Suyu daha az tüketen patates tohumu üretiliyor
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, suyu daha az tüketen, yüksek sıcaklıklara daha iyi dayanabilen patates çeşidi geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Patatesin çok su tüketen ve serin yeri seven bir bitki olmasından dolayı projeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Çalışkan, yüzde 30-40 düzeyinde su tasarrufu yapacak patates çeşidi projesinin birkaç yıl içerisinde tamamlayarak çiftçilere sunacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Çalışkan, "Dünyada küresel ısınma ile beraber su kaynaklarında azalma ve yaz sıcaklıklarında artış var. Patates çok su tüketen ve serinlik yeri seven bir bitki bu da bölgemizin önemli bir ürünü olan patateste çok önemli bir verim kaybına neden oluyor. Ayrıca su kaynaklarımızın azalması uzun vadede ülkemizde tarımın sürdürülebilirliği açısından da çok önemli bir tehdit oluşturuyor. Bu noktadan hareketle mevcut çeşitlerin su tüketimine en azından yüzde 30, yüzde 40 düzeyinde azaltarak patates üretiminin sürdürülebildiğine biraz daha katkı yapmak istiyoruz. Dünyadaki çeşitliliği araştırma enstitüleri ile kuruluşlarla işbirliğimiz var buralardan genel materyal toplayarak getirdik bunlarla Türkiye'ye uyumlarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz aynı zamanda bu topladığımız genetik kaynaklarda var olan bu dayanıklılık tolerans genlerini de Türkiye'de bulunan çeşitlere aktararak onları iyileştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Çalışmalar 2 yıldır sürüyor
Üniversitedeki laboratuvarlarda çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Çalışkan konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Yerli çeşitlerimiz var onları ve bu dayanıklılık genlerini de bu serada ekiyoruz bunları birbirleri ile melezleyerek yeni kombinasyon, yeni melez aileleri yaratıyoruz Bu sayede elde ettiğimiz bu melez çiçeklerdeki melezleyerek daha sonra meyveleri elde ediyoruz, daha sonra bu meyveleri elde ettikten sonra hasat edeceğiz bu meyveleri elde ettikten sonra bunları saksılara dikiyor ve onlardan yumru elde ediyoruz, elde ettiğimiz yumruları araziye ekerek arazi koşullarında bu yeni çeşitler, çeşit adayları acaba kısıtlı sulamaya, az su vererek yetiştirmeye ne kadar tolerans gösteriyor bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Bu çalışmaların, melezlenme aşamasında başlayıp da üreticilerimizde hiç değilse yeni bir çeşit genleme noktasına gelmesi yaklaşık bir 10, 12 yıllık bir süreç alıyor. Biz bu çalışmalara iki yıl önce başladık hala da devam ediyoruz. Her sene yeni melezleme yapıyoruz ama bir taraftan da arazide yeni test çalışmalarına da devam ediyoruz aynı zamanda ümit ediyoruz ki önümüzdeki birkaç yıl içerisinde çiftçilerimiz mevcut çeşitlerimize göre suyu çok daha ekonomik kullanan yeni patates çeşitlerinde sunmayı hedefliyoruz."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.