Türkiye’de Tv’ye 6 Saat, Okumaya 1 Dakika Ayırıyoruz

Türkiye’de Tv’ye 6 Saat, Okumaya 1 Dakika Ayırıyoruz

Liderlik Okulu Kurucusu Kişisel Gelişim Mentoru Erkut Ergenç Türkiye'de kitap okumaya ayrılan sürenin artırılması için önerilerde bulundu.

Liderlik Okulu Kurucusu Kişisel Gelişim Mentoru Erkut Ergenç Türkiye'de kitap okumaya ayrılan sürenin artırılması için önerilerde bulundu.

TÜİK verilerine göre günde 6 saatini televizyon izlemeye, 3 saatini internete ayıran Türkiye, kitap okumaya ise sadece 1 dakikasını ayırdı. Gelişimin çok önemli olduğu ve bilginin çok hızlı aktığı günümüzde kendini geliştirmenin belki de en kolay yolu kitap okumaktır. Liderlik Okulu Kurucusu Kişisel Gelişim Mentoru Erkut Ergenç Türkiye'de kitap okumaya ayrılan sürenin çok az olduğunu ve bu konuda yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu.

"Televizyondan kaç dakika vazgeçersek, kitap okumak için o kadar zaman kazanmış oluruz" diyen Ergenç, "Kitap okuma faaliyetlerinizi sosyal medyadan çevrenize yansıtın ve bu kitaplardan özet notlar alarak bu notları paylaşın. Okuduklarınızı paylaştıkça gelen olumlu tepkiler sizi fazlasıyla motive edecektir. Uzun ve kalın kitapları yani sayfa sayısı çok olan kitapları okumak gözünüzü korkutuyorsa sayfa sayısı daha az olanları tercih edin. Buna benzer bir durum için en iyi örnek Puzzle'dır. Puzzle çözerken önce az parçalı olanlardan başlarsınız. Zinciri kırmayın her gün az da olsa okumaya devam edin. Okumanın alışkanlık haline gelmesinin tek yolu onu düzenli hale getirmektir. TÜİK verilerine göre Türkiye'de kitap okumak ihtiyaç listesinde 235. sıradadır. Okumayı yemek yemek, su içmek gibi bir ihtiyaç haline getirmek için çabalamalısınız" dedi.

Bilgisizlik obezitesi

Okuma adına yapılan mobil okumalar ve şu dönem meşhur olan liste okumalarının da faydalı olacağını anlatan Ergenç, "Ancak hiçbir şekilde kitabın yerini tutmaz. Kitaplar internette bulduğunuz yazı ve bilgilerden daha detaylı ve daha sistematik yazıldığı için daha gerçek ve doğru bilgiyi içerir. Sizi daha gerçekten geliştirir.Kitap okumamak sizi bilgisizlik obezitesi yapar. Kilo vermek ne kadar zorsa, okumak da o kadar zordur. Küçük küçük okumaya başlayın. Örneğin 30 sayfa ile başlayın. Bu haftada 210 sayfa eder ve neredeyse bir kitap okumuş olursunuz. Ayda bir bu sayfa sayısını %10 artırarak kitap okuma sayısını artırabilirsiniz.Yanınızda kitap taşımak da iyi bir okuyucunun en çok uyguladığı yöntemlerden biridir. Her zaman yanınızda kitabınız olsun. Eğer kitap taşımak zor geliyorsa kendinize hafif olan elektronik bir kitap okuyucusu hediye edebilirsiniz" diye konuştu.

Metroda kitap okumak

Kitap okumanın alışkanlık haline gelmesi gerektiğini belirten Ergenç, şu bilgileri verdi:

"Okuma faaliyetini başka bir faaliyetle birleştirebilirsiniz. Örneğin, elektronik bir kitap okuyucusu ile koşu bandı üzerinde kitap okumanız mümkün. Ya da işe giderken serviste ya da metroda okuma yapabilirsiniz. Metroda her gidişte 15 sayfa okusanız, günde 30 sayfadan haftada 150 sayfa yapar. Ayda 4 kitabı sadece metroda okumak bu şekilde mümkün olur. Hızlı okuma tekniklerini öğrenin bu sayede daha kısa sürede daha fazla okuyarak zaman kazabilirsiniz. Hızlı okuma alışkanlığı hızlı öğrenmeyi sağlar, iyi de bir beyin egzersizidir."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.