Tematik Park Projesine 100 Bin Euro Ödül
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Eski Ordonat Arazisine yapılması planlanan Türkiye'nin ilk Tematik Parkı için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi...
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Eski Ordonat Arazisine yapılması planlanan Türkiye'nin ilk Tematik Parkı için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde mimarlar Bandırma'da buluştu.
Projenin yapılacağı arazide yapılan tanıtım toplantısına Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma Ak Parti İlçe Başkanı Alp Bostancı, Büyükşehir Belediyesi ve Bandırma Belediye Meclis Üyeleri, Balıkesir ve Bandırma Mimar Odaları'nın Başkanları ile basın mensupları katıldı.
Tanıtım Toplantısı için daha önceden Bandırma'ya gelecekleri duyurulan yabancı mimarlar ise hava şartları nedeniyle Bandırma'ya ulaşamadı. Mimarlar, uydu bağlantısı üzerinden İstanbul'daki bir otelden toplantıyı takip edebildiler.
Toplantıda konuşan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, arazinin TOKİ'den devralınması sürecinde Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediklerini ifade ederek, alanın yeşil ağırlıklı, rekreasyon alanları, spor ve eğlence alanlarından oluşmasını tercih ettiklerini belirtti. Mirza, "İçinde bulunduğumu alan 202 dönümlük eskiden Askeriyeye tahsisli olan Ordonat'ın dağıtım deposu olarak bilinen bir alan. Askeriye'ye tahsisliydi, sonradan TOKİ'ye devredildi. Hepimiz endişelendik. Biliyorsunuz TOKİ Belediyelerden izin almaz, kendi istediği gibi uygun ya da uygunsuz inşaatları kondurur. Büyükşehir Belediye Meclisi'ne de TOKİ'den devralınmak üzere getirilince CHP Grubu olarak destekledik. TOKİ'de olacağına, Büyükşehir'de olsun istedik ve en azından birlikte düşünür, karar verir, tartışır, Bandırma'nın ihtiyacı isteği ne varsa o yönde karar verir diye düşündük. Bu toplantı için de teşekkür ederiz" dedi.
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, sanılanın aksine bu alanın hiçbir zaman Bandırma Belediyesi'nin olmadığını, geçmiş dönem Belediye Başkanları'nın bu alanı çok almak istediklerini fakat alamadıklarını, bu yüzden de kimsenin bu alanın atıl vaziyetinden dolayı Bandırma Belediyesi'ni suçlamaması gerektiğini ifade etti. Mirza "Bu alan Bandırma'nın eksiği olan, ağacı, yeşili, rekreasyon alanlarını, spor alanlarını, tarihi ve tescilli yapılarla değerlendirdiğinde eksiklikleri gidebileceğini düşünüyoruz. Biz Bandırma Belediyesi olarak burada ilk önce tarih korunsun istiyoruz. Tescilli binalar restore edilsin, yeni misyonlar yüklenerek Bandırmalıların hizmetine sunulsun istiyoruz. Bandırma'nın önemli bir eksiği olan fuar alanı da burada yer alabilir diye düşünüyoruz. Çay bahçeleri, lokantalar olabilir. 202 dönümlük alanın nasıl kullanılacağı önemli. Büyükşehir'in burada ne istediği önemli. Konut mu istiyor? Ticari yapılar mı istiyor? İstemediğini düşünüyorum. Biz Bandırma Belediyesi olarak görüşlerimizi ortaya koyduk. Tarih korunmalı dedik. Yeni fonksiyonlar yüklenerek kullanılabilir. Halka açık olmalı. Halka kapalı bir yer olmamalı. Yeşil alanlar, yürüyüş, spor alanları olmalı. Buna uygun olarak projelendirilip hayata geçirilmeli" dedi.
Uğur : Alanın yönetimini Balıkesir ve Bandırma Üniversitelerine devretmek istiyoruz
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza'nın açıklamalarının ardından sözü alan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, projenin Balıkesir, Bandırma ve ülkemiz için önemini açıkladı. Uğur "Ülke'de aktif mimarlık bölümü olan toplam 102 üniversite, mimarlar odası, plancılar odası ve peyzaj mimarları odalarıyla geniş katılımlı anketler yaptık. Ankete katılanların yüzde 23'nü öğrenciler, yüzde 41'ni akademisyen ve profesyoneller, yüzde 36'sını ise diğer meslek grupları oluşturuyor. Anket sonuçlarından da, öğrencilerimizin bire bir ölçekte deneyimleyebilecekleri bir fizik mekan ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Büyükşehir belediyemizin sitesinde anket halen devam etmektedir. Şartnamenin ana çatısını da bu anket sonuçları oluşturuyor. Tasarım parkının oluşumu için de uluslararası deneyimi önemsedik. Ve bu yarışmaya karar verdik. Yarışma şartnamesinde katılımcılardan bir de, eğitim enstitüsü tasarlamalarını bekliyoruz. Bu alanda 7/24 365 gün tasarımcılar workshoplar düzenlesin. Bilgi paylaşımı yapılsın. Sergiler ve fuarlar düzenlensin. Nitelikli tasarımcılar yetişsin istiyoruz. Bu alanın yönetimini de Balıkesir ve Bandırma üniversitelerine devretmek istiyoruz. Bu alanı bırakın sadece Bandırma halkının kullanmasını, biz tüm dünyanın bu parkı kullanmasını istiyoruz. Bir yandan Bandırma'yı dünya markası yaparken, dünyayı da Bandırma'ya getirmek için çabalıyoruz. Tüm dünyada bilinen marka olacak bir tasarım alanı üretelim istiyoruz. Tabi ki ülkenin farklı noktalarından ve dünyadan gelenlere de hizmet edecek, kongrelerin de düzenleneceği bir otel projesi de yarışmacılardan beklenmekte" şeklinde konuşu.
Kurtuluş Savaşı'nda mühimmat deposu olarak kullanılmış
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, açıklamalarının devamında projenin yapılacağı alanın tarihçesini de açıkladı. Uğur "Şu an üzerinde bulunduğumuz alan, Kurtuluş Savaşı döneminde 61.tümen emtia ve mühimmat depolama alanı ve seyyar piyade intikal noktası olarak kullanılıyormuş. 1924-1935 yılları arasında 1. Ordu ya bağlı piyade kışlası olarak hizmet vermiş. Kısa bir sürede ordu donatım deposu olarak kullanılmış. Aradan geçen dönemde de metruk halde kalmış. Proje alanı, 2015 yılında Milli Savunma Bakanlığı'ndan TOKİ'ye devredilmişti. TOKİ'den de biz satın aldık. 260 dönümlük alanın yaklaşık 230 dönümü yeşil alan olarak, tasarım parkı öğelerini, eğlence ve dinlenme birimlerini barındıracak. Proje alanında Osmanlı ve ilk cumhuriyet dönemine ait 24 adet tescilli yapı bulunmakta. Bunların hepsi yarışmacılardan gelecek önerilere göre korunarak restore edilecek. Tabi ki alanın sürekli yaşaması içinde kafeler, restaurantlar tasarım ürünlerinin satılacağı organize ticari birimlerde yer alacak. Bu alanın, dünyaya bilim üreten, tasarım üreten bir açık hava müzesine dönüşmesini istiyoruz."dedi.
Başkan Uğur, proje yarışmasında birinci gelen projeye 100 bin Euro vereceklerini, ikincilik ödülü olarak da 70 bin Euro, üçüncülük ödülü olarak da 40 bin Euro verileceğini ifade etti. Uğur "Ödül kazanan ekiplerin ödüllerini de her yıl katıldığımız Fransa'nın kan şehrinde düzenlenen MIPIM fuarında takdim edeceğiz. " şeklinde konuştu.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, basın mensuplarının soruları üzerine de arazinin büyüklüğünün 202 dönüm olduğunu ancak 58 dönüm de kamulaştırma yaparak 260 dönüm üzerine bir proje yapacaklarını ifade etti. Uğur, projenin maliyeti konusundaki soruya ise "Projenin maliyetinin sınırı yok. Birinci gelen proje 10 milyar Euro bile olsa biz bunu yapacağız. Paramız var. Bugüne kadar başladığımız tüm projeleri yapıyoruz, meyvelerini artık yemeye başlıyoruz. Bu yıl 750 milyon TL bütçemiz var. Bütçemizi oybirliği ile meclisten geçirdik. Bu proje bildiğiniz üzere tematik bir park. Buraya çok sayıda sponsor bulacağımızı düşünüyorum. İnşaat sektörünün her aşamasından firmalar gelip ürünlerini burada tanıtabilecekleri için, eminim ki bu firmalar da projenin bazı kısımlarına sponsor olacaklardır" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.