Taşköprü’nün Beyaz Altınına Araban Rakibi

Taşköprü’nün Beyaz Altınına Araban Rakibi

Üreticinin beyaz altın olarak nitelendirdiği ürünlerden pamuk, güneydoğu bölgesindeki cazibesini, artan maliyet nedeniyle kaybetmeye başlarken yerini ise...

Üreticinin beyaz altın olarak nitelendirdiği ürünlerden pamuk, güneydoğu bölgesindeki cazibesini, artan maliyet nedeniyle kaybetmeye başlarken yerini ise altın olarak nitelendirilen bir başka ürün olan sarımsağa bırakmaya başladı. Arabanlı çiftçiler, bölgelerinde en kaliteli sarımsağın yetiştiğini, Taşköprü'ye bile sarımsak sattıklarını söyledi.

Gaziantep'in Araban ilçesinde bulunan ovada yaklaşık 4 yıl önce ekimine başlayan sarımsak, çiftçinin yüzünü güldürüyor. Sarımsağın veriminden ve satışlarından memnun olan üretici, arazilerindeki sarımsak için ayırdığı alanı her geçen gün daha da artıyor. Ekimi zahmetli olan ve yaklaşık 10 ay boyunca bakım istediği belirtilen sarımsak Araban Ovası'nda tarladan çok uyun fiyatlara satılıyor. Üreticiler sarımsağın kilosunu 6-7 TL'den sattıklarını kaydetti.

İlk kez traktörle ekiyorlar

3 sezondur sarımsaktan beklenen verimi alan çiftçiler bu sezon ise traktör satın alarak, ilk kez makine ile ekime başladı. 4 yıl önce işçilerin ellerinde tek tek sarımsak ektiği Gaziantep'in Araban ilçesinde bu yıl birçok çiftçi kazandığı para ile traktör alabildi. Geçen yıl ilçedeki yaklaşık 4 bin 500 dönüm araziye ekilen sarımsak, bu yıl ise 4-5 katına çıkarken, 16-20 dönüm araziye yükseldi.

Pamuğun tahtını sallıyor

Bölgede son dönemlerde yaz mevsimlerinde yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerin kendi imkanları ile kuyu açmaları ve yerin yüzlerce altındaki suyu elektrik enerjisi ile çıkarması nedeniyle geliri artan pamuk ise üretici nazarındaki altın kadar kıymetli olan değerini yitirmeye başladı. Sarımsak ise pamuğun varisi olarak tarlalarda yerini almaya başladı. Birçok üretici pamuk tarlalarının bir bölümünü sarımsağa ayırırken, sarımsak tarlalarından alınan verim ile mutlu oluyor.

"Taşköprü'ye bile satılıyoruz"

Arabanlı üreticiler, ürettikleri sarımsağın Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetişen sarımsaktan daha kaliteli olduğunu ileri sürdü. Araban sarımsağının dayanıklılık ve kalite açısından Taşköprü sarımsağından daha iyi olduğunu belirten üreticiler, Taşköprü'ye bile sarımsak sattıklarını kaydetti. Çiftçilerden Mustafa Süleker, "Şu anda Araban Ovası, Türkiye'nin sarımsak bölgesi oldu diyebiliriz. Türkiye'nin bir numaralı sarımsağı Araban'da yetişiyor. Zamanla bunu herkes görecek. Biz zaten şu anda Taşköprü'ye sarımsak satıyoruz" dedi.

Çiftçi Mustafa Sülüker, çiftçinin pamuktan zarar etmesi ve arayış içerisinde olması nedeniyle sarımsağı denediğini, şimdilik ise memnun olduğunu ifade etti. Mustafa Sülüker, "Çiftçi pamuktan zarar ettiğinden dolayı, sarımsağa yöneldi. Beyaz altın dediğimiz pamuğun maliyeti yüksek olması, düşük fiyattan satılması nedeniyle çiftçimiz pamuktan vazgeçmeye başladı. Pamuğun suyla yetişmesi bu yıl da kurak olması, çiftçinin belini büktü. Yaz boyunca elektrikle su çıkarıp, pamuk tarlaları sulandı. Bu nedenlerle çiftçimiz arayış içerisindeydi. Sarımsak dikimi Araban'da 3-5 bin dönümle başlandı, şimdi ise 17-20 bin dönüme çıktı. Geçen yılki dikime göre, dikim 3'e, 57e katlandı" dedi.

3 beyazdan 2'si Araban Ovası'nda

Üreticinin 3 beyaz olarak nitelendirdiği ürünlerden pamuk ve sarımsağın artık Araban Ovası'nda yetiştirildiğini vurgulayan çiftçiler, sadece pirincin Araban Ovası'nda yetiştirilemediğini söyledi. Çiftçiler, sulama sorununun çözülmesinin ardından pirincin de yetiştirilebileceğini savundu.

Dönüme 180 kilogram dikiliyor

Çiftçilerden Erol Sülüker, bir dönüm araziye yaklaşık 180 kilogram sarımsak diktiklerini, bir dönümden ise ise 1.3-1.5 ton arasında hasat yaptıklarını söyledi. Erol Sülüker, "Araban sarımsağımız hem daha kaliteli, hem daha kullanışlı hem de daha dayanıklı. Bu nedenle yoğun ilgi görüyor. Bizim için pamuktan sonra ikinci beyaz altın oldu. Gerçekten 3-4 yıldan bu yana çiftçinin yüzü güldü" dedi.

Taşköprü’nün Beyaz Altınına Araban Rakibi

Taşköprü’nün Beyaz Altınına Araban Rakibi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.