Tüp Mide Ameliyatıyla Diyabetten Kurtuldu
Diyabet hastalığı nedeniyle hayatı zindana dönen Eczacı Bora Hazır, tüp mide ameliyatıyla sağlığına kavuştu.
Diyabet hastalığı nedeniyle hayatı zindana dönen Eczacı Bora Hazır, tüp mide ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç tarafından operasyonla midesi küçültülen genç eczacı, "Operasyondan bir hafta sonra insülin kullanmayı bıraktım. Kan değerlerim normale döndü, çok mutluyum" dedi.
Türkiye'de obezite ameliyatıyla bir çok kişi kilo vererek sağlığına kavuşurken, aynı ameliyat yöntemi şeker hastalarına da şifa kaynağı oluyor. Eczacılık fakültesinden mezun olduktan kısa bir süre sonra yüksek doz kortizon tedavisi alan ve ardından 2006 yılında şeker hastalığına yakalanan Eczacı Bora Hazır, bu aşamadan sonra çok sıkıntı yaşadı. Şeker hastalığı yüzünden hayatı zindana dönen Bora Hazır, hızla kilo aldı. İki yıl önce tam 120 kiloya ulaşan eczacı Bora Hazır, sağlığına kavuşmanın yollarını aramaya başladı. Yaptığı araştırmalar neticesinde şeker hastalığından kurtulmak için tüp mide ameliyatı olmaya karar verdi. İzmir'de çalışmalarını sürdüren Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç'e muayene olan Hazır, ameliyatı için gün aldı. Dr. Ergenç, tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonla midesi küçültülen Hazır, ameliyattan sonra yeni bir hayata başladı.
Ameliyattan bir hafta sonra insülini bıraktı
Operasyondan önce 120 kilo olan ve günde 150 ünite insülin kullanan Eczacı Bora Hazır, ameliyattan sonra insülini bıraktığını söyledi. Hazır, "O günlerde aktif spor yapıyordum ama kilo problemim hayatımın her döneminde vardı. Hastaneye yatırıldığımda şekerim 800'e kadar çıkmıştı. Hastalık, obezite ile birleşince böbreklerim ve karaciğerimde fonksiyon kayıpları oluşmaya başlamıştı. Bu saatten sonra bir çözüm arayışına girdim. Ve obezite ameliyatı olmaya karar verdim. Ameliyattan sonra 40 kilo verdim. Operasyondan bir hafta sonra şeker hastalığımla ilgili insülin dahil tüm ilaçları bıraktım. Şu an bütün değerlerim normal seviyeye geldi ve şeker hastalığından tamamen kurtuldum" dedi.
Mide küçültme ameliyatını gerçekleştirdikleri Eczacı Bora Hazır'ın operasyondan kısa bir süre sonra şeker ilaçlarını kullanmayı bıraktığını kaydeden Dr. Ergenç, "Bora Bey bize başvurduğunda 120 kiloydu. Diyabete bağlı organ hasarı vardı. İnsülin pompası kullanacak kadar ağır bir diyabet hastasıydı. Başarılı obezite ameliyatından sonra, Bora Bey sağlığına kavuştu. Hem fazla kilolarından hem de diyabet hastalığından kurtuldu" şeklinde konuştu.
Türkiye'de 7 milyon diyabetli var
Çalışmalarını İzmir'de sürdüren Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, obezite ameliyatının şeker hastaları için kurtuluş yolu olabileceğini anlattı. Diyabetin kalp, böbrek, göz gibi hayati organ hasarları yanında, diyabetik ayak gibi uzuv kayıplarına yol açabildiğini ve yaşam koşullarını oldukça olumsuz etkilediğini belirten Ergenç, mide küçültme ameliyatı ile şeker hastalarının yüzde 90'ında tam düzelme görüldüğünü belirtti.
Tüm dünyada yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam nedeniyle özellikle tip iki diyabete yakalanan kişi sayısının giderek arttığını belirten Dr. Ergenç, son verilere göre ülkemizde diyabetli sayısının 7 milyon kişiyi aştığını söyledi. Op. Dr. Tufan Ergenç, "Tip 2 Diyabet yüzde 80 obeziteye bağlı gelişen ve en sık görülen diyabet türüdür. Tip 2 diyabet hastalarının yüzde 90'ı obezdir. Bu diyabet tipinde doku düzeyinde insüline direnç gelişir ve pankreasındaki insülin salınımını azalır. Mide küçültme ameliyatı yaptığımız hastalarda kilo verimiyle birlikte doku düzeyinde insülin direnci tamamen ortadan kalkar. Pankreas yağlanması kaybolur. Böylelikle şeker hastalığının tüm belirtileri ortadan kalkar. Hastalar sağlıklı bir birey olarak yaşamını sürdürür ve ilaç kullanımını bırakır" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.