Türkiye'de ki Doğal Anıt Örnekleri
Pamukkale travertenleri, Türkiye’nin en turistik noktaları arasında yer alıyor. Peki, nedir bu doğal anıtlar? Türkiye'de ki doğal anıt örnekleri nelerdir? Doğal anıtlar nasıl oluşur? Türkiye'de ki doğal anıtlar hangi şehirlerde?
Pamukkale Travertenleri
Travertenler, kalsiyum karbonat (CaCO3) bileşimindeki kimyasal tortul kayaçlardır. Yer altı sularının içlerindeki kalsiyum karbonatın belirli koşullar altında çökmesi sonucu meydana gelirler. Bu çökelme zamanla yumuşak hatları olan travertenleri oluşturur.
Dünyadaki en güzel traverten örneklerinden birisi Denizli-Pamukkale travertenleridir. Bunun dışında, Antalya çevresinde de traverten taraçlarına rastlanır.
Pamukkale travertenleri, Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları doğrultusunda hem sit alanı olarak koruma altına alınmış hem de Hierapolis Antik Kenti’yle beraber UNESCO Dünya Miras Listesi’nde kendine yer bulmuş.
Nemrut Dağı Milli Parkı
Nemrut Dağı Millî Parkı, Adıyaman ili; Kâhta ilçesinde bulunan ve içinde Kommagene Krallığı'nın bir antik kentini barındıran millî park ve ören yeri. Adıyaman il merkezinde Kâhta'ya bağlantı sağlayan karayolu ile ulaşım sağlanmakta olup, Millî Park Adıyaman il sınırları içerisindedir.
Bir zamanlar Kommagene Krallığı’na yuva olmuş Nemrut Dağı, Türkiye’nin en güzel doğal anıtları arasında yer alan bir destinasyon.
Nemrut, bir doğal anıt olduğu kadar Kommagene Krallığı’ndan kalan ve hala gizemini koruyan dev kafa heykelleri ile aynı zamanda bir kültür rotası.
Peri Bacaları
Peri bacası, ince uzun, kurak havzalardan ve kırgıbayır yüzeylerinden çıkan, vadi yamaçlarından inen sel sularının yeri aşındırmasıyla oluşan bir kaya oluşumudur. Peri bacalarının gövdeleri genellikle yumuşak minerallerden ve tepesi sert, daha zor aşınan kayadan oluşur. Gövdeleri genellikle konik şekle sahiptir.
Kapadokya'da doğanın milyonlarca yıl boyunca özenle çalışarak ortaya çıkardığı bir eser olan peribacaları bulunmaktadır.
Damlataş Mağarası
Damlataş Mağarası, Antalya'nın Alanya ilçesinde deniz kıyısında bir mağaradır. Alanya şehir merkezine 3 km uzaklıkta ve tarihi Alanya Kalesi'nin batı kıyısında bulunmaktadır. 1948 yılında liman inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak tespit olunan bugünkü yerinde, bir dinamit ateşlenmesi sonucu bulunmuştur.
Kireçli suyun oluşturduğu sarkıt ve dikitlerle sıra dışı bir manzara sunan Damlataş Mağarası, 1948 yılında bir mühendis tarafından tesadüfen bulunmuştur.
Cennet ve Cehennem Mağaraları
Cennet Cehennem Mağaraları, aynı zamanda çökük olarak da ile anılıyor; çünkü doğal oluşum nedenlerinden biri çökme.
Cennet ve Cehennem Çökükleri veya Cennet ve Cehennem Obrukları, Silifke - Narlıkuyu yakınlarında bulunan, doğal yollarla oluşmuş, tarihi ve turistik ilgi çeken, çok derin mağaralardır. Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru olarak adlandırılmaktadır. Cennet çöküğü ve Cehennem çukuru arasında 80 metre mesafe vardır.
Mağaranın içinden bir akarsu geçiyor ve ayrıca mağara yemyeşil bitki örtüsüne sahip. Burada ayrıca 5. yy civarlarında yapılan tarihi bir kilise de var. Aziz Pavlus tarafından Meryem Ana’ya ithafen yapılan bu kilise, dini yapıların atmosferini sevenlere bir keşif seçeneği sunuyor.
Cennet Mağarası’na yaklaşık 452 basamaktan oluşan bir merdivenle iniliyor. Bu merdiven, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş.
Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi, Erzurum/Tortum Tortum Çayı'nın üzerinde oluşan Tortum Gölü'nün sonunda bulunan bir şelaledir.
Manavgat Şelalesi
Manavgat Şelalesi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir.
Antalya'ya 72 km mesafededir. Manavgat ilçesinin 3 km kuzeyinde bulunan ve adını bu ilçeden alan şelale, ırmak sularının 3–4 m'lik bir falezden düşmesiyle meydana gelir. Az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde yüksek bir debiyle akar.
Kurşunlu Şelalesi
Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir. Kurşunlu Şelalesi'ne su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi 2 kilometrelik bir kanyonun içinde kalmaktadır.
Yedigöller
Yedigöller Millî Parkı, Karadeniz Bölgesinde Bolu ilinin kuzeyinde Zonguldak ilinin güneyinde Düzce ilinin doğusunda yer alan Millî Parka Bolu İli Mengen ilçesinden ulaşım mümkündür. Ayrıca Ankara-İstanbul karayolunun 152inci km'sinden Yeniçağa ve 190 km'sindeki Bolu ilinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır.
Ölüdeniz
Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında Dünya'nın en güzel kumsalı seçilmiştir. Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir.
Muğla’nın en turistik yerlerinden biri olarak sayılan Ölüdeniz, Türkiye’deki doğal anıtlar yolculuğunda mutlaka durulması ve içinde yüzülmesi gereken bir deniz.
Van Gölü
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
Nemrut Dağı’nda gerçekleşen bir volkan patlaması sonucu ortaya çıkan Van Gölü, bir volkanik set gölü olma özelliğini taşıyor. Üzerinde bulunan dört adası ile Türkiye’deki doğal anıtlar listesinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Cilo Dağı, Sat Buzul Gölleri
Cilo (Buzul) Dağı Türkiye’nin 2. en yüksek dağıdır. Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ olan Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar’ın en doğu uzantısını oluşturur. Türkiye’nin güneydoğu ucunda, Hakkâri ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.