Türk Oftalmoloji Derneği’nden ’Diyabeti Tanı, Gözünü Koru’ Sosyal Sorumluluk Projesi

Türk Oftalmoloji Derneği’nden ’Diyabeti Tanı, Gözünü Koru’ Sosyal Sorumluluk Projesi

Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Diyabet Cemiyeti, Türkiye Diyabet Vakfı işbirliği ve Bayer'in koşulsuz desteğiyle hayata geçirilen "Diyabeti Tanı, Gözünü...

Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Diyabet Cemiyeti, Türkiye Diyabet Vakfı işbirliği ve Bayer'in koşulsuz desteğiyle hayata geçirilen "Diyabeti Tanı, Gözünü Koru" sosyal sorumluluk projesiyle diyabet hastaları ve hasta yakınlarının diyabete bağlı görme kayıpları konusunda bilgilendirilmesi hedefleniyor.

Proje hakkında bilgi veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kaya, diyabetin kan şekerinin sürekli kontrol altında tutulmasını gerektiren, yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu ve amaçlarının diyabetik hastaların yaklaşık yüzde 30-35'inin görmesini tehdit eden retinopati (diyabete bağlı retina tabakasında görülen bozukluk) hakkında toplumu bilgilendirmek olduğunu vurguladı.

"Diyabetlilerin yarısı diyabet olduğunu bilmiyor"

Diyabetin 20-74 yaş arasındaki yetişkinlerde körlüğün önde gelen nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, "Projede amacımız hekime ne zaman başvurulacak, ne yapılacak gibi hastalık hakkında farkındalık oluşturmaktır. Diyabetik hastaların yaklaşık yarısı diyabetli olduğunu bilmiyor. Çoğu zaman komplikasyonların varlığıyla hastalar diyabet tanısı almaktadır. Diyabetik retinopati aynen diyabet gibi önlenebilir hastalıklar grubu içerisindedir. Ancak farkındalık oluşturularak bu hastalıkların önüne geçilebilecektir" dedi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Turgut Öztürk, ise günümüzde dünya genelinde diyabetten etkilenen yetişkinlerin sayısının 415 milyonu bulduğuna işaret etti.

"Ani görme kaybına neden olabiliyor"

Diyabetik Retinopatili (DR) hasta sayısının 2010 yılında 126,6 milyonken, 2030'da bu sayının 191 milyona çıkacağının öngörüldüğünü belirten Prof. Dr. Öztürk, "Diyabete bağlı göz hastalığı, tıbbi adıyla Diyabetik Retinopati (DR), herhangi bir belirti görülmeden ilerleyebilen, en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına neden olarak körlüğe yol açabilen, bir göz hastalığıdır. Diyabetin istenmeyen bir sonucu olan Diyabetik Retinopatinin başlıca nedeni göz küresinin arka bölümünde yer alan ve görmeyi gerçekleştiren retina tabakasındaki damarların hasarıdır. Bu hasar, dokuların zaman içinde görmenin bozulmasına neden olacak ölçüde işlev göremez hale gelmesine yol açar" ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Öztürk, "Kan şekeriniz kontrol altında değilse, yüksek tansiyonunuz varsa, kolesterol (kan yağları) düzeyleriniz yüksekse, sigara içiyorsanız, tütün kullanıyorsanız ve gebe iseniz diyabete bağlı göz hastalığı riskiniz artabilir" dedi.

"Tip 1, Tip 2 diyabetlilerin göz muayenesi"

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hürkan Kerimoğlu, 20 yıl veya daha fazla zamandır diyabet ile yaşayan kişilerin üçte birinin diyabetik retinopati riskiyle karşı karşıya olduğuna değindi.

Eğer bir kişinin Tip 1 ya da Tip 2 diyabeti varsa en azından yılda bir kez kapsamlı bir göz muayenesinden geçmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kerimoğlu, "Kişinin göz dibine bakılmalı ve diyabete bağlı göz hastalığı kontrolünden geçmesi gerekir. Eğer diyabete bağlı göz hastalığınız varsa, daha sık kontrol edilmeniz gerekecektir. Kan şekeriniz, kan basıncınız ve kan kolesterol düzeyleriniz mümkün olduğunca normal sınırlar içinde olmalıdır. Bunun yanında sigara,tütün kullanımını bırakmanız büyük önem taşır" dedi.

Belirtiler

Prof. Dr. Kerimoğlu, diyabete bağlı göz hastalığı belirtilerini ise şöyle sıraladı:

"Görmede bulanıklık, görme keskinliğinin hem yakın hem de uzak görmede azalması, görme alanında kör noktalar, görüntünün oluşmadığı karanlık bölgeler, görme alanında yer yer düz çizgiler dalgalı ya da kırıkmış gibi görülür, renkler solmuş, eskimiş gibi görünür. Her gün görülen nesnelerin çizgileri ve biçimleri bozulmuş gibidir."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.