Türkiye’de Kadavra Bağışı Yetersiz
Dicle Üniversitesi (DÜ) Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vatan Kavak, Türkiye'de kadavra bağışının yetersiz, ithal edilen kadavranın fiyatının...
Dicle Üniversitesi (DÜ) Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vatan Kavak, Türkiye'de kadavra bağışının yetersiz, ithal edilen kadavranın fiyatının ise yüksek olması nedeniyle birçok doktorun kadavra görmeden anatomist olduğunu kaydetti. Kavak, kadavraların yetersizlikten dolayı etik kuralların dışında kullanıldığına da dikkat çekti.
Türkiye'nin iki anatomi ressamından biri de olan DÜ Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vatan Kavak, kadavra yetersizliğine ilişkin İHA'ya açıklamalarda bulundu. Bağış yetersizliği nedeniyle yüksek bir maliyetle yurt dışından getirilen kadavraların maliyet nedeniyle kullananları etik kuralların dışına çıkmaya ittiğini belirten Kavak, "Kadavralar Sağlık Bakanlığının izniyle yaklaşık 30 bin dolar karşılığında Amerika'dan getiriliyor. Ancak her parçası başka şehirde kullanılıyor. Vücudun bütünlüğünü bozuyorlar. Para karşılığı da bazı klinisyenlere kurs verebilmek amacıyla bir bakıyorsunuz vücudun bir tarafı Diyarbakır'da, kol kısmı Malatya'da, bacak kısmı başka bir yerde çıkıyor. Sağlık Bakanlığının bunun üzerinde titizlikle durması lazım. Özellikle YÖK'ün bu tür şeylere müsaade etmemesi lazım. Sonuçta kadavra da önceden bizim gibi bir insandı. Yaşıyordu, soruyordu, nefes alıyordu, bazı idealleri vardı. Bugün ise anatomide öğrencilerin anatomik eğitimi için kullanılan bir materyale dönüşmüştür. O yüzden bu tür uygulamalarda bulunan arkadaşlara ikazlarda bulunmamız lazım" dedi.
"Dicle Üniversitesinde bir tane kadavra var"
Bir kadavranın kullanım süresinin 1 yıl olduğunu ve üniversitede bir tane kadavrayla çalıştıklarını kaydeden Prof. Dr. Kavak, "Eğer çok kadavra sıkıntısı çekiyorsanız simetrik olarak kadavranın bir yarısını açarsınız, bir sonraki yıl da ikinci yarımını açarsınız. Ama ideal olanı bir yıl içerisinde çok sayıda kadavra kullanmaktır. Bir fakülte hastanesinde çok sayıda kadavra olması gerekiyor. Sayı ne kadar artarsa öğrencilerin daha iyi yetişmelerinde katkı sunar. Dicle Üniversitesinde bir tane kadavramız var. O da Eskişehir'den getirildi. Şu an onu kullanıyoruz" diye konuştu.
"Hiç kadavra görmeyen anatomistler var"
Kadavra yetersizliğinden dolayı bazı iç imtihanlarda, doktora ve doçentlik imtihanlarında hiç kadavra görmeyen kişilerin anatomist olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kavak, şunları kaydetti:
"Hiç kadavra görmeden, kadavraya dokunmadan, kadavrayı diseke etmeden bir de bakıyorsunuz YÖK'ün bu açık olan mevzuatından dolayı karşımıza anatomist olarak çıkabilmektedirler. İleride kaldırılması düşünülen, YÖK'ün de yerine konulacak kurumun hangi kurum olursa olsun bu açığı giderecek bazı düzenlemeler yapmasını istiyoruz. YÖK'ün bu açığından dolayı anatomide doktora yapan ve anatomi alanında doçentlik sınavına giren kişilerin mutlak surette anatomi disseksiyon uygulamaları sınavından geçmeleri gerekmektedir. Hiç kadavraya ellemeden bu adaylar bir de bakıyorsunuz karşımıza anatomi doçenti olarak çıkmaktadırlar. Bu da öğrencilerin yetişmesinde sıkıntıya neden oluyor."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.