Türkiye Kent Konseyleri Milas’ta Toplandı
Türkiye Kent Konseyleri Platformu (TKKP) 21. Genel Kurul Toplantısı, hafta sonu Milas'ta gerçekleşti.
Türkiye Kent Konseyleri Platformu (TKKP) 21. Genel Kurul Toplantısı, hafta sonu Milas'ta gerçekleşti. Toplantıya ülke genelinde, 60 kent konseyi katıldı.
Türkiye Kent Konseyleri Platformu (TKKP) 21. Genel Kurul Toplantısı; 25-26 Şubat tarihlerinde Milas Belediyesi ve Milas Kent Konseyi ev sahipliğinde, Prof. Dr. Emre Bağce ve Prof. Dr. Ruşen Keleş'in konuşmacı olarak katıldıkları platform Milashan Otel'de düzenlendi.
Yaklaşık 60 kent konseyini temsilen 120 civarında katılımcıyla gerçekleşen "TKKP Milas Buluşması" 25 Şubat Cumartesi günü saat 09.00'da katılımcıların kayıt işlemleriyle başlayıp saat 10.00'da açılış, sunuş konuşmaları ve Milas tanıtımlarıyla sürdü.
Programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, katılımcılara teşekkür ederek "Ülkemizin içerisinde bulunduğu hassas günlerde bugün platformun 21'inci toplantısını Milas'ta gerçekleştiriyoruz. Bu platformun gerçekleşmesinde katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Ülkemiz genelindeki referandum ve yine ülkemizin pek çok bölgesini ilgilendiren sit sahalarındaki tanım değişiklikleri gibi çok önemli iki konu hakkında da görüşmelerimiz olacak. Toplantı sonunda sonuç bildirgelerimiz de hazırlanacak." dedi.
Günlük'ün ardından kürsüye davet edilen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen başkanlar ve yöneticilerle Milas'ta bir araya gelmenin mutluluk verici olduğunu dile getirerek "Türkiye'de kent konseyi ruhunun gelişimi için, ülke ve bölge gündemini yakından ilgilendiren önemli sorunlarda kent konseylerinin de varlığının ve tavrının net olarak ortaya konulması için çok önemli bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Bu genel kurulun sizler için kent konseylerimiz için iyi sonuçlar vermesi ve başarılı geçmesini temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.
Tokat, ilçe hakkında katılımcılara bilgilendirme yaparak şunları kaydetti "İlçemizin potansiyeli çok yüksek. 132 mahallesiyle Türkiye'nin en fazla mahallesi olan ilçe. Muğla'nın da en büyük ikinci ilçesi. Milli ekonomiye, bütçeye çok büyük katkılar sağlayan fakat bu katkıların karşılığını yatırım anlamında yeteri katar alamayan bir ilçe. Yöresel özellikleri, insan özellikleri, doğası, tarihi ile Milas özel bir yerleşke. Tarih olarak çok zengin bir ilçe. 27 tane ören yeri olan, sürekli kurtarma kazısı çalışmalarının yapıldığı bir yer. Böyle bir ilçede belediye başkanlığı yaptığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Kent Konseyi önem verdiğimiz bir yapılanmadır."
Yapılan açılış konuşmalarının ardından toplantı Milas Kent Konseyi ile Milas Belediyesi'nin tanıtım filmlerinin sunumu, Türkiye Kent Konseyleri Platformu Dönem Başkanlığı'nın İstanbul Kartal Kent Konseyi'nden Milas Kent Konseyi'ne devir teslim edilmesi ile sürdü.
Daha sonra Kartal (İstanbul), Milas (Muğla), Süleymanpaşa (Tekirdağ) ve Odunpazarı (Eskişehir) Kent Konseyleri başkanlarından oluşan Divan Kurulu ve Sonuç Bildirgesi Komisyonu oluşturuldu. Platforma yeni katılan Kent Konseylerinin tanıtımı yapıldı.
KENT KONSEYLERİNİN YERİ VE ROLÜ
Toplantıda saat 13.30'dan itibaren, ülkenin öncelikli gündem konusu olan ve TBMM'nde 339 oyla kabul edilerek Nisan ayının ilk yarısında referanduma taşınan "Anayasa Değişiklik Süreci'nde "demokratik katılım" bakımından herhangi bir yer ve rol alamayan kent konseylerinin durumu "Kent Konseylerinin Anayasa Değişikliği Sürecinde Yeri ve Rolü ne olmalıydı?" başlığı altında tartışıldı. Bu bölüme konuşmacı olarak Prof. Dr. Emre Bağce katıldı. Bu başlık altında; "Anayasa Değişikliği Sürecinde uygulanacak yöntem ne olmalıydı?" ve "Kent Konseyleri ve Anayasa Değişikliği Süreci ilişkisinde, katılımcı demokrasi perspektifinde içerik, dayanak ve bağlam ne olmalıydı?" soruları ekseninde iki "Atölye Tartışma Grubu" oluşturuldu.
Platform buluşmasının ikinci ve son günü olan 26 Şubat Pazar günü, saat 09.30'dan itibaren, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan "Doğal Sit Alanları ile ilgili Yönetmelik" değişikliğinin olası sonuçları, bölgelere göre oluşturulacak Atölye gruplarınca tartışıldı. Türkiye Kent Konseyleri Platformu, Çevre Çalışma Grubu raporunun sunumunun da yapılacağı toplantının bu bölümüne konuşmacı olarak Prof. Dr. Ruşen Keleş katıldı.
Buluşma, "Genel Kurul Sonuç Bildirgesi'ne son şeklinin verilip açıklanmasının ardından, saat 14.30'dan itibaren, Gümüşkesen ve Hekatomnos Anıt Mezarları ile Baltalı Kapı'dan oluşan, Milas kent merkezi tanıtım turuyla sona erdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.