Toplumsal Eşitlik Cinsiyet Toplantısı
Ardahan Valisi İbrahim Özefe ile Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi...
Ardahan Valisi İbrahim Özefe ile Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi organizesinde düzenlenen "Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır Bölgesel Bilgi, Deneyim Paylaşımı ve Farkındalık Artırma" toplantısına katıldı.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı arttırma ve bu alanda deneyimlerin paylaşılması amacıyla Kars'ta gerçekleştirilen toplantıya; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Kars Valisi Rahmi Doğan, Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta BM Kadın Birimi Ülke Program Direktörü Fulya Vekiloğlu, Serhat Kalkınma Ajansı temsilcileri, komisyon üye milletvekilleri, illerin Vali Yardımcıları ve Kaymakamları ile kurum müdürleri ve bölgedeki STK temsilcileri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Ahmet Arslan, "Kadın, erkek birbirinin tamamlayıcısı, bir birinin olmazsa olmazı. Hayatı birleştirmenin anahtarıdır. Tek başınıza erkekler olarak yol alırız" derseniz, kaybedersiniz. Kadınlar için de aynen öyle. 15 Temmuz bunun için önemli bir örnek. Biz yüzyıl önce çıktığımız gibi 15 Temmuz'da da millet olma şuuruyla kadın erkek demeden herkes sokaklara çıktı ve birçok ders verdi. Gençler önce bize ders verdi. "Millet olma şuurunu elde ettik" dediler. O kadınlar ki Nene Hatun'un izinden giderek, 6 aylık bebeğini emzirip savaşa gitmiş. "Bebeğim annesiz babasız büyüyebilir vatansız büyüyemez" diyerek savaşmış" dedi.
Vali İbrahim Özefe ise yaptığı konuşmada, "Cumhuriyetimizle birlikte kadına verilen değer, kadının sosyal hayatta, ekonomik hayatta, siyasi hayatta ve toplumun her kesim ve katmanında yer alması için pek çok düzenlemeler yapılmış, hukuki statü kazandırılması için pek çok mevzuat değiştirilmiştir. Özellikle son yıllarda başta sayın Bakanımız olmak üzere, burada ki komisyon başkanımız ve komisyonda ki milletvekillerimizin çok değerli katkıları ile medeni kanun, ceza kanunu ve diğer kanunlarda pozitif ayrımcılık olarak yorumlanabilecek çok önemli düzenlemeler yapılarak kadınlarımızın statüsü iyileştirilmiştir. Ancak mevzuatta yapılan bu düzenlemelerin pratiğe yansıyabilmesi için yerle yönetimler, STK'lar ve merkezi yönetim temsilcileri olarak çok çalışmamız gerekmektedir. Kadınlarımızın sosyal hayatta, ekonomik hayatta yer alabilmesi için erkeklerde ki ön yargının da kırılması lazım. Ancak kadınlarımızın da öğretilmiş çaresizlik sendromundan kurtulmaları gerektiğini düşünmekteyim. Bu ön yargıları ve çaresizlik sendromunu kırma noktasında yerel yönetimler olarak bize ve STK'lara büyük görevler düşmektedir. Bunu başardığımız zaman kadınlarımızın toplumda ki statüsünü çok daha ileri taşıyacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Vali Özefe, konuşmasında ayrıca Ardahan'da kadına yönelik çalışmalar ve istatistiksel verileri de katılımcılarla paylaştı.
Konuşmaların ardından, bölge illerinde toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında istatistiksel verileri içeren sunumlar gerçekleştirildi ve bu alanda yapılan faaliyetler ile fırsatlar değerlendirildi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.