Tuna: “Türkiye’nin Eşofmanının Yüzde 90’ı Mersin’de Üretiliyor”

Tuna: “Türkiye’nin Eşofmanının Yüzde 90’ı Mersin’de Üretiliyor”

Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Türkiye'nin eşofmanının yüzde 90'ının Mersin'de üretildiğini belirterek, Toroslar ilçesinin...

Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Türkiye'nin eşofmanının yüzde 90'ının Mersin'de üretildiğini belirterek, Toroslar ilçesinin de tekstilde her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Tuna, "Toroslar, tekstilin merkezi olacak" dedi.

Göreve geldiği günden bu yana üretimin önemi üzerinde duran ve yatırımcıları bölgesine çağıran Hamit Tuna, son dönemde özellikle tekstil sektöründe Toroslar'da bir bir açılan işletmelerle hedefine ulaşmaya başladı. Yaptığı davetlerle bugün 32 yatırımcıyı bölgesine çekmeyi başaran Tuna, 5 binlik planların devreye girmesiyle ilçedeki tekstilci sayısının da artacağını söyleyerek, "Toroslar, tekstilin merkezi olacak" dedi. Toroslar ilçesine bağlı Çağdaşkent Mahallesi'nde Avrupa standartlarında ve modern koşullarda bebe giyimi üretimi yapan Nazar Bebe Giyim, Tekstli, İmalat Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi'nde incelemelerde bulunan Başkan Tuna, işletme sahiplerinden bilgi aldı. İlhan Karakuş ve Özlem Karakuş kardeşlerin kurduğu bir aile şirketi olan Nazar Bebe, 3 bin metrekare alanda bünyesinde çalıştırdığı 52 kişiyle ayda 80 bin ile 100 bin bebek takımı üretimi yapıyor. Türkiye'de toptan üstü satışla ürünlerini toptancılara satan işletmede kışlık üründe 55 kat, yazlık üründe 110 kat serimle kesim yapan katır kesim makinesi, baskı ve nakış makineleri ile çocuk sağlığına uygun kaliteli bebek takımları üretilerek Türkiye'ye dağıtılıyor.

Başkan Tuna, incelemeleri sırasında İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgesine çağırdığı yatırımcılara işletmeyi örnek gösterdi. Torosların şu anda hem nüfus hem yatırım yapan insanlar hem de yaşam yeri olarak seçen insanlar anlamında merkez ilçelerin en büyük ilçesi olduğunu belirten Tuna, Toroslar Belediyesinin de 2016 yılında 3 merkez ilçe belediyesinin verdiği ruhsatın toplamından daha fazla ruhsat veren belediye olduğunu söyledi. Torosların artık üreten ve yerinde istihdam oluşturan bir ilçe konumuna geldiğini vurgulayan Tuna, tekstil sektörünün de özellikle Toroslar bölgesinde her geçen gün arttığını dile getirdi. Tuna, özellikle genç nüfusun yoğun olduğu ilçede bu dinamik yapıyı üretime çevirmenin de iş adamlarının ve girişimcilerin cesaretle attıkları adımlarla hayat bulduğunu kaydetti. Torosların bugün tekstil sektörünün çok ciddi üretim yaptığı bir bölge durumuna geldiğine işaret eden Tuna, "Özellikle yeni binaların altlarında ve müstakil iş yerlerimizin sayısının artması bizleri de mutlu ediyor. Şu anda tekstil sektöründen 32 yatırımcımız bölgemizde işletmelerini açtılar. Bu işletmelerde çalışan insan sayısının da 5 bine yakın olduğunu görmek, en çok sıkıntıların çekildiği, işsizliğin yoğun olduğu bu dönemde ülke ekonomisinin ancak üretimle kalkınacağına inanan ve "inadına üretim" diyen bir anlayışın sahibi olmak ve bunu da verimli hale getirmek bizleri mutlu ediyor" diye konuştu.

"Bu işletmelerimizin sağladığı istihdam çok önemli"

Bir ürünün üretim, ambalaj ve pazarlama sürecinden geçtiğini ifade eden Tuna, Toroslar'da tekstil alanında emin adımlarla ilerleyen ve kaliteli ürünleriyle markalaşan Nazar Bebe işletmesinde de bunların hepsinin bulunduğunu belirtti. Özellikle bebek giyimi üzerine çalışan işletmede üretilen ürünlerin kaliteli olmasının işletmeyi bir adım öne çıkardığını kaydeden Tuna, ürünlerin kaliteli olmasının, kimyasal kullanılıp kullanılmadığının bebek giyiminde çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu işletmemiz de bu değerlere riayet eden ve markasıyla öne çıkan bir işletme. Sağladığı istihdam da önemli. Burada dikim yok, dikimi dışarıda fason olarak yaptırıyorlar. Dolayısıyla burada aktif olarak 50-60 insan çalışıyorsa, dışarıda bu işletmeye katkı sağlayan 300-400 eleman daha var. Bu tür işletmelerin artık Toroslar'da olması ve Torosların huzur, güven noktasında konumundan dolayı da insanların bölgemize gelmesi bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Çünkü burada çalışan insanlar burada yaşıyorlar ve yürüyerek işlerine gidiyorlar. Bu da hem işletmeci hem çalışan için avantajlı. Bu tip işletmelerin artması, daha doğrusu üretimin artması bizim için önemli. İnşallah bu tip işletmelerin sayısı artar ve bölgemizde işsizlik oranı azalır. İşi olan insan mutlu insandır. Mutluluğun arttığı bir Toroslar, Mersin'i rahatlatacaktır. Tüm yatırımcı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Tekstil işletmelerinin sayısı Toroslar'da her gün artıyor"

Konut altlarındaki bu işletmelerin müstakil bir yerde olmalarının daha doğru olduğunu dile getiren Tuna, Mersin'in 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda ve 1/5 binlik planlarda sanayi ağırlığının genelde Akdeniz ilçesinde yer aldığı bilgisini verdi. Tuna, Toroslar ilçesinde de sanayi ve ticaret alanı olarak plana işaretlenen yerlerde kirlilik oluşturmayan, çevreyle barışık, çalışanın yakın mesafede olabildiği konumda, ölçüleri Avrupa standartlarına uygun üretim yapan aile şirketlerinin yer alması ve belediyenin de bunlara özen göstermesinin bu tür işletmelerin sayısını artıracağına dikkat çekti. "Bu işletmelerin sayısı bölgemizde her gün artıyor. Bu da bizi mutlu ediyor" diyen Tuna, şöyle devam etti:

"5 binlik plandan sonra özellikle Yalınayak Mahallemizin ön kısımlarındaki konut dışı kentsel çalışma alanlarında bu tür işletmelerin sayısı artacak. Bunu girişimcilerin arsa arayışlarından görüyoruz. Ne kadar artarsa biz de o kadar rahatlayan pozisyonda belediyecilik yapacağız. Biz de bu anlamda inşaat ruhsatı harcında yüzde 50 indirim yaptık, yapı kullanma izin belgesinde yüzde 57'lik indirim yaptık. Bu, yatırımcı için de büyük avantaj."

"Yatırımcıların taleplerini karşılamak için hazırız"

Toroslar Belediyesi olarak yatırımcıyı dinlediklerini, hatta onların çalıştıracağı elemanların yetiştirilmesi konusunda da destek sağladıklarını bildiren Başkan Tuna, buna şu ana kadar 26 branşta bir kısmı tekstil sektöründe olmak üzere 17 bin insana mesleki eğitim verdikleri TORTEK'i örnek gösterdi. En son başladıkları Avrupa Birliği (AB) projesi ile de 80 dezavantajlı kadına tekstil sektöründe mesleki eğitim vereceklerini söyleyen Tuna, "İş adamlarımız da aldığı elemanı 5 aylık bir süreçte mesleki eğitime tabi tutuyor ama o mesleki eğitimde bir işçinin maliyeti yaklaşık 2 bin 500 lira. 5 aylık bir eğitimde bir elemanın maliyeti girişimciye 12 bin 500 lira. Beş eleman yetiştirse 60 bin liralık ek bir maliyeti olacak. Biz diyoruz ki, sizin ihtiyacınız nedir? Ütücü, overlokçu, makineci ya da stilist, bu AB projesinde bu eğitimleri vereceğiz. Yetişmiş eleman sunmak niyetindeyiz. Hem insanlarımız meslek sahibi olacak hem girişimci karlı olacak, 5 ayda 5 elemandan 60 bin liralık karı olacak. İşsizlik ve ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu süreçte işletme sahiplerinin yaptıkları bu yatırımlar bizim için çok anlamlı. Bu tip gelecek yatırımcıların önünü açma, destek olma yönünde bizden ne talepleri olursa resmi anlamda biz de bunları yapmak için hazırız, bekliyoruz. Toroslar, tekstilin merkezi olacak inşallah" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin eşofmanının yüzde 90'ı Mersin'de üretiliyor"

"Türkiye'nin eşofmanının yüzde 90'ı Mersin'de üretiliyor" diyen Tuna, bunun da çoğunun Toroslar'da yer aldığını söyledi. Bunun çok ciddi bir rakam olduğunun altını çizen Tuna, şunları söyledi:

"80 milyonluk Türkiye'de her insanın bir eşofman giydiğini düşünürseniz, bunun yüzde 90'ı da yaklaşık 70 milyon eder ki, bu gerçekten ciddi bir sayı. İşte bunu daha da önlere çıkartmak, belki yüzde 100'ünü ve en kalitesini burada üretmeyi sağlamak için çabalıyoruz. Bu da Torosların öne çıkmasını sağlayacak. Göğsümüzü kabarta kabarta işsizliğin azaltıldığı Torosları oluşturmak bizim için de ciddi bir başarıdır."

Karakuş: "Mersin ve Çukurova bölgesinde her şeyi kendi bünyesinde yapan tek işletmeyiz"

2010 yılında Toroslar bölgesinde imalata başladıkları bilgisini veren Nazar Bebe İşletme Müdürü İlhan Karakuş ise, Toroslar ilçesini güvenli, personelin aynı bölgede oturması ve yetişmiş personelin burada bulunması dolayısıyla tercih ettiklerini söyledi. Çağdaşkent Mahallesi'ndeki yeni işletmeye bir yıl önce taşındıklarını anlatan Karakuş, "Kesim, baskı ve nakış parkurlarıyla şu an Mersin ve Çukurova bölgesinde her şeyi kendi bünyesinde yapan tek işletmeyiz. Hedefimiz, Türkiye'de tekstilin merkezi olan Bursa ve İstanbul ile daha iyi mücadele etmek ve markamızı büyütmek. Şu an Türkiye genelinde 20 bayimiz var. Bayi sayımızı artırmayı da planlıyoruz. Ağırlık olarak 0-2 yaş bebe grubu giyimi üretiyoruz. Döneme göre 3-6 yaş grubuna kadar çıkıyoruz. Kumaşları, testten geçen çocuk sağlığına uyumlu kumaşlardan, üzerine kullandığımız boyayı da çocuk sağlığına uygun boyalardan seçiyoruz. Kumaşlarda kompakt penye kullanıyoruz. Kullandığımız baskılarda çocuk sağlığına uygun, testlerden geçen, su bazlı organik boya kullanıyoruz. İşletmemizde 52 elemanımız var. Günlük üretim kapasitemiz 3 bin-3 bin 500 takım" diye konuştu.

Tuna: “Türkiye’nin Eşofmanının Yüzde 90’ı Mersin’de Üretiliyor”

Tuna: “Türkiye’nin Eşofmanının Yüzde 90’ı Mersin’de Üretiliyor”

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.