Türk Kızılayı’nın 20 Tır’ı Musul İçin Yola Çıktı

Türk Kızılayı’nın 20 Tır’ı Musul İçin Yola Çıktı

Türk Kızılayı tarafından başlatılan "Musul'da Senin Yurdun" kampanyası ile 20 TIR, 500 tonluk insani yardım filosu Musul'a doğru yola çıktı.

Türk Kızılayı tarafından başlatılan "Musul'da Senin Yurdun" kampanyası ile 20 TIR, 500 tonluk insani yardım filosu Musul'a doğru yola çıktı.

Türk Kızılayı tarafından başlatılan "Musul'da Senin Yurdun" insani yardım kampanyası kapsamında 20 TIR, 500 tonluk insani yardım filosu Ankara'da düzenlenen törenle Musul'a doğru hareket etti. Törende konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, "Musul ve Telafer Bölgesi'nin DEAŞ terör örgütünden özgürleştirilmesi maksadıyla başlatılmış olan Musul askeri operasyonunun önemli bir insani etkisi oldu ve olacak. Bölgede yaşayan yaklaşık 2 milyon insan 2,5 yıldır DEAŞ terör örgütünün baskısı altında yaşıyor ve bu bölgeye zaten erişim çok sıkıntılıydı. Bu insanların en temel insani ihtiyaçları karşılanamıyordu bir de buna askeri operasyon eklendi ki askeri operasyon özellikle düzenli bir orduyu değil, bir terör örgütünü hedef aldığı için sivillerin, sivil yerleşim alanlarının korunması gerçekten çok güç. Kızılay olarak biz Erbil'deki Irak Daimi Delegasyonumuz aracılığıyla bölgedeki insani yardım faaliyetlerimizi zaten uzun yıllardır sürdürüyorduk. Operasyonun başladığı ilk gün de bölgeyi ziyaret ettik ve bölgedeki temaslarımızda özellikle operasyonun oluşturabileceği insani krizi, insani krizin boyutlarını ölçmeye gayret ettik. Görünen ve bölgeden aldığımız izlenim Musul ve Telafer halkıyla yapmış olduğumuz temaslar neticesinde bölgedeki operasyonun bu şekliyle sürmesi sonucunda büyük bir göç dalgasının oluşabileceği riski bugün bütün taraflarca seslendirilen bir durum" diye konuştu.

"İlk etaptaki 500 tonluk insani yardım malzemesi onların acil ihtiyacını karşılamaya yönelik olacak"

Göç hadisesinin yerinde durdurulması, insanların ihtiyaçlarının anında giderilmesi, yaraların sıcağıyla sarılması için Kızılay olarak AFAD başta olmak üzere ilgili kuruluşlarla bir seri önlem aldıklarını vurgulayan Kınık, "İlk etapta özellikle Musul çevresindeki köylerden başlayan 5-6 bin kişilik göçün ihtiyaç doğurduğu insani yardım malzemelerini bugün bölgeye gönderiyoruz. Bölgede arkadaşlarımız TIR'larımızı karşılayacaklar ve insanlara bu yardım malzemelerini verecekler. Bu tip ani düzensiz göç hareketlerinde insanlar evinde bulunan hiçbir şeyi alamadan yola yaya bir şekilde koyulmak zorunda kaldıkları için ilk etapta gıda ihtiyaçları, beslenme, barınma, giysi, ısınma ihtiyaçları olur dolayısıyla ilk etaptaki 500 tonluk insani yardım malzemesi onların bu acil ihtiyacını karşılamaya yönelik olacak" ifadelerini kullandı.

"Oluşabilecek ilk dalganın bu bölgede tutulması noktasında çabalarımız olacak"

Daha büyük göç dalgalarının olmamasını ümit ettiklerini belirten ama olduğu takdirde de hazırlık yaptıklarını belirten Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir seri B ve C planlarımız var. Bu çerçevede özellikle bölgede mevcut olan ve daha önceden AFAD ile birlikte kurmuş olduğumuz yaklaşık 20 bin insan kapasiteli kamplarımızın kapasitesini arttırmak gerekiyorsa yeni büyük kamplar kurmak ve oradaki mevcut insani yardım çalışanlarına ve sistemlerine destek vermek şeklinde bir seri planımız olacak. Lojistik planlarımızı yaptık bundan sonraki süreçle ilgili hazırlıklarımız da devam ediyor. Musul'da ve Telafer'de yaşanabilecek hadiseler ve göç dalgaları Suriye'ye, Kuzey Irak'a ve Türkiye'ye yönlenebilir, coğrafya olarak böyle bir ihtimal söz konusu. Askeri operasyonun ve mevcut bölünmenin sosyopolitik nedenlerden dolayı Güney tarafa doğru yönlenmesini çok fazla beklemiyoruz. Suriye tarafında da benzer operasyon yapılacağı bilindiğinden bu göç dalgasının gidebileceği iki nokta bulunuyor; Türkiye ve Kuzey Irak. Kuzey Irak'ta da özellikle petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan ekonomik kriz bu bölgedeki insani yükün kaldırılması noktasındaki Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin elini zayıflatıyor. Bu konuyla ilgili biz, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile yapmış olduğumuz temaslarda kendilerinin o bölgedeki yüklenecekleri insani yükün en azından bir kısmının Türkiye tarafından Kızılay, AFAD gibi kurumlarımız, sivil toplum örgütlerimiz tarafından taşınabileceğini ifade ettik. Dolayısıyla bu bölgede en azından oluşabilecek ilk dalganın bu bölgede tutulması noktasında çabalarımız olacak."

"O insanları bir ateş çemberinin, bir terör örgütünün pençesinde bırakmayalım Musul'da bizim yurdumuz"

Yardımsever bağışçılara çağrıda bulunan Kınık, "Kızılay'ın, "Musul'da Senin Yurdun" ismindeki kampanyamıza desteğe davet ediyorum. Kurumsal firma ve kurumsal bağışçılarımızın da gerek nakdi yardımlarıyla gerek ayni yardımlarıyla bölgeye destek verebileceklerini ifade etmek isteriz. Bölgede yaşayan insanlar bizim bin yıllık komşularımız, akrabalarımız, kardeşlerimiz dolayısıyla bu dramda ilk önce baktıkları bölge Türkiye ve ilk yardım bekledikleri topluluk da milletimiz. Onları yalnız bırakmayacağız, onların elinden tutacağız, onların düşmelerine göz yummayacağız ve onların yaralarını saracağız. Kış yaklaşıyor, zor günler o insanları bekliyor, o insanları bir ateş çemberinin, bir terör örgütünün pençesinde bırakmayalım Musul'da bizim yurdumuz ve onlara yardım edelim diyoruz ve bütün kamuoyumuzu Kızılay'ımızın başlatmış olduğu bu kampanyaya desteğe davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yola çıkan 20 TIR'da bulunan 500 tonluk insani yardımın 36 saat içerisinde Erbil'e ulaşması tahmin ediliyor. TIR'larda bulunan yardım malzemelerinin içerisinde 300 bin parça giysi, 20 bin kg un, 7 bin 500 kg pirinç, kuru gıdalar, makarna, konserveler, 2 bin 500 kişiyi barındıracak çadır, 8 bin 500 battaniye bulunuyor. Kampanyaya destek oranında yardımın düzenli olarak gönderilmesi öngörülüyor.

Kampanyaya destek olmak isteyen yardımseverler 2868'e "MUSUL" yazıp göndererek 10 TL bağı yapabilecekler ya da kızılay.org.tr'deki banka hesaplarına havale veya 168 nolu çağrı mekezini arayarak bağışta bulunabilecek.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.