Türkiye’de 40 Yaş Üstü 5 Kişiden Biri Koah Hastası
Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı Doç.Dr. Oğuz Uzun, KOAH hastalığının Türkiye'de 40 yaş üstündeki 5 kişiden birinde göründüğünü...
Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı Doç.Dr. Oğuz Uzun, KOAH hastalığının Türkiye'de 40 yaş üstündeki 5 kişiden birinde göründüğünü söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Samsun Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi, "16 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü" nedeniyle ortak basın açıklaması düzenledi.
Samsun Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde düzenlenen açıklamaya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hatice Öz, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, Hastane Başhekimi Opr. Dr. Tamer Kutlu ve OMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı Doç.Dr. Oğuz Uzun ve sağlık çalışanları katıldı.
Basın açıklamasını okuyan Samsun Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Opr.Dr. Tamer Kutlu, KOAH hastalığının hem dünyada hem de Türkiye'de çok sık görülen bir hastalık olduğunu belirtirken, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, "Son yıllarda sanayinin artması sonucu hava kirliliği artışı söz konusu olmuştur. Gelişmiş olan ülkeler bu soruna önemli ölçüde çözümler getirmişlerdir. Hava kirliliği olunca KOAH oldukça fazlalaşmıştır. Sigara bile KOAH'ı arttırmaktadır" dedi.
KOAH hastalığı ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hatice Öz, "Önce koruyucu sağlık hizmetleri ve hastalıklardan korunmamız gerekiyor. Ama KOAH hem korunabilen hem de tedavi edilen bir hastalıktır. Bu nedenle de halkımıza korunması yönlerini, eğer hasta olurlarsa da tedavisi ve bu konuya bir farkındalık göstermek için buradayız" diye konuştu.
KOAH'ın halk sağlığını tehdit eden bir boyuna geldiğini ifade eden Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı Doç. Dr. Oğuz Uzun, "KOAH artık küresel bir salgın haline geldi. KOAH önlenebilir, ancak hastalık ileriye gittiğinde de geri dönüşümsüz bir hastalıktır. Onun için çok erken dönemde hastalığın tanınması ve erken önlem alınması gerekiyor. Sigara başta kanser hastalığına yol açtığı gibi aynı zamanda KOAH'ın da birinci derece önemli nedenidir. KOAH hastalığında sigarayla ilgili halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor. Sanayi devriminden sonra dünyada hava kirliliği son derece önemli bir sorun haline geldi. Hava kirliliğinden kaçma şansımız yok. Çünkü soluduğumuz havada zehirli partiküller var. Bu partiküllerde birçok sağlığı etkileyen başta KOAH olmak üzere hastalığa yol açıyor" şeklinde konuştu.
KOAH, Türkiye'de 40 yaş üstü 5 kişiden birinde görülüyor
Kış aylarında Samsun Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nin KOAH hastalığı ile dolduğunun altını çizen Uzun, "Bu hastanemiz dolmakta hatta gelen hastaları yatıracak yatak bulmakta bile sorun yaşamaktayız. Hastalık ileri evreye geçtikten sonra geriye dönüşümsüz solunum yetmezliğine neden oluyor. Bu hastalar evde oksijen makineleri ve solunum cihazlarına ihtiyaç duyuyorlar. KOAH'ın en önemli şikayeti nefes darlığıdır. Türkiye'de 40 yaş üstündeki 5 kişiden birinde KOAH hastalığı görülüyor. Bu hastalık oluştuktan sonra bir takım ilaçlar ve oksijen tedavileri kullanılıyor. Hava yolunda kullanılan ilaçlar pahalı ve özel ilaçlar. Yani hastalığın tedavisi de maliyetlidir."
Basın açıklamasının ardından, sağlık çalışanları hastanede yatan KOAH hastalarını ziyaret etti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.