Tbmm Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop:
TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, Gaziantep Üniversitesinde düzenlenen "Yeni Hükümet Sistemi olarak Cumhurbaşkanlığı" konulu konferansa katıldı.
TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, Gaziantep Üniversitesinde düzenlenen "Yeni Hükümet Sistemi olarak Cumhurbaşkanlığı" konulu konferansa katıldı. Şentop, Türkiye'yi araç olarak düşünürsek, hep aracın sağında oturanların sürücüye yön verdiğini söyledi.
Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlenen "Yeni Hükümet Sistemi olarak Cumhurbaşkanlığı" konulu konferansta yeni anayasa ve hükümet sistemini anlattı.
İlk defa 10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçildiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Şentop, yapılan bu sistem değişikliği ile cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesinin aslında bir hükümet sistemini gösterdiğini söyledi. "2007 öncesinde yazılmış Türkiye'de Anayasa Hukuku kitaplarında cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçildiği sistemler yarı başkanlık sistemleridir" diyen Prof. Dr. Şentop, "Aslında Türkiye 2007'de yarı başkanlık sistemine geçti. Ama şöyle bir sıkıntı var, sadece seçim usulü ve onunla bağlantılı meseleler değiştirildiği için genel olarak hükümet sistemi yaklaşımıyla bir değişiklik yapılmadığı için 1982'de parlamenter sisteme göre tasarlanmış bir hükümet yapısı 2007'de yarı başkanlığa dönüştürüldü. Bir taraftan parlamenter sistem bir taraftan genel başkanlık sistemi olan karmaşık hükümet sistemi yapısı 2007'den beri var. İşte bunu da giderme mecburiyeti, zarureti vardı" dedi.
"Vesayete son vereceğiz"
Yeni anayasa ile vesayete son vereceklerinin altını çizen Şentop, "Sürücü eğitimi araç sürücülerine eğitim verilen araçlar var. Bu araçlara trafikte dışarıdan baktığınızda trafikte seyreden araçlar gibi normal araçlardır. Fakat bu araçların içerisinde bir farklılık var, bu aracın sağ tarafında da oturanın da kumanda ettiği mekanizmalar var. Fren, gaz pedalı gibi. Şimdi aracı soldaki kullanıyor. Ama sağdaki de istediği zaman gerek gördüğü zaman aracın yönüne müdahale edebiliyor. Bazen soldakine fazla fark edilmeden, bazen de soldakini tamamen devre dışı bırakarak, bazen de çok sinirlenirse kapıyı açıp soldakini aşağıya atarak gerçekleştiriyor. Ama istediği zaman aracın hem hızına hem de istikametine hükmedebiliyor. İşte soldaki seçilmiş siyasetçi sağdaki de vesayetin temsilcisidir. işte yeni anayasada bu sağdakini değiştirmek değil, o aracın sağındaki mekanizmaları sökmektir" şeklinde konuştu.
"Barolar birliği bilgiyi doğru paylaşmıyor"
Barolar birliğinin bazı fıkraları saklayarak eksik bilgi paylaştığını söyleyen Şentop, "Türkiye barolar birliğinin sayfasına girerseniz anayasa ile ilgili karşılaşmalı bir çalışma var. Sütunu İkiye bölmüş sol tarafta mevcut anayasadaki düzenlemeyi koyuyor. Sağ tarafta da bizim getirdiğimiz değişiklik tekliflerini koyuyor. Biz sadece yeni sistemde 2. Fıkrada Bakanlar kurulunu kaldırdığımız için bakanlar Kurulunun talebi üzerine Cumhurbaşkanının meclisi toplantıya çağırmasını kaldırmışız. Onlar orada diyor ki "görüldüğü üzere bakanlar kurulunu da çıkarmışlar, meclisi toplantıya sadece Cumhurbaşkanı çağıracak. Meclisin itibarı azaltılıyor. kendi kendisini toplantıya çağıramayan bir meclisle karşı karşıyayız" diyor. Halbuki 3. Fıkra duruyor. Meclis başkanının toplantıya çağrılması, 3. Fıkrada meclisin 5/1'i toplantısı üzerine bu fıkra yürürlükte duruyor. Bu fıkrayı oraya koymamışlar. Çünkü o fıkrayı koyarlarsa yorum yapamazlar. Bazı maddeleri saklamışlar. İşte bizim karşı çıktığımız şey budur. Bu bir sahtekarlıktır. Onun için Barolar Birliği Başkanının sağda solda gezeceğini bu hataları düzeltmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"İsviçre Başbakanı Konya'da seçim propagandası yaptı"
Şentop, İsviçre Başbakanının Türkiye'de rahatlıkla seçim propagandası yaptığını belirterek, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza bulundukları yerde oy kullanma hakkını getirdik. Bugün Avrupa'da yaşanan tartışmalar biraz bununla alakalı İsviçre Başbakanı Konya'ya İsviçre'de yoğun bir nüfus varmış Konya'nın, oda orada propagandasını yaptı. Bizde vatandaşlarımıza oy kullanma imkanı getirdik. Bunun devamı yurt dışında aday olma imkanıdır. İşte bunun içinde milletvekili sayısının artması gerekir" dedi.
Milletvekili sayısını 550'den 600'e çıkarttıklarını aktaran Prof. Dr. Şentop, "Türkiye Büyük Millet Meclisinde 450 kişi, Cumhuriyet Senatosunda da 150 kişi var. Kenan Evren geldiğinde siyasetçilerle arası iyi olmadığı için bu sayıyı 1982'de Anayasanın ilk halinde 400'e indiriyor. Sonra 1987'de Turgut Özal anayasa değişikliyle 450'ye çıkartıyor sonra 1995'te bütün partilerin mutabakatıyla 450, 550 yapılıyor. Türkiye'nin 80 milyon nüfusu var. Avrupa Birliği ülkelerindeki ortalamaya göre 53 bin 764 kişiye bir milletvekili düşüyor. Türkiye'de 143 bin 166 kişiye bir milletvekili düşüyor. 1980'de 70 bin kişiye Türkiye'de bir kişiye bir milletvekili düşüyordu bugün 143 bin 166 kişiye bir milletvekili düşüyor" ifadelerine yer verdi.
"Bu millet sıkıntılardan her zaman çıkmasını bildi"
Tarihte tarihi yönlendiren çok nadir milletler olduğunu söyleyen GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, bu nadir milletlerden birisinin de Türk Milleti olduğunu belirterek, "Türk milleti 2 bin yıldır hiç devletsiz kalmamış ve tarihte her zaman iz bırakmıştır. Bir milleti yok etmek istiyorsanız o milletin önce öz güvenini bitirin diyorlar. Bu millet tarih içerisinde çok sıkıntılar atlattı ama sıkıntılardan her zaman çıkmasını bildi. Birinci Dünya Savaşı ile birlikte bir imparatorluğun bakiyesinde yeniden bir ufukla dirilmesini de, hasta adam yeniden dirilmesini de bildi. Gün geldi etraf yedi düvelle sarılmışken kendi iç hainleriyle birlikte ayağına pranga konulmuşken küllerinden yeniden doğdu ve 15 Temmuz ile birlikte yeniden dünyaya haykırdı. Ama kendisine biçilen rol model dar geliyordu ve bunu aşmak, yırtmak yeniden enginlere sığmamak için yeni bazı projeler gerekiyordu. Biliyoruz ki, bilgi olmadan fikir sahibi olunmaz. Eğer bilginiz olmadan, eleştirel bakmadan, kafalarınızdaki soruları cevaplamadan fikir sahibi olursanız maalesef manipüle edilebilirsiniz. Niye, neye karar verdiğinizi bilinçli olarak vermenizi istiyoruz. Evet veya hayır yeter ki bunu bilinçli yapın. Siz eğer ikna değilseniz gelecek neslimiz tehlike altında demektir. Siz eğer sorgulamıyorsanız gelecek nesil sorgulamayı bırakıyor demektir" diye konuştu.
Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Ali Gür tarafından TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'a günün anısına hediye takdim edildi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.