Tepebaşı Taycılar Köyü

Tepebaşı Taycılar Köyü

Taycılar, Eskişehir ilinin Tepebaşı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Taycılar Köyü Resimleri ve Taycılar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.Taycılar Köyü Haberleri.

Tepebaşı Taycılar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Taycılar köyü son dakika gelişmeleri, Taycılar köyüne özgü yemekler, Tepebaşı Taycılarköyünün tarihi, Taycılar köyü nerede, İnönügi il ve ilçeye bağlı, Taycılar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Taycılar, Eskişehir ilinin Tepebaşı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Taycılar Köyü Resimleri ve Taycılar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tepebaşı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar İnönügileridir. iç anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Tepebaşı Eskişehir Arası Kaç Km? Tepebaşı Hava Durumu? Eskişehir Köyleri ve Tepebaşı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Eskişehirli iseniz Eskişehir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Eskişehirli Ünlüler arasında Tepebaşı Taycılar Köyünde doğan biri var mı? Tepebaşı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Taycılar, Eskişehir ilinin Tepebaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

 Köy, Eskişehir'in kuzey doğusundan kuzeybatısına doğru uzanan Sündiken Dağlarının içinde bir orman mahallesidir. Köy Osmanlı İmparatorluğu ve önceki dönemlerde orduya tay yetiştirmiştir. Orduya tay yetiştirdiği için adı Taycılar olmuştur.

Taycılar Köyü'nün bir km, güneyinde bir içmece vardır. Bu içmece ile köy arasında çam ormanları ile kaplı bir tepe bulunmaktadır. Bu içmece bir vadidedir. Suyu bağırsak parazitlerine ve mide hastalıklarına iyi gelir. Bu içmece suyundan eve getirdiğinizde o gün tadı değişir. Mahallenin 8 km uzaklığında Ekincik içmesi adı altın ikinci bir içmece daha mevcuttur. Bu içmece suyunun şeker hastaları için şekeri düşürdüğü söylenmektedir.

Mahallenin belli başlı gelenekleri köy düğünleridir. 1967, 1968 yıllarında ben orada öğretmenlik yaptım. O yıllarda köy günlerinin düğün müziklerini mahallenin yerli enstrüman aletleri çalan müzisyen sanatçılar yapardı. Bunlardan biri o yıllarda mahallesinde muhtarıydı.

Düğünde gelin arabası olarak öküz arabası kullanılırdı. Öküz arabasının üzeri silindir şeklinde hazırlanır. Üzerine dokuma kilimi örtülürdü. Gelin bu arabaya baba evinden bindirilir damat evine getirilirdi.

Köy düğününde dışarıdan getirilen köçekler oynatılır, düğünü şenlenirdi. Köy halkı yalnız seyirci olur, kendi oynamazdı.

Mahallede arazi az ve sulak arazi olmadığından sebze yetiştirilemezdi. Sebzeyi köye katırla, eşekle sebze getiren satıcılardan alırdık.

Mahallede kıraç arazide fasulye, mısır, mercimek, nohut ekilirdi. Fakat bunları da yabani domuzlardan koruyamazlardı. Bu nedenle ürünü çok az alabilirlerdi. Hatta yabani domuzlar köy evlerinin bitiminde kuzeyde olan okul binasının ağaç dalları çitinden olan bahçe duvarına kadar gelirlerdi.

Yemekleri tarhana çorbası, kurufasulye, nohut, bulgur pilavı ve mevsimlik yeşil sebzelerdir. Mahallenin yöresel yemekleri tarhana çorbası ve kuru fasulye, bulgur pilavıdır.

Mahallenin nüfusu giderek azaldığından genç nüfusta kente göçüp geriye dönüş olmadığından bu köy yok olmakla karşı karşıyadır.

Eskişehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Ormanlık bir alana kurulmuştur. Mahallede çeşitli mesire yerleri ve içmeceler bulunmaktadır. Mahallede birde sit alanı mevcuttur.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisinde olmakla beraber orman içi olması nedeniyle kışlar ılık geçer. Mahallenin kılkeçi sürüleri orman içine otlamaya giderken okulun önünden geviş getirerek giderler. Kışın soğukta kılkeçi hayvanı çok üşür, bu nedenle açık havada geviş getirmez.Ama bu köy orman içi olması nedeniyle iklimi ılımandır.

İnsanlar da kışın en soğuk günlerinde paltosuz, pardüsesiz gezebilir.

Yazlar ise ormanın etkisiyle serindir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olmakla beraber en önemli gelir kaynakları Lületaşı madenciliğidir. Lületaşını Sepetçi Köyü, Margı Köyü arazisinden çıkarırlar, satarlar ve işlerler.

Mahallenin en iyi Lületaşı işleme ustası MEHMET ÖNER'dir. Mehmet Öner benim 1967-1968 Eğitim- Öğretim yılında beşinci sınıf öğrencimdi. Çok yetenekli, çok becerikli bir öğrencimdi. Daha beşinci sınıfta iken Lületaşı işlemesi ile çok güzel tasarımlar yapar; yaptığı tasarımları işlerdi.

MEHMET ÖNER daha beşinci sınıf öğrencisiyken babasının Lületaşı ocaklarından getirdiği ıskarta Lületaşlarından çok güzel işler çıkarırdı. Matematik dersinde kullanmak için üçgen, dörtgen, kare prizmalar ve silindir, koni yaptı. Ayrıca yine ıskarta taşlardan şekerlik, minare, terlik, ibrik işledi.

MEHMET ÖNER' yalnız Lületaşı işlemesinde değil ağaç işleri işlemesinde de çok yetenekli ve beceriliydi, ıhlamur ağacından bana hediye olarak büyük bir yemek kepçesi işlemişti ben o kepçeyi kullanmaya kıyamadım hala saklarım.

MEHMET ÖNER' ilkokulu bitirdikten sonra Lületaşı işlemesine yoğunlaştı. Çok başarılı bir usta oldu. Birçok usta yetiştirdi. 40 yaşında akciğer kanseri oldu ve bu hastalıktan 2013 yılında hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin.

Zaman zaman mahallede faaliyete geçen maden işletmeleri de vardır.

Mahallede okul ya da taşımalı eğitim olmayışı mahallenin başlıca göç sebeplerindendir. Mahallede tarım alanlarının azlığı tarımla uğraşıyı azaltmıştır. Merkeze uzak ve sapa oluşu hala doğal kalmasını sağlamış ancak beraberinde yatırımsızlık getirmiştir. Mahallede son kalanlarda köye hayvancılıkla tutunmaya çalışmaktadır. Mahallede tamamen mera hayvancılığı yapıldığından et kalitesi ve tadı çok yüksektir.

Şimdilerde ise doğal dokusuyla,ormanlarıyla zamana direnmeye çalışmaktadır.

Tepebaşı Taycılar Köyü Resimleri

Tepebaşı Taycılar Köyü Resimleri

İlgili Haberler
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.