Teşrik Tekbirleri Nasıl Getirilir? İşte Teşrik Tekbiri Okunuşu ve Manası

Teşrik Tekbirleri Nasıl Getirilir? İşte Teşrik Tekbiri Okunuşu ve Manası

Kurban Bayramı süresince getirilen teşrik tekbirleri, arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar devam eder. Bu süre boyunca, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirilir.

Teşrik, doğuya doğru gitmek, parlamak anlamlarına geliyor. Teşrik tekbiri ise, arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar getirilmesine denir. Peki, Teşrik tekbirleri nasıl getirilir?

Teşrik Tekbirlerinin Okunuşu

Arapça Okunuşu:

"Allâhü Ekber, Allâhü Ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve lillâhi'l-hamd."

Türkçe Anlamı:

"Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur."

Teşrik Tekbiri Getirmenin Hükmü

Hanefi Mezhebi: Teşrik tekbirleri, arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın ardından getirilmesi vaciptir. Hanefilere göre bu süre içinde kazaya kalan namazlar kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir.

Şafiî Mezhebi: Teşrik tekbirleri sünnettir.

Teşrik Tekbirlerinin Vakti

Başlangıcı: Arefe günü sabah namazının farzının ardından.

Bitişi: Bayramın dördüncü günü ikindi namazının farzının ardından.

Teşrik Tekbirlerinin Önemi ve Uygulaması

Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinde her farz namazın ardından teşrik tekbirlerini getirmiştir. Bu uygulama, özellikle Hanefi mezhebine göre kadın erkek her Müslümana vacip kılınmıştır. Bu ibadet, bayram günlerini zikirle süslemek ve Allah’ı yüceltmek için önemli bir fırsattır.

Teşrik Tekbirini Dinle

Teşrik tekbirlerinin doğru şekilde nasıl okunduğunu dinlemek, doğru telaffuz ve ezberlemek için yardımcı olabilir. Aşağıda teşrik tekbiri ses kaydını dinleyebilirsiniz:

Sonuç

Teşrik tekbirleri, Kurban Bayramı’nın manevi atmosferini güçlendiren ve Müslümanların Allah’ı yüceltmesine vesile olan önemli bir ibadettir. Farz namazlardan sonra bu tekbirleri getirerek, ibadetinizi tam anlamıyla yerine getirebilirsiniz. Kurban Bayramı’nız mübarek olsun!

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.