Turizmcinin 2017 Hedefi: "Pişman Turistler"
Antalya'da 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü dolayısıyla sivil havacılık sektörünün değerlendirilmesine yönelik düzenlenen panelde konuşan...
Antalya'da 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü dolayısıyla sivil havacılık sektörünün değerlendirilmesine yönelik düzenlenen panelde konuşan IFC Aırports Genel Müdür Yardımcısı Melih Dipova, "Geçtiğimiz yaz Türkiye'yi tercih etmeyerek başka ülkelere yönelen turistler bin pişman oldular" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakultesi Nuri Özaltun Konferans Salonunda düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan THY Antalya Bölge Müdürü Ömer Durna, IFC Aırports Genel Müdür Yardımcısı Melih Dipova ve HAVAŞ Antalya Havalimanı İstasyon Müdürü Aylin Tavan, Antalya hava turizminin 2016 yılı değerlendirmeni yaparak 2017 yılından beklentileri hakkında turizm öğrencilerine açıklamalarda bulundu.
"Tüm sektörü etkiledi"
Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gülmez moderatörlüğünde düzenlenen panelde ilk olarak konuşan HAVAŞ Antalya Havlimanı İstasyon Müdürü Aylin Tavan, turizm sektöründeki düşüşün havacılık turizmine yaptığı büyük etkiye değinerek, düşüşteki rakamların büyüklüğüne dikkat çekti. Tavan, yüzde 45 oranındaki turizm gerilemesinin sadece turizm sektörünü değil, çiftçisinden, esnafına her kesimi zora soktuğunu dile getirerek, "Antalya turizm sektöründen en çok etkilenen bölge. Ülkelerden gelen yolcuların hepsi bizim müşterimiz. Bu müşterilerimizi tekrar kazanmalıyız ki işlerimizi yürütelim" diye konuştu.
"Dramatik bir düşüş"
IFC Aırports Genel Müdür Yardımcısı Melih Dipova da, İstanbul, Ankara ve Antalya'daki uçuş oranlarıyla ilgili rakamlar paylaştı. Ekim ayı sonuyla İstanbul Atatürk Havalimanı için yüzde 2, Sabiha Gökçen için yüzde 6, Esenboğa için yüzde 7 artış olduğunu söyleyen Dipova, Antalya'nın ise yüzde 34 düşüşle 2016 yılını kapatacağı görüşünde olduğunu söyledi. Antalya'nın uçuş sayısındaki düşüşün dramatik olduğunu söyleyen Dipova, "Antalya Havalimanı, turizmde ilk etkilenen havalimanı. 2000 yılında çıkış yapan sayılarına bakınca, 7.4 milyon iken, 2014 yılında 28.3 milyona çıkıldığı görülüyor. Ancak şuanda 18.49 milyon. Borsadaki herhangi bir kağıdın geri çıkması gibi bir şey değil bu. Bir gerçeği göz ardı etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
Rusya ve Almanya'dan gelen turistlerde ciddi derecede düşüş olduğunu vurgulayan Dipova, Türkiye'ye gelmeyip Yunanistan, İspanya gibi Avrupa ülkelerini tercih eden turistler için, "bin pişmanlar" yorumunda bulundu. Avrupa'ya yönelen turistlerin, Türkiye'deki konfor, ve ekonomik faktörleri mumla aradığını ifade etti. Dipova, "Başka ülkelere yöneldiler ama sonuç tam da beklediğimiz gibi oldu. Türkiye'ye göre tesisleri eski, fiyatları farklı, hizmetleri farklı. Türkiye yerine başka yere gidenler bin pişman oldu. Bunu çok iyi kullanmamız gerekiyor. Bu 2017 için avantaj olabilir" dedi.
"THY, tanıtım projeleriyle turizme yüzde 10 katkı sağladı"
Son olarak konuşan THY Antalya Bölge Müdürü Ömer Durna, Türkiye genelindeki tüm uçuş firmaları gibi kendilerinin de bu durumdan zarar gördüğünü belirterek, "THY olarak sıkıntılı günlerimiz oldu. Eğer akaryakıt fiyatlarında düşüş olmasaydı, birçok havayolu gibi bizler de büyük zarara uğramış olurduk" dedi.
Antalya adına birçok tanıtım projelerine sponsor olduklarını hatırlatan Durna, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden 10 ay önce 70 basın mensubuyla birlikte 400 tur operatörü getirdik. 11 aylık dönemde bu ülkelerden yüzde 10 oranında Antalya'ya turist katkısı sağlandı. Böyle bir verim alınınca ikincisini yapmaya karar verdik. 10 gün sonra Ukrayna'dan 50'ye yakın basın mensubu Serik Belediyesinin de işbirliğiyle buraya getiriyoruz, Antalya'ya. Burada bölgeyi tanıtmak için Ukrayna'nın katkısı az fakat şuanda bir kişi bile bizler için önemli" ifadelerini kadetti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.