Tepebaşı’nda 84. Dil Bayramı Kutlaması

Tepebaşı’nda 84. Dil Bayramı Kutlaması

Tepebaşı Belediyesi ve Dil Derneği'nin ortaklığında, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun desteğiyle ve Cumhuriyet Halk Partisi...

Tepebaşı Belediyesi ve Dil Derneği'nin ortaklığında, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun desteğiyle ve Cumhuriyet Halk Partisi Yönetim ve Kültür Platformu katkılarıyla düzenlenen 84. Dil Bayramı kutlaması gerçekleştirildi.

Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen kutlamada Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç; Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Gaye Usluer ve Utku Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Engin Çakmak, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Şair-yazar Ahmet Telli'yi ağırladı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, "Ulusal bayramların çoğunluğunu coşkuyla kutlayamıyoruz. Dil Bayramı'nı da layıkıyla kutlamıyoruz. Ama bir gün kutlayacağız ben buna inanıyorum dostlar. Burada olmakla geleceğe ilişkin umudumuzu tazelediniz. Sayısal birlikteliklerin yerine, düşünsel birlikteliği artırmamız gerek. Bunun da en önemli aracı dil. 26 Eylül 1932'de Dolmabahçe Sarayı'nda toplanan ilk Dil Kurultayı'nın yıl dönümü. Ortak dille, ortak akılla ortak çıkarlar üretemiyoruz. "ç" ve "ş" harfini kullanmayan bir gençlik yetişti" şeklinde duygularını dile getirdi.

Geceye katılan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Özmen; "Dil Derneği'nin öncülüğünde laik Cumhuriyete sahip çıkan az sayıda sivil toplum örgütleri olmasına karşın, Tepebaşı Belediyesi'nin önderliğinde dil bayramını kutluyoruz. Bugün 84. yıl dönümün kutladığımız Dil Bayramı'nın nasıl bir gereksinim ile ortaya çıktığını anlıyoruz" dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise düzenlenen Dil Bayramı ile ilgili şunları söyledi:

"Dil konusunda Eskişehir'de ilk defa bu kadar ciddi bir toplantı yapılıyor. Tepebaşı Belediyesi'nin böyle bir projeyi hayata geçirdiği için de çok mutluyum. Dil derneği ortaklığında Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu'nun desteğiyle ve Cumhuriyet Halk Partisi Yönetim ve Kültür Platformu'nun katkılarıyla böyle bir güzellik ortaya çıktı. 15 Temmuz, Mustafa Kemal Atatürk'ün ne kadar önemli işler yaptığını, yalnızca O'nun devrimlerinde Türkiye'nin ilerleyebileceğini tekrar hatırlattı. Dil Derneği ile birlikte çalışmaya her zaman hazırız. Bu bayramları devam ettirmek istiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Tarih Kurumu'nu kurmasıyla da O'nun ne kadar ileri görüşlü, aydın biri olduğunu görüyoruz. Darbe girişiminin ardından tutuklanmalar oldu. Fakat dil Bilimci Necmiye Alpay ve Yazar Aslı Erdoğan da tutuklananlar arasında, FETÖ ile hiçbir ilgileri bulunmamasına rağmen. Dileğimiz onların bir an önce özgürlüklerine kavuşası."

Konuşmasını gerçekleştiren Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise; "Dil insanları birleştiren bir çimentodur. Atatürk dil çalışmalarında önemli çalışmalar yapmış, Türk Dil Kurumu'nu kurmuştur. Düşünün öyle bir lider ki toplumunun her yönüyle uğraşıyor. Dünya da kaç lider vardır ki ülkesinin diliyle uğraşsın, aynı zamanda da çağdaş yolda ilerlemesine hayret etsin. Türkçe, son derece önemli bir dildir. Lisede okuduğum yıllarda Türk Dili ve Edebiyatı okurduk, Dil Bilgisi okurduk. Kompozisyon yazardık. Ayrıca Fars ve Arap kökenli kelimeleri okuduğumzda Türkçe karşılıklarını arardık. Öğretmenlerimiz bizi yarıştırırdı. Yani kafa yorardık. Günümüz teknolojisi o hale geldi ki adeta Türkçe adeta kuş diline dönüyor. Yabancı dillerin istilası altında. Bu da bir emperyalizmdir" şeklinde konuştu.

Şair Ahmet Telli ise konuşmasında "Söylenecek en güzel sözler söylendi. Türkçe etkin bir dildir. Bunu yaşamımda gördüm. Hep "Türkçe uluslararası dil değil" diye yakınırız. Aslında etkin ve uluslararası nitelikteki bir dildir Türkçe. Dil bana önce ilericiliği öğretti. Çünkü Türkçe bize kaygılarımızı yazıya geçirmemizi öğretti. Türkçe öğretmenlerimizden gördüğümüz baskılarda, "hayır" demeyi öğretti" diyerek duygularını dile getirdi. Telli, konuşmasının ardında iki şiirini de izleyicilerle paylaştı.

84. Dil Bayramı etkinliğinin sonunda Ataç'a, Büyükşerşen'e, Şair Ahmet Telli'ye ve Levent Üzümcü adına hazırlanan çiçekler ve plaketler takdim edildi. Gecenin sonunda ise Metin Uca, "Dilini eşek arısı soksun" adlı gösterisiyle Türkçe'nin kullanımındaki hataları esprili bir şekilde anlattı.

Tepebaşı’nda 84. Dil Bayramı Kutlaması

Tepebaşı’nda 84. Dil Bayramı Kutlaması

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.