Thd’den Tüketicilere Uyarı
Tüketici Hakları Derneği (THD) Diyarbakır Şube Başkanı Niyazi Kavar, son dönemde uydu üzerinden yayın yapan bazı televizyonlardaki reklamlardan dolayı...
Tüketici Hakları Derneği (THD) Diyarbakır Şube Başkanı Niyazi Kavar, son dönemde uydu üzerinden yayın yapan bazı televizyonlardaki reklamlardan dolayı yoğun şikayet aldıklarını belirterek, "Televizyonlarla ilgili konularda tüketicilerin televizyon ilanlarına, reklamlarına kanmamaları gerekiyor. Şimdi televizyonlarda çok basit bazı sorularla tüketicileri avlamaya çalışıyorlar" dedi.
Diyarbakır'da uydu üzerinden yayın yapan bazı televizyonlarda yer alan reklamlar yüzünden mağdur olanların şikayetleri arttı. 1995 yılından beri tüketicileri bilinçlendirme ve farkındalık düzeyinin arttırılması için çalışmalar yapan THD'nin Diyarbakır Şube Başkanı Niyazi Kavar, yoğun şikayetlerin geldiğini belirterek, "Maalesef tüketicilerin bazıları verilen telefon numaralarını bir şekilde inanarak, kanarak arıyor. Daha sonrada mağduriyetler yaşıyorlar. Örneğin; "İlk arayan şu kadar kişiye hediye" diyorlar veya "Normali şu kadar lira olan şu cep telefonu şu kadar liraya geliyor" gibi. Bazı yerlerde ilaç alternatifi olabilen bazı bitkisel ürünlerin reklamları falan yapılıyor. Bu konuda da yoğun şikayetler var. Yayın yapanların maalesef çoğunun adresi belli değil. Tüketiciler bu şikayetleri üzerine hakem heyetlerine başvuru yaptıkları zaman hakem heyetleri mecburen ilk etapta karşı tarafın bir savunmasına başvuruyor. Onlara savunma yapmak için bir hak vermek üzere onlara yazılan yazılar muhatapsız kalıyor" diye konuştu.
"Tüketicileri avlamaya çalışıyorlar"
Tüketiciler büyük küçük demeden haksızlığa uğradıklarını düşündükleri konularda hak arama yollarını sonuna kadar kullanmalarını gerektiğini düşündüğünü vurgulayan Kavar, şunları kaydetti:
"Tüketici hakem heyetleri, buraya başvurmaktan çekinmesinler. Bazıları "3 lira zaten, 5 lira zaten, 7 lira zaten" deyip vazgeçiyor. 3,5,7 üst üste eklendiği zaman bir sürü para ediyor. İkincisi, özellikle televizyonlarla ilgili konularda tüketicilerin televizyon ilanlarına, televizyon reklamlarına kanmamaları gerekiyor. Şimdi televizyonlarda çok basit bazı sorularla tüketicileri avlamaya çalışıyorlar. Bir şeyler gösteriyorlar o esnada görüntü olarak bu görüntü "şöyle mi böyle mi?" "Elmasıyla ünlü ilimiz hangisidir?" diye bir soru soruyorlar. Eğitim seviyesi, zeka düzeyi normal Türkiye'de yaşayan insanların neredeyse yüzde 80'i yüzde 90'ının doğru bileceği bir soru. Dolayısıyla kandırarak tüketicileri, "İlk şu kadar arayan, ilk bu kadar arayan, yok şu aradı, yok bilemedi" yani bunlar aldatmaca. Tüketiciler lütfen bunlara aldanmasınlar. Daha bir aklı başında, uyanık davransınlar ve bu tür konularla karşılaştıklarında tabi ki yanıltıcı reklam söz konusuysa Gümrük ve Ticaret Bakanlığı içinde Reklam Kurulu var. Reklam Kurulu'na başvurmaları gerekiyor yanıltıcı reklam varsa ama bunun dışında kendilerinin uğradığı bir mağduriyet varsa o mağduriyetlerle ilgili ikamet ettikleri yerlerde kaymakamlık bünyesinde veya ildeki İl Tüketici Hakem Heyetlerine konuyu götürüp, uğradıkları zararın tazminini, ödedikleri bedelin iadesini talep edebilirler. Bu konuda tüketicilerin bilinçli hareket etmelerini bekliyoruz."
"Başvuruların yüzde 60'ı tüketici lehine sonuçlandı"
Gelen başvuruların genel olarak hakem heyetlerinin yetki alanları içerisinde olduğunu dile getiren Kavar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önceki yıllar başvurular çok fazlaydı. Özellikle banka konusundaki şikayetler üzerine her bir ilçe hakem heyetine 12-13 bin başvurudan bahsediyorduk. Özellikle Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar'dan çok büyük yoğunluk vardı. Sur'da biraz daha azdı. Yıllık yaklaşık 14 bin yıllık başvurulardan bahsediyorken, 2016 yılında ilçe toplamı 14 bin civarında kalmış. Bütün ilçelerin toplamı 14 bin civarında kalmış. Toplamda Diyarbakır merkezdeki başvurular ve ilçelerdeki başvurularla birlikte 28 bini buluyor. Merkez ilçeler dışında 14 bin civarında başvuru alınmış. Diğer yarısı da merkezdeki 4 ilçeye yapılmış. Başvuru sayıları hakem heyetinde 14 bin iken şimdi Diyarbakır toplamında 28 bin civarında olmuş. Bunların yaklaşık yüzde 50-60'a yakınının tüketici lehine sonuçlandığını biliyoruz. Kalan yüzde 40'ında yüzde 20'si tüketici aleyhine diğer yüzde 20'sinin ise işlemlerinin devam ettiği şeklinde il hakem heyetinden en son aldığım bilgiler bunlar."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.