Turgutlu Irlamaz Köyü
Irlamaz Köyü haberleri, Turgutlu Irlamaz köyü güncel son dakika gelişmeleri Irlamaz köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Irlamaz köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Turgutlu Irlamaz köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Irlamaz köyü son dakika gelişmeleri, Irlamaz köyüne özgü yemekler, Turgutlu Irlamaz köyünün tarihi, Irlamaz köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Irlamaz köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Irlamaz , Manisa ilinin Turgutlu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Irlamaz köyü resimleri ve Irlamaz köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Turgutlu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Turgutlu Manisa Arası Kaç Km? Turgutlu Hava Durumu? Turgutlu Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Turgutlu Irlamaz Köyünde doğan biri var mı? Turgutlu Doğumlu Ünlüler Kimler?
Irlamaz , Manisa ilinin Turgutlu ilçesine bağlı bir mahalledir.
Irlamaz,Turgutlu'nun en eski köylerinden biridir.
Turgutlu'dan önce kurulduğu rivâyet edilir. Mahallenin en eski adı Yunanca bir isim olan Ormenos (Ορμενος)'tur. Bu ismin kesin olmamakla birlikte Antik Yunan'da (M.Ö 756-M.Ö 146) Irlamaz Çayı'na verilen bir ad olduğu düşünülebilir.
Köy, Osmanlı arşivlerinde 18.yüzyılda Saruhan Sancağı'nın Manisa Kazası'nın Ormenos Karyesi (Köyü) olarak geçer. 19.yüzyıl Osmanlı arşiv belgelerinde mahallenin adı Ermanas şeklinde yazılmıştır. Cumhuriyet devrinden itibaren de Ermanas ismi Irlamaz şeklinde söylenmeye başlanmıştır.
Irlamaz Köyü'nde tarihi yapı olarak günümüze ulaşmayan bir kilise kalıntısı vardır. Ancak Osmanlı arşivlerinde 19.yüzyılda Irlamaz'da gayrimüslim nüfusunun olmadığı görülür. Bu bilgiden hareketle kilise kalıntısının daha eski denemlere ait olduğu söylenebilir. Irlamaz Köyü Câmii ise köyün bir diğer tarihi yapısıdır ve 19.yüzyılda inşa edilmiştir. Câminin ana kitâbesi yoktur. Fakat minâre kitâbesinde Hicri 1320/Milâdi 1902 senesinde inşâ edildiği yazmaktadır. Minâre kitâbesinde Osmanlı Türkçesi'yle:
Pınar-zâde Hacı Ahmed Ağa'nın / Afife zevcesi Âişe Molla, Bu câmi-i şerife pek şerefli / esâsından bir minâre etti inşâ Ezân-ı Ahmedîden kalb-i islâm / olur handân eder salâtı ifâ (Sene H.1320/M.1901)[1]
yazmaktadır.
Maalesef bu kitabe son yıllarda yapılan cami tamirinde bilinçsizce sıvayla kapatılmıştır.Mahallede Alevî, Bektaşî ve Yörük kültürü egemendir. Zaman zaman Bektaşî törenleri yapılmaktadır. Tüm Ege köylerinde olduğu gibi Irlamaz'ın insanları da hoşgörülü ve sıcak kanlıdır.Manisa iline 34 km, Turgutlu ilçesine 4 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimidir.
Mahallede bir ilköğretim okulu vardır.Lise eğitimi,köye 4 km uzaklıkta olan Turgutlu'da tamamlanır.PTT şubesi yoktur ancak PTT Acentesi bulunur.Sağlık Ocağı yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalttır.Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.Mahalleye son zamanlarda internet bağlantısı da gelmiştir.Mahallede iki bakkal,üç kahvehâne ve bir de berber bulunur.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.