görürüz. Köydeki düğünlerde genelde Davul-Zurna ile eğlenilir.Şehirdeki düğünlerde ise mutlaka saz ekipleri çalar ve söyler.Halay, Uzun Hava, Bozlak,misket ve Aşıklama yaygın olarak mahalli sanatçılar tarafından çalınıp söylenir.Kırıkkale iline 69 km, Sulakyurt ilçesine 17 km uzaklıktadır. Çayoba Köyü ilimiz Kırıkkalenin 67 Km Kuzey doğusunda , Güneyinde Sulakyurt ilçesi (17 Km),Güney doğusunda çayoba köyü (7 Km),Doğusunda Sarımbey köyü (13 Km ) ,Kuzey doğusunda Hamzalı Beldesi (6 Km ),Güney batısında Koru köyü (5 Km )ile sınırlıdır. ve ayrıca kuzeyinde, Baykuş ve Kara bayır tepelerinin arasında çay kenarına kurulmuştur. Kızılırmak nehri köyün 1,5 Km batısından ve 15 Km köy topraklarından geçmektedir.köy Ankaraya 120 Km. mesafede olup,özel araç ile yaklaşık 1,5 saattir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Karasal ikmin karakteristik özelliği kendini fazlası ile hissettirir. Yazları 40 dereceye ulaşan sıcaklıklar kışları yoğun kar yağışı ile beraber eksi dereceleri gösterir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ürünleri olarak buğday, arpa, kavun-karpuz, ayçiçeği göze çarpan ürünlerdendir. Özellikle köyün üzüm bağları çok ünlüdür. Hemen hemen her evin bir üzüm bağı mevcuttur. Üzüm bağlarından sağlanan üzüm ile pekmez ve şarap yapılmaktadır. Hayvancılık faaliyeti olarak büyükbaş hayvancılık insanımızın geçim kaynağıdır. Yine her evin kendine yetecek kadar tavuğu bulunmaktadır.Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde Cem Evi yapılması faaliyetleri hızla devam etmekte olup, 31 Ağustos 2014 tarihi itibarı ile Cem Evinin açılışı yapılmıştır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.