’Trakyakariyer’ Projesi Başladı
Trakya'da, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin ortak finansörlüğünde, Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) öncülüğünde istihdamın artırılmasına yönelik...
Trakya'da, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin ortak finansörlüğünde, Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) öncülüğünde istihdamın artırılmasına yönelik oluşturulan ve 4 bin gencin istihdam edilmesini amaçlayan "TrakyaKAriyer" projesi Tekirdağ'da yapılan konferans ile hayata geçirildi.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta, 3 milyon Euro'yu aşan bir bütçe ile hayata geçirilen "TrakyaKAriyer" projesi üniversite öğrencilerine ve basına tanıtıldı.
TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, konferansta yaptığı konuşmada, "Üniversitedeki, öğrencilerimizin sanayi ile buluşması, mezun olmadan önce ileriki hayatlarıyla ilgili neler yapabilecekleri ve mezun olmadan önce staj imkanları varsa, nerede staj yapabileceklerini, bulunduğu ilde, ilçede veya bölgesinde hangi imkanların olduğunu mezun olduktan sonra ben kendi alanımla ilgili olarak hangi fabrikalara, kurumlara başvurabilirim? Onlarla görüşebilirim noktasında, yine aynı zamanda yani elmanın bir yarımı olan sizler, ama bir diğer yarısı olarak da, işverenler, fabrikalar, kurumlar acaba Namık Kemal Üniversitesinde hangi bölümler var? Hangi öğrenciler var ve onlarla nasıl buluşabilirim? Onlarla nasıl görüşebilirim? Bu noktadaki bütün soruların cevabını aramak amacıyla 2012'de de yazılan bir projeydi bu. Projemiz Türkiye Avrupa'nın finansmanıyla sağlanan biz de Kalkınma Ajansı olarak finansman sağlıyoruz. Bu tip projelerin olmasını sağlıyoruz ve organizeler yapıyoruz. Ama aynı zamanda biz Kalkınma Ajansı olarak, yurt dışında da fonlar bularak, ülkemizin ve bölgemizin sorunları noktasında projeler üretiyoruz. Bu projelerle finansman sağlıyoruz ve paydaşlarımızla beraber kimler üniversiteler, SGK, İŞKUR gibi, ticaret odaları gibi paydaşlarımızla beraber, bölgemizin ve ilimizin sorunlarına çözüm arıyoruz. Kalkınma Ajansı olarak biz birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. Sanayiden sağlığa, turizmden iş noktasında iş dünyası ile iş yaparken aynı zamanda öğrenci dünyasıyla da bilgi alışverişinde oluyoruz. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli olarak birbirimize çok yakın illeriz. Kültürel anlamda da çok yakınız işte biz diyoruz ki bu üç ili neden bir sinerjide buluşturmayalım. 3 ilin kalitesini, renkliliğini aynı çatı altında toplayalım diyoruz. Namık Kemal'de okuyan bir öğrencimiz, Edirne'de iş bulabilsin Trakya'da okuyan bir arkadaşımız Tekirdağ'da iş bulabilsin diyoruz. Bu anlamdan 3 ilin potansiyelini bir arada buluşturalım dedik" ifadelerini kaydetti.
"Hem okuyanlar hem de mezun olanlar aynı zamanda işverenler de bu portala üye olabilecek"
Projenin yaklaşık 12 milyon TL'lik bir bütçe olduğunu da belirten Şahin "Bu bütçenin içerisinde, kariyer merkezlerin ihtiyacı olan bütün donanımlar, bilgisayarından tutun masalarına kadar, ihtiyaç olan bütün yatırıma kadar hepsini bu projenin içerisine yazdık. Kariyer merkezlerimiz şu anda hazır vaziyettedir. Bir portal hazırladık, bu portal da hem okuyanlar hem de mezun olanlar aynı zamanda işverenler de bu portala üye olabilecekler. Onlarda orada "Ben şu staj için öğrenci arkadaş arıyorum" bu portal bölgesel çapta olacak bir öğrenci girdiğinde orada ben mezunum ya da değilim, staj imkanım var mı ya da yok mu? Mezun oluyorum nerede iş imkanı var? Bunları görebilecek. Trakya'daki bütün firmalarda bu portala gelerek kendi istekleri doğrultusunda, eleman konusunda ne gibi istekleri varsa oralara yazabilecekler. Öğrencilerle iş sahipleri orada karşılıklı yazışabilecekler. Not bırakabilecekler. Bize de yazabilirsiniz mesele orada "Mahmut bey ben mezun oldum görüşmek istiyorum" diye yazdığınızda ben de oraya "şu saatte veya şu günde müsaitim gelin görüşelim" diyeceğim. Bu sadece Üniversite ile yaptığımız bir iş değildir. Burada kim var SGK var, kim var İŞKUR var kim var ticaret odaları var, kim var OSB'ler var yani fabrikalar var. Buna bürokratları da dahil ettik gelin dedik arkadaşlar bu soruna beraber çözüm bulalım dedik" açıklamasında bulundu.
"Başarılı sonuçlar verebilmesi şüphesiz bizim uygulamamıza bağlı"
NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ise, "Üniversite olarak iki amacımız var, birincisi siz gençleri nasıl yetiştiririz. Bu eğitim yıllarında nasıl bir şekilde misafir edebiliriz. Özellikle mezun arkadaşlarımızın işsiz kalma ihtimali bizi çok derinden gerçekten rahatsız ediyor. Bunun için biz iki yıl önce kariyer merkezimizi kurduk. İki yıldır çok ciddi etkinliklerde bulunduk, girişimcilik eğitimleri, toplantılar, seminerler gibi. Fakat üniversitelerin bu kariyer merkezlerinin iş adamlarıyla buluşma noktasında eksikliğini hissediyorduk. Kalkınma Ajansının hazırlamış olduğu proje de gerçekten Türkiye'de örnek bir proje, bunun başarılı sonuçlar verebilmesi şüphesiz bizim uygulamamıza bağlı. Biz ne kadar özen gösterebilirsek, gayret gösterebilirsek, sizlere ulaşabilirsek, bunun başarılı olması, Türkiye'de de örnek olacak o yüzden bizlere büyük sorumluluk düşüyor. Sizlerde çok şanslısınız, çünkü gerçekten Trakya bölgesinde 2 bin civarında sanayi tesisi var, zaman zaman sanayi tesislerimizden de bizlerden kalifiye eleman aramaktadır. İnşallah bu kariyer merkezlerinde olan amatör ruhun, bundan sonra kurumsal bir ruha, profesyonel bir şekilde hazırlanarak, sizlere ulaşarak, sizlere yardımcı olarak ilerde mezun olduktan sonra iş bulmanıza büyük bir kolaylık sağlayacak. Siz de devamlı irtibatlarınızı kariyer merkezleriyle bulundurun, beraber olun, çünkü bu sizin geleceğinizi tayin edecek aynı zamanda Türkiye'ye model olacak diye düşünüyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Rektörlük binasında kurulan Kariyer Merkezinin kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesilerek açılışı yapıldı.
(HLD-MEF-MK-Y)
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.