Türkiye’de Sosyal Güvenliğin Güncel Sorunları Konulu Panel
Kırklareli Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Türkiye'de Sosyal Güvenliğin Güncel Sorunları" konulu...
Kırklareli Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Türkiye'de Sosyal Güvenliğin Güncel Sorunları" konulu panel gerçekleştirildi.
Kayalı Yerleşkesi İİBF 4 No'lu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Rektör Yard. Prof. Dr. Bülent Şengörür, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Alper, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Saim Ocak ve Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlknur Karaaslan ise konuşmacı olarak yer aldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç, gerçekleştirilen bu tür panellerle hocaların bilgi ve tecrübelerini öğrencilere aktarmasında önem rol üstlendiğini söyledi.
Panelin moderatörlüğünü yapan Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlknur Karaaslan, "1900'lü yılların sonlarına doğru hem dünya da hem de ülkemizde sosyal güvenlik alanında yeniden yapılandırma faaliyetleri hız kazanmaya başlamıştır. Bu gün burada yapılan değişikler hakkında sizlere bilgiler vermeye çalışacağız" dedi.
Türkiye'de Sosyal Güvenlik Reformunun sonuçları ve yeni gelişmeler hakkında bilgiler veren Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Alper kapsamlı değişikleri reform olarak kabul edildiğini ifade etti. Prof. Dr. Alper, "Sosyal güvenlik sisteminin anlayışını, şeklini değiştirebilirsiniz. Sosyal güvenlik yapısı gereği dinamiktir. Sürekli kapsamlı değişiklikler gerektirmektedir. Evrensel değerleri de göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Ülkedeki genç bir kitlenin fazla olması, toplumunun tamamına ulaşılamaması gibi konular sosyal güvenlik reformunu gerektirmektedir. Bugün, İçinde yaşadığımız dönemde, sosyal güvenlik alanında kısa dönemli bir değişimden değil, uzun dönemli bir dönüşümden bahsetmek daha doğru olacaktır. 20. yüzyılın son yılları da sosyal güvenlik alanında bir değişiklikleri gündeme getirmektedir. Sistemin yeniden yapılanmasını gerektiren bu dönüşüm, 1980'li yıllarda başlamış ve halen devam etmektedir. Bu değişiklikler diğer alanlardan farklı olarak daha uzun süre devam edecek ve önümüzdeki yüzyıla sarkacaktır. Bugün sosyal güvenlik alanında bir dönüşümden veya yeniden yapılanmadan bahsetmek kesinlikle bir abartma değildir. Çünkü bir bütün olarak, sosyal güvenlik anlayışı, kurumsal yapı, kapsam ve finansman gibi alanlarda köklü değişimler gündeme gelmektedir" şeklinde konuştu.
Sosyal Güvenlik Uygulamalarında Güncel Gelişmeler konusuna değinen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saim Ocak ise, öncelikle anlaşılması gereken ülke vatandaşları olarak bizde güvenlik kültürü oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
Farkındalığın farkına varılması gerektiğini vurgulayan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ocak, "Sosyal güvenlik uygulamalarında İşverenlerin iş yükü fazlalılığı, boşanmaların fiilen birlikte yaşaması, Bağ-Kurluların tespit davası açamaması, kayıtdışı çalışan vatandaşlar, kayıtdışı çalışan yabancılar ve iş sağlığı ve güvenliği kurumunun rücu yetersizliği gibi bazı sorunlar karşımıza çıkmaktadır. Devletin devlet olarak yapması gerekenler varsa bizlerinde vatandaş olarak yapmamız gerekenler vardır.
Toplum içindeki fertlerin sosyal güvenlik hakları ve yükümlülüklerinde köklü değişiklikler yapmak zor bir iştir. Sosyal güvenlik sistemlerinin dinamik yönünü zayıflatan farlı etkenler olabilir. Sosyal güvenlik alanında meydana gelen yenilikler, alt sistemini oluşturduğu iktisadi ve sosyal sistemdeki değişmelere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Nitekim söz konusu olan yenilikler, sosyal güvenlik sisteminin iç dinamiklerinden ve kendi dışındaki iktisadi ve sosyal sistemin dinamiklerinden kaynaklanmaktadır" şeklinde konuştu.
Panel Rektör Prof. Dr. Aykaç'ın katılımcılara plaket takdim etmesiyle sona erdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.