Tse Başkanı Korkmaz, Uluslararası Standardizasyon Forumu’na Katıldı

Tse Başkanı Korkmaz, Uluslararası Standardizasyon Forumu’na Katıldı

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, "İçinde bulunduğumuz standartlar çağında küresel rekabette bir yer edinmenin yolu sadece...

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, "İçinde bulunduğumuz standartlar çağında küresel rekabette bir yer edinmenin yolu sadece standartlara uymaktan değil, aynı zamanda standartları belirleyerek küresel boyutta ürün ve hizmet üretiminde yön çizecek şekilde söz sahibi olmaktan geçmektedir" dedi.

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ve beraberindeki heyet, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü vesilesiyle Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı'nın davetlisi olarak Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gerçekleştirilen "Standartlar Güven Oluşturur" temalı Uluslararası Standardizasyon Forumu'na katıldı. Forumun açılış konuşmasını Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakan Yardımcısı Maksym Nefyodov yaptı. Ukrayna'nın son yıllarda standardizasyon alanında önemli reformlar gerçekleştirdiğini söyleyen Nefyodov, "Ukrayna'da bağımsız milli standardizasyon kuruluşu Ocak 2015'de teşkil edilmiştir. Geçen bir yıllık süre zarfında 15 bin 773 eski Rusya (GOST) standartları yürürlükten kalkmıştır. Ukrayna'da 2014-2015 döneminde kabul edilen 5 bin 283 normatif dokümanın 4 bin 968'i uluslararası ve Avrupa standartlarından uyumlaştırılmıştır" ifadelerini kullandı.

"Küresel rekabette bir yer edinmenin yolu sadece standartlara uymaktan değil, aynı zamanda standartları belirleyerek küresel boyutta ürün ve hizmet üretiminde yön çizecek şekilde söz sahibi olmaktan geçmektedir"

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ise forumda yaptığı konuşmada, TSE'nin ulusal ve uluslararası standardizasyon faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Korkmaz şunları kaydetti:

"İçinde bulunduğumuz standartlar çağında küresel rekabette bir yer edinmenin yolu sadece standartlara uymaktan değil, aynı zamanda standartları belirleyerek küresel boyutta ürün ve hizmet üretiminde yön çizecek şekilde söz sahibi olmaktan geçmektedir. Kuruluşundan itibaren bu gerçekliğin farkında olan TSE, uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarına üye olmak ve bu kuruluşların karar alma organlarında yer almak suretiyle küresel ölçekte standartların belirlenmesi süreçlerine etkin olarak katılmıştır."

"Bugün TSE, Avrupa Birliği standart teşkilatları CEN ve CENELEC tarafından kabul edilen standartların yüzde 98'ini milli standart olarak uyumlaştırmıştır"

TSE'nin uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarındaki etkinliğine işaret eden Korkmaz, "TSE, 2014 yılında yapılan seçimlerde 161 üyesi bulunan Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı'nın (ISO) 20 üyeli karar organı olan ISO Konseyi'ne seçilmiştir. Diğer taraftan İslam ülkeleri arasında ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve helal alanında bir uyum ve birlik sağlanması amacıyla çalışmalar yürüten İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün (SMIIC) yönetim kurulu başkanlığını da yürütmektedir. Bunun yanı sıra, uzun seneler boyunca Avrupa Birliği Standart Teşkilatları CEN ve CENELEC'te gözlemci üye statüsü ile yer alan TSE, sürdürdüğü disiplinli ve kararlı çalışmalar neticesinde 2012 yılı itibariyle her iki teşkilatın da tam üyesi olmak suretiyle standardizasyon alanında AB kapısından içeriye adımını atma başarısını göstermiştir. Bugün TSE, Avrupa Birliği standart teşkilatları CEN ve CENELEC tarafından kabul edilen standartların yüzde 98'ini milli standart olarak uyumlaştırmıştır" açıklamasında bulundu.

Forumda ayrıca standardizasyon, metroloji, uygunluk değerlendirmesi, akreditasyon ve piyasa gözetimi alanlarında sunumlar gerçekleştirildi.

Öte yandan TSE Başkanı Korkmaz, Ukrayna ziyareti kapsamında Ukrayna'nın ISO'daki üyesi olan Ukrayna Standardizasyon, Belgelendirme ve Kalite Araştırma ve Eğitim Merkezi (DSTU) Genel Müdürü Dmytro Sazanov ile ikili işbirliği görüşmeleri de gerçekleştirdi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.