Tübitak’a Yapılan 43 Proje Başvurusunun 3’ü Anadolu Üniversitesi’nden
1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK'a yapılan 43 proje başvurusunun üçü Anadolu Üniversitesi tarafından...
1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK'a yapılan 43 proje başvurusunun üçü Anadolu Üniversitesi tarafından yapıldı.
Kabul edilen başvurulardan biri de Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü'nden Prof. Dr. Yavuz Akbulut'a ait. Prof. Dr. Akbulut, "Bilgisayar Destekli Çoklu Görev Performansında Üstün Yetenek, Çalışan Bellek Kapasitesi ve Dijital Teknoloji Deneyiminin Rolü" başlıklı projeye ARİNKOM TTO'nun teşvikiyle başvurulduğunu ve kabul edilmesinde Anadolu Üniversitesi'nin altyapı olanaklarının yanı sıra Avrupa Üstün Yetenek Konseyi tarafından akredite edilmiş sayılı merkezlerden biri olan ÜYEP'in desteğinin büyük rol oynadığını belirtti.
"Proje, deneysel bir desene ve disiplinler arası yaklaşıma dayanıyor."
Prof. Dr. Akbulut konuyla ilgili olarak şu sözleri kaydetti,
"Üstün yetenekliler eğitimi bağlamında ÜYEP Müdürü Prof. Dr. Uğur Sak'tan, bilgisayar destekli senaryoların hayata geçirilmesi bağlamında ise Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Onur Dönmez'den destek alıyoruz. Aynı zamanda TÜBİTAK burslusu olan danışanım Arş. Gör. Barış Mercimek'in doktora tezi de bu projenin çıktılarından biri olacak. Önceki projelerde olduğu gibi proje sonuçlanana kadar her aşamada Proje Biriminin desteğini göreceğimizi biliyoruz. Deneysel bir desene ve disiplinler arası bir yaklaşıma dayanarak elde edeceğimiz bulguların etki değeri yüksek bir uluslararası dergide kabul göreceğini ümit ediyoruz."
"Gençlerinin aynı anda birden çok görevi gerçekleştirmede avantajlı oldukları algısı var."
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın da göndermiş olduğu teşekkür mektubu ile hem Anadolu Üniversitesi'ne hem de bilimsel araştırmalar yürüten tüm araştırmacılara büyük heyecan kattığını belirten Prof. Dr. Akbulut, projenin detaylarını şu sözlerle açıkladı, "Bilgi ve iletişim teknolojileri ile erken yaşlarda tanışan günümüz gençlerinin aynı anda birden çok görevi gerçekleştirmede yetişkinlere göre daha avantajlı oldukları algısı var. Öte yandan çoklu görev gerçekleştirme, insan bilişsel mimarisinin çalışma ilkeleri ile çelişen bir yetenek. Örneğin çoklu görevin bilgi işlemeyi engellediğini, tepki süresini ve hata oranını arttırdığını gösteren çalışmalar var. Bu bağlamda çoklu görev performansına ilişkin bilimsel kanıtlara gereksinim duyuluyor."
"Üstün yetenekli öğrencilerin görev performanslarını incelemeyi amaçlıyoruz."
Farklı hedef kitlelerle, fen bilimlerine yönelik konuları, sıralı ve eş zamanlı çoklu görev senaryolarıyla, kafeterya ve kütüphane gibi çalışma ortamlarıyla uyguladıklarını dile getiren Prof. Dr. Akbulut, farklı ölçüm yöntemleriyle deneyler gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Yavuz Akbulut: "Bu projenin öncülü niteliğindeki iki farklı TÜBİTAK projesinde, çalışan bellek kapasitesinin çoklu görev performansında belirleyici rol oynadığını görmüştük. Bu projede ise çalışan bellek kapasitesi bağlamında avantajlı konumda olan üstün yetenekli öğrencilerin, bu avantajları kontrol altına alındıktan sonraki çoklu görev performanslarını incelemeyi amaçlıyoruz. Böylece gerek dijital yerli olarak adlandırılan günümüz gençlerine, gerekse üstün yetenekli öğrencilere atfedilen; ancak yeterli bilimsel dayanağı bulunmayan bazı mitlerin sorgulanmasına katkıda bulunmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.