Türkiye Mobilyası Çalıştayları Başladı

Türkiye Mobilyası Çalıştayları Başladı

İstanbul ve Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen ve Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için...

İstanbul ve Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen ve Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için yol haritasının belirleneceği çalıştay serisinin ilki Ege İhracatçı Birlikleri koordinasyonu ile 28. Modeko İzmir Mobilya Fuarı kapsamında gerçekleştirilirken, düzenlenen gala programında İzmir ve Ege mobilya sektörünün temsilcileri bir araya geldi.

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu kararı ile 2017 yılında 10 mobilya kentinde gerçekleştirmeyi planladığı "Küresel Rekabette Türkiye Mobilyası" çalıştay serisinin ilk ayağı İzmir'de yapıldı. Mobilya üretimi ve istihdamda 5'inci büyük kent olan İzmir, aynı zamanda sektörün cirosunun yüzde 7'sini gerçekleştiriyor. Birçok önemli mobilya markasına ev sahipliği yapan kent, önemli bir lojistik ve ihracat merkezi olmasının yanında, çoğunluğu KOBİ olan firmalarıyla sektörün birçok sorununun da izlenebildiği bir laboratuvar niteliğinde olmasıyla ön plana çıkıyor.

"2023 hedeflerini gerçekleştirmeye en yakın sektör"

28. Modeko İzmir Mobilya Fuarı kapsamında gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektöre giriş yaptığı yıllarda sektörün üretim teknolojisi ve tasarım kalitesi ile bugünü kıyasladığında hem rakamsal bazda hem de gözle görülür bir şekilde büyük gelişmeler kaydedildiğini belirtti. "2000 yılında 164 milyon dolar ihracat, 183 milyon dolar ithalatımız vardı" diyen Güleç, bugün sektörün 2,5 milyar dolar ihracat ve 700 milyon dolar ithalat seviyesine eriştiğini, 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan 580 firmaya sahip olduğunu, kilogram fiyatında 3,7'ları gördüğünün altını çizdi. 2023 hedeflerini gerçekleştirmeye en yakın sektörün mobilya sektörü olduğunu vurgulayan Güleç, bu doğrultuda sektörün ortak vizyon ve strateji tespit etmesi ve Mobilya Sektörü Vizyon ve Strateji belgesinin oluşturulması için çalıştaylar serisine başladıklarını belirtti.

Sorunlar ve çözüm önerileri

Güleç'ten sonra kürsüye gelen İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nejat Kutup, çalıştayın katılımcılarından İzmir ve Ege mobilya sektörünün ihracatta yaşadığı sorunları ve buna karşılık sundukları çözüm önerilerini alt alta yazmalarını istedi. Sektör temsilcilerinin en yoğunluklu olarak öne çıkardığı sorunlar; vergi-SGK yüksekliği, kalifiye eleman eksikliği ve sektördeki lojistik sorunları olarak ön plana çıkarken, buna getirilen çözüm önerileri ise üreticinin üzerindeki ekonomik baskıların hafifletilmesi, Karabağlar ve Kısıkköy'ün yetersizlikleri nedeniyle oluşan İhtisas OSB ihtiyacı ve tasarım ve markalaşma politikalarına gelecek dönemde daha çok ağırlık verilmesi oldu.

Eski bakan da katıldı

Küresel Rekabette Türkiye Mobilyası Çalıştayına İzmir ve Ege mobilya sektörü anlamlı bir katılım gösterirken, çalıştayın sürprizlerinden biri de Turizm eski Bakanı Bülent Akarcalı'nın katılımıydı. Sektörün öncelikli sorununun üreticinin üzerindeki maliyet baskısı olduğunu belirten Akarcalı, üretim teknolojisi ve tasarım kalitesini oluşturmak isteyen Türkiye'nin üreticilerin üzerindeki yükleri hafifletmesi gerektiğinin altını çizdi. Çalıştaya katılan bir diğer konuşmacı İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan İzmir mobilya sektörü olarak önemli sorunları olduğunu ve bu nedenle çalıştayın oldukça anlamlı bir etkinlik olduğunu belirtti.

Hedef 5. büyük mobilya ülkesi olmak

Çalıştayı takiben Hilton Airport Otel'de gerçekleştirilen gala yemeğinin açılış konuşması ise Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Tarakçıoğlu, sektör açısından itici güce sahip çalıştay ve gala programlarını hayata geçirdiği için İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Ahmet Güleç'e teşekkür ederken, Tarakçıoğlu'ndan sonra sahneye gelen Ahmet Güleç, Türkiye mobilyasının 2023 hedefi olan 25 milyar dolar üretim ve 10 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmekte yeterince istenildiği ve çalışıldığı takdirde bir engel olmadığını belirtti. Sözlerini "2023'te dünyanın 5'inci büyük mobilya ülkesi olmak istiyoruz" diyerek bitiren Güleç, güçlü katılımları ve sağladıkları beraberlik duygusu için İzmir mobilya sektörünün tüm paydaşlarına teşekkür etti.

Her ay yapılması planlanıyor

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği'nin Ege, Orta Anadolu ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri ile MOSFED ve ilgili kentlerdeki dernek ve odalar ile işbirliği kapsamında gerçekleştireceği çalıştayların 2017 yılı boyunca her ay bir mobilya kentinde düzenlenmesi planlanıyor.

Türkiye Mobilyası Çalıştayları Başladı

Türkiye Mobilyası Çalıştayları Başladı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.