Süt ve Süt Ürünleri
Süt,yoğurt,kefir,ayran üç besin grubu olan karbonhidrat,protein ve yağı dengeli bulundurmasının yanı sıra özellikle kalsiyum,d vitamini,b5 vitamini içeriği ile kemik sağlığı,vücut gelişimine katkıda bulunur.
Süt grubu günlük beslenmemiz içinde yer vermemiz gereken bir besin grubudur. Süt,yoğurt,kefir,ayran üç besin grubu olan karbonhidrat,protein ve yağı dengeli bulundurmasının yanı sıra özellikle kalsiyum,d vitamini,b5 vitamini içeriği ile kemik sağlığı,vücut gelişimine katkıda bulunur. D vitamini ve kalsiyum ülkemizde özellikle kadınlarda en çok eksiği görülen mikrobesin öğeleridir.İlerleyen yaş ile azalan kemik mineral yoğunluğuna bağlı olarak kemik kırılmaları,osteoproz riski artmaktadır. Bu yüzden yetişkin bireyler günde 1000mg kalsiyuma ihtiyaç duyarken hamilelik,büyüme ve gelişme dönemlerinde ihtiyaç artmaktadır.
D vitamini temel kaynağı güneştir ancak besinsel kaynağı süt grubudur. Ülkemizde D vitamini eksikliğinin önemi anlaşılmıştır ancak yapılan takviyelerin doğru planlanması gerekir ampul formundaki takviyeler ayda 1den fazla kullanılmamalıdır. Bununla birlikte D vitamini emilimi kalsiyum ile artmaktadır dolayısıyla süt grubu her ikisini de beraber bulundurduğndan ideal kaynaklardır.
Düzenli tüketildiğinde yağların metabolize olmasında etkisinin oldugunu gösteren çalışmalar vardır.Bu yüzdendir ki yoğurt kürleri zayıflama adına çıkmıştır. Zayıflama da tek bir besinin mucizevi etkisi yoktur ama dengeli beslenme programı ile metabolizmaya yardımcı,destekleyici,hızlandırıcı özelliği görülür.Başta kefir ve yoğurt fermente özellikte olduğu için probiyotik grubu besinlerdir. Bağırsaklarda sağlıklı bakterilerin gelişimine ortam hazırlarlar. Kabızlık,bağırsak enfeksiyonları,uzun süreli antibiyotik kullanmında özellikle kefir ve yoğurt tüketimi artırılmalıdır.
Eğer inek,keçi sütü tüketmekte sindirim problemi yaşıyorsanız bu içeriğindeki laktoz molekülünden kaynaklanır. Laktozsuz süt tüketimi burada kurtarıcımız olabilir. Ya da ülkemizde de artık bulunabilen soya,badem,pirinç sütü alternatiflerini deneyebilirsiniz. Protein içeriği inek/keçi sütü kadar fazla olmasa da çeşitlilik ve laktoz intoleransınız için iyi birer secenek olur.Üstelik badem sütünü evde de yapabilirsiniz.
Peynir kaynak bakımından süt grubuna girer ancak biz diyetisyenler için peynir et grubunda kabul edilir çünkü karbonhidrat içeriği düşüktür. Dolayısıyla laktoz oranı da oldukça düşüktür. Laktozu sindirme problemi yaşayanların çoğu peynirde sıkıntı yaşamazlar. Yüksek yağ ve protein içeriği ile daha çok et grubuna benzer. Burda önemli olan tuz ve yağ oranıdır. Tulum,köy,krem,kaşar peynirleri yerine beyaz,dil,lor peynirinin yağ,tuz içeriği daha düşüktür.
Ayran ise mide doluluğu sağlaması açısından yemeklerin yanında ya da ara öğünlerinizde bile tokluk sağlayacaktır. Ayranınızı su değilde maden suyu ile de hazırlayabilirsiniz. Yine ara öğünlerinizde tek başına meyve ya da ekmek grubu galeta,grisini,kraker,leblebi yanında peynir,yoğurt,süt eklemeniz kan şekerinizin dengelenmesi ve tokluk hissi için önemlidir. Farklı tatlar denemeye çalışın.
Diyetisyen Yeşim ÖZTEKİN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.