Ttb’den Bakanlığa “şehir Hastaneleri” Sorusu
Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 6 Ocak 2021 günlü 2021 Yılı Genel Bütçesinin Bazı Bütçe Tertiplerine İlişkin Bilgilendirme Duyurusu’nda il sağlık müdürlüklerine görev vererek şehir hastanelerine yapılan ödemelerin...
Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 6 Ocak 2021 günlü 2021 Yılı Genel Bütçesinin Bazı Bütçe Tertiplerine İlişkin Bilgilendirme Duyurusu’nda il sağlık müdürlüklerine görev vererek şehir hastanelerine yapılan ödemelerin nasıl kaydedilmesi gerektiğini belirledi. Sağlık Bakanlığı 6 Nisan 2021 tarihinde ise mali tablo yayınladı.
Sağlık Bakanlığı’nın yayımlanan mali tablolarında şehir hastanelerine yapılan kira ve hizmet bedeli ödemelerine yer vermediğini söyleyen Türk Tabipleri Birliği(TTB), “Şehir hastanelerinin 2017 yılında faaliyete geçmesinin ardından yayımlanan mali tablolarda yer alan bilgilere karşın ödeme toplamı sorularını “ticari sır” gerekçesiyle yanıtlamayan Sağlık Bakanlığı, yeni bütçe sistemiyle kısıtlı bilgiyi de kamuoyundan gizlemeye karar vermiştir. Uygulamanın dayanağı açıklanmamıştır” açıklamasını yaptı.
BAKANLIĞA “ŞEFFAFLIK” ÇAĞRISI
TTB’nin, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Performans Programlarının Program Bütçe Esaslarına Uygun Şekilde Hazırlanması Hakkında Usul ve Esaslar’da “Gizlilik Gerektiren Bilgiler” başlıklı 7. maddenin “İlgili mevzuatına göre devlet sırrı ve ticari sır niteliğindeki bilgilere ve ülkenin ekonomik çıkarları açısından gizli kalması gereken bilgilere yer verilmez” ibaresi dayanak sayılmışsa da, bunun Anayasa’ya aykırı olduğu unutulmamalıdır. Devletlerin ticari sırrı olamayacağı gibi şehir hastanelerine dair mevzuatta “ticari sır” tanımı da yoktur. Bütçe kamunundur, kamunun bilgisi dışında harcama yapılamaz. Şehir hastanelerine bütçeden, döner sermayeden ve varsa başka kalemlerden yapılan ödemelerin ve sözleşme bedellerinin derhal kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Kaldı ki 2019 yılı itibariyle kamu özel ortaklığı yönteminden vazgeçen Sağlık Bakanlığı’nın, mevcut sözleşmeleri tazminatsız olarak feshetmesi mümkündür. Bugüne kadar oluşan kamu zararının sorumlularının belirlenmesi ve usule aykırı işlemleri yapanlardan tahsili yoluna gidilmelidir. Kamu zararına dair yargılama yetkisine sahip Sayıştay Başkanlığı’nın soruşturma yetkisinin önü açılmalı, bilgi ve belgeler denetim ekiplerine açılarak sorumluların yargı önünde hesap vermesi sağlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nı şehir hastaneleri konusunda şeffaf olmaya çağırıyoruz.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.