Tahta Servis Tabakları Sağlığınızı Olumsuz Etkiliyor !
Şık mekânların ve büyüleyici sunumların vazgeçilmezlerinden biri olan olan tahta (bambu) tabakların kullanımının sağlık açısından uygun olmadığını belirten İç Hastalıkları Yüksek Hem. Emir Avşar , “Son zamanlarda yemek masalarının gösterişli ögesi o
Şık mekânların ve büyüleyici sunumların vazgeçilmezlerinden biri olan olan tahta (bambu) tabakların kullanımının sağlık açısından uygun olmadığını belirten İç Hastalıkları Yüksek Hem. Emir Avşar , “Son zamanlarda yemek masalarının gösterişli ögesi olan bambu tabaklar , mutfak ürünü reyonlarının raflarını süslüyor. Birçok ünlü restoranların da özellikle fast-food , et ürünleri ve pizza gibi yiyeceklerin sunumunda kullandığı bambu tabaklar , müşterilerin zihninde organik ve sağlıklı yaşam imajı oluşturuyor. Kimyasal boyalardan uzak bir görüntüye sahip olması da tercih edilme nedenlerinden bir diğeridir.” dedi.
TEMİZLİĞİ ZOR BİR ÜRÜN !
Tahta sunum tabaklarının temizlenmesinin güç olduğunu ve temzileme işlemi yaparken aslında daha da tehlikeli bir hâle getirildiğini söyleyen Avşar , “Tahta , gözenekli yapısı itibari ile su ve çeşitli kimyasal maddeleri rahatlıkla emebilen özellikte bir yapıdır. Bambu tabakların bulaşık deterjanları ile yıkanması ya da bulaşık makinesine atılması son derece zararlıdır. Çünkü deterjandaki kimyasalların tahta tarafından absorbsiyonu gerçekleşir ve bir sonraki gıda tüketimi için tekrar kullanıldığı takdirde , içinde hapsettiği kimyasalları yeni gıdaya aktarır. Bunun da sağlık için ne kadar zararlı olduğu açıktır. Sadece tahta tabaklar değil , kesme tahtaları da çok ciddi tehlikeler içermektedir. Çünkü tahtaya atılan her bir kesi izi , bakteriler için eşsiz bir barınma yeridir. Özellikle çiğ etlerin tahtada doğranması ve o tahtaların başka bir gıda kesimi için daha sonradan tekrar kullanılması , birikmiş mevcut bakterilerin yeni ürüne geçişinde köprü görevi görür. Tıp dilinde bu duruma çapraz kontaminasyon diyoruz. Aynı zamanda bu kesi izleri arasında birikmiş bakterilerin , tahtanın su emici özelliğinden dolayı , içeride nemli kalarak kolayca üremelerine de fırsat sağlanmış olur. Bu bakterilerin öldürülmesi için bulaşık deterjanıyla iyice sürtülmesi işlemi de aslında zehiri ikiye katlıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
BİTKİSEL KÜRLERDE TAHTA HAVAN KULLANMAYIN !
Değinilmesi gereken bir diğer konunun da tahta havanların kullanımının olduğunu belirten Avşar , “Bu havanların sağlık açısından yarar-zarar durumu , kullanımındaki amaca göre kabul edilebilir. Fındık,fıstık,ceviz gibi kuruyemişlerin daha küçük parçalara ayrılıp dövülmesi işlemi için tahta havanlar kullanılabilir (eğer kullanılan havan , sadece o amaçla kullanılacak ise). Kullanılmaması gereken durumlar ise çok hassas noktalar aslında. Tıbbî sektörden bağımsız , sağlık profesyoneli olmayıp bilimsel kimlik taşımayan kişilerce , TV programlarında ve sosyal medyada bitkisel kürler paylaşılıyor. Bitkilerin zararsız olduğu (!) düşüncesiyle bilinçsiz şekilde bu kürleri uygulayanların ve bu uygulamalardan sonra yarardan çok zarar görenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Bazı kürlerin yapılış aşamasında havan kullanılmaktadır. Ne yazık ki çoğu TV programına konuk olan kişiler , kullanılan havanın tahta olması gerektiğini vurguluyor ; fakat bu yanlış bir seçimdir! Fitoterapi olarak isimlendirdiğimiz bitkisel tedaviler , bitkilerin içeriğindeki etken maddeler sayesinde gerçekleşir ve bu etken maddeler başka etken maddeler ile etkileşime girerek etkisi azalabilir , artabilir kaybolabilir ya da toksik etki oluşturabilir. Tahta havanlar da yapısı nedeniyle etken maddenin bir kısmını emecektir ve başka bir bitki ile başka bir kür hazırlayacağınız zaman , emilen o madde ile yeni bitkinin etken maddesi etkileşime girerek istenmedik sonuçlar doğurabilir.” diyerek uyarılarda bulundu.
TAHTA TABAKLARI HİÇ Mİ KULLANMAYALIM ?
Bazı bambu tabaklar ya da mutfak gereçlerinin , gözenekleri kapatmak için cilalandığına değinen Avşar , “Bu cilalama işlemi bakteri gelişimini önleyici hijyenik bir girişim gibi görünse de , cila işleminde kullanılan ürün ısı ile tepkimeye girerek bozulur , akar ve bunun gıdalara bulaşıp tüketilmesi durumunda kanserojen/toksik etki gösterebilir. Tahta tabaklarda çerez tüketimi nispeten kabul edilebilir bir durum. Tabağı sadece silme işlemi gerektiren gıda tüketimlerinde , tahta tabakların kullanılması kısmen uygun olabilir.” dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.