Türkiye İle Bosna Hersek Arasında Eğitim Alanında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni müfredat çalışmalarına ilişkin, "Şuana kadar her gruptan her kişiden görüş geliyor. 150 binin üzerinde bunların...
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni müfredat çalışmalarına ilişkin, "Şuana kadar her gruptan her kişiden görüş geliyor. 150 binin üzerinde bunların her birisi bizim yolumuzu aydınlatacaktır. İnşallah Şubat ayının sonunda halkımızın hepsinin memnun olacağı, "güzel bir müfredata sahip olduk, emeği geçenlere teşekkür ederiz" diyebilecekleri bir çalışmayı milletimizin önüne koyacağız" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna Hersek Bakanlar Kurulu arasında Eğitim Alanında İşbirliği Protokolü imzalandı. MEB Başöğretmen Salonundaki imza töreni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Bosna Hersek Sivil İşler Bakanı Adil Osmanoviç'in katılımıyla gerçekleşti. İmza töreninin ardından Bakan Yılmaz ve Bakan Osmanoviç basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"2017-2018 eğitim öğretim yılında da biz Boşnakça'yı okullarımızda seçmeli ders olarak koyacağız"
8 bine yakın öğrencinin Bosna Hersek'te Türkçe öğrendiğini söyleyen Bakan Yılmaz, "2017-2018 eğitim öğretim yılında da biz Boşnakça'yı okullarımızda seçmeli ders olarak koyacağız. İki ülke arasındaki eğitim alanında öğrenci değişimi, öğretmen değişimi, müfredatın birbiriyle uyumlu hale getirilmesi ve tanıtılması da dahil olmak üzere eğitim alanında işbirliğimizi geliştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Bosna Hersek'te ise 6 tane kantonda Türkçe'nin ikinci yabancı dil olarak öğretildiğini kaydeden Yılmaz, Türkçe öğrenenlerin sayısının 8 bin olduğunu ifade etti.
"Özel üniversite kurulması da anayasa değişikliğini gerektiren bir konudur"
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Yılmaz, MEB'in 2017 Strateji Programına göre yabancı üniversitelerin Türkiye'de kampüs açabileceği aynı zamanda kar amacı güden özel üniversitelerin de açılabileceği hatırlatılarak, bu kapsamda Oxford, Harvard gibi okulların Türkiye kampüslerinin olup olamayacağı sorusuna, "65. Hükümet programında hem seçime girmeden önceki yayınlamış olduğumuz hükümet programında hem de biz Türkiye'de özel üniversitelerin kurulmasını hükümet programımıza koymuşuz. Ancak özel üniversitelerin kurulabilmesi için anayasayı değiştirmek lazım. Şimdi yeni bir anayasa değişikliğine gidiyoruz. Bu anayasa geçtikten sonra inşallah oluşan mutabakatla birlikte yine bu milletin ihtiyacı olan anayasa maddeleri, peyderpey meclis gündemine gelecektir diye düşünüyorum. Özel üniversite kurulması da anayasa değişikliğini gerektiren bir konudur. İnşallah bu anayasa geçtikten sonra o da Meclis gündemine gelecektir diye düşünüyorum. Anayasa değişikliğini yapmadan bir özel üniversitenin açılışı mümkün değildir. Ama hükümet olarak programımızda var. Türkiye cazibe merkezi olursa balın olsun taliplisi Bağdat'tan gelir. Türkiye'yi cazibe merkezi kılmak lazım, Türkiye'yi barış yurdu kılmak lazım, Türkiye'yi kalkındırmak lazım, Türkiye'de birlik bütünlüğü sağlamak lazım. Önemli olan Türkiye'yi istikrar adası kılmak. Eğer Türkiye istikrar adası olursa Oxford'da gelir, Harvard da gelir."
"Şuana kadar her gruptan her kişiden görüş geliyor. 150 binin üzerinde bunların her birisi bizim yolumuzu aydınlatacaktır"
Müfredat çalışmalarının tamamlandığı belirtilerek, sadece Din Kültürü dersinin açıklanmadığının sorulması üzerine Bakan Yılmaz, "Çalışmalar devam ediyor. Şuana kadar her gruptan her kişiden görüş geliyor. 150 binin üzerinde bunların her birisi bizim yolumuzu aydınlatacaktır. Mevcut müfredat taslağımızı daha da iyileştirecektir. İnşallah Şubat ayının sonunda halkımızın hepsinin memnun olacağı, "güzel bir müfredata sahip olduk, emeği geçenlere teşekkür ederiz" diyebilecekleri bir çalışmayı milletimizin önüne koyacağız. Çoğu gitti azı kaldı. (Din kültürü) üzerinde çalışıyoruz, tamamlandığında sunacağız. Oldu ki bir eksiklik olmasın. Burada her bir kardeşim müfredatımıza kendi inancıyla ilgili ne yer alması gerekiyorsa onu bize iletiyor bizde bunların hepsini dikkate alacağız. İnşallah bu müfredatımızda halkımızın, vatandaşımızın taleplerini müfredata yansıtacağız. Çok iyi bir müfredat ortaya çıkacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
"Bu protokol birçok yeni projenin başlangıcı olacaktır"
Bakan Osmanoviç ise işbirliği protokolüyle ilgili şunları kaydetti:
"Bugün imzaladığımız protokol her iki ülke açısından çok önemli olacaktır. Çünkü çok sayıda öğrenci hem Türkiye'de hem Bosna Hersek'te okumaktadır. Bu protokol birçok yeni projenin başlangıcı olacaktır. Hem öğretmen hem öğrenci değişimi konusunda çok önem arz etmektedir."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.