“Thk’nın Uçakları Günümüz İhtiyaçlarını Karşılayacak Donanıma Sahip Değil”
‘Yangın söndürme uçağı’ tartışmasına Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu’nun yetkili sendikası TOÇ BİR-SEN de katıldı. Sendikadan yapılan açıklamada, THK uçaklarının günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak teknolojik donanıma sahip olmadıkları belirtil
‘Yangın söndürme uçağı’ tartışmasına Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu’nun yetkili sendikası TOÇ BİR-SEN de katıldı. Sendikadan yapılan açıklamada, THK uçaklarının günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak teknolojik donanıma sahip olmadıkları belirtildi.
Sendikanın yaptığı açıklamada, “Söz konusu İzmir’deki orman yangınını, olayın ilk anından itibaren bölgeye giderek söndürme faaliyetlerini takip ve koordine eden Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin de kamuoyuyla paylaştığı gibi; Orman Genel Müdürlüğünce, 1996 yılından bugüne kadar orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinde, helikopter ve yangın söndürme uçağı kiralanması sayı ve türleri değişmekle birlikte, yüklenicilerden bedelleri karşılığında her yıl yapılmakta ve orman yangınlarına müdahale edilmektedir. Kamuoyunda konuşulan, Türk Hava Kurumuna ait Canadair CL-215 yangın söndürme uçakları, çoğunlukla 1970’li yıllarda üretilen ilk nesil yangın söndürme uçaklarındandır. Ancak bu uçaklar günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak teknolojik donanıma sahip değildir” denildi.
UÇAKLAR HELİKOPTERİN İKİ KATI KADAR BİLE SU TAŞIYAMIYOR
Sendikanın yazılı açıklamasında yangın söndürme uçak ve helikopterleri arasında bir karşılaştırma da yapıldı; “1 helikopter yangın mahalline 1 saat sürede 20 ton su atabiliyorken 1 uçak en fazla 8 ton su atabiliyor. 1 saatte atılan suyun maliyeti THK uçaklarında ton başına 8.900 TL iken helikopterlerde 1.300 TL ye düşmektedir. Türk Hava Kurumu’ na ait mevcut yangın söndürme uçaklarının, fiili su taşıma kapasitesi iddia edildiği gibi helikopterin 4-5 katı olmayıp, helikopterin 2 katı kadar bile değildir. Helikopterin hareket kabiliyetinin yüksek olması sebebiyle, orman yangınları ile mücadelede eğimli ve kırık arazilerde daha etkili olduğu bilinmektedir. Mevcut uçaklar teknik olarak sadece deniz, büyük gölet ve barajlardan su ikmali yapabilmektedir. Bu karşılaştırmalar ve bilgiler sonucunca helikopterlerin hem kapasite, hem maliyet hem de işlevsellik açısından THK uçaklarından çok daha etkili olduğu açıktır. Orman Genel Müdürlüğünün yangınlarda çoğunluk olarak helikopter kullanıyor olması hem zaman hem de maliyet açısından daha ekonomiktir. 50 yaşına gelmiş uçakların orman yangınlarında kullanılması olası bir arızada can kaybına da sebep olabilecektir”
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.