Türkiye’nin İlk Yerli Zekâ Ölçeği Asis’in Tanıtım Toplantısı

Türkiye’nin İlk Yerli Zekâ Ölçeği Asis’in Tanıtım Toplantısı

Anadolu Üniversitesi ile Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde geliştirilen ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

Anadolu Üniversitesi ile Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde geliştirilen ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Sak'ın proje yürütücülüğünde çalışmaları sürdürülen Türkiye'nin ilk yerli zekâ ölçeği Anadolu-Sak Zekâ Ölçeği (ASİS), İstanbul Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi'nde düzenlenen tanıtım toplantısıyla görücüye çıktı.

Toplantıya; Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın yanı sıra çok sayıda Bakanlık ve Üniversite temsilcisi ile davetli katıldı. Toplantının açılışında konuşan Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, özel yetenekli çocukların hepsinin birer mücevher olduğunu belirterek "Onları tanımamız, tanımlamamız, her birinin ihtiyacına göre özel sistemler oluşturmamız ve ülkemize katkıda bulunur hâle getirmemiz lâzım. Bugün tanıtılan program, inşallah önümüzdeki dönemde özel yetenekli çocukların eğitimi doğrultusunda bir başlangıç olacaktır. Birçok zekâ ölçer ve uluslararası sistem var. İşte o sistemlerin yanında ilk defa bizim hazırladığımız programı kullanacağız. Üretilen ölçme değerlendirme sistemini inşallah önümüzdeki dönemde Milli Eğitim Bakanlığı olarak 4-12 yaş arasındaki çocuklarımıza uygulayacağız. Her biri, ayrı değerli evlatlarımız arasından özel eğitime ihtiyacı olanları tespit edip, önümüzdeki yıldan itibaren onların hakkı, bizim de sorumluluğumuz olan eğitimi vermeye başlayacağız" dedi.

Anadolu Üniversitesi, özel eğitime önem vermeye devam ediyor

Anadolu Üniversitesi'nin kuruluşundan bu yana özel eğitime önem vermiş bir üniversite olduğuna dikkat çeken Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise, Türkiye'nin ilk yerli zekâ ölçeğine ilişkin olarak şunları söyledi:

"Anadolu Üniversitesi, bünyesinde bulundurduğu İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi, Üstün Yetenekliler Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi, Engelliler Entegre Yüksekokulu ve Engelliler Araştırma Enstitüsü gibi pek çok eğitim ve öğretim verilen, akademik faaliyet yürütülen, araştırma yapılan birimlere sahip bir üniversitedir. Biz, sadece araştırma, eğitim ve öğretimle yetinmiyoruz. Bunun yanında özel eğitim alanındaki uygulama birimlerimizde de topluma hizmet faaliyetlerimizi yürütmeye gayret ediyoruz. Bugün burada tanıtımı yapılan, Türkiye'nin ilk yerli zekâ ölçeği, üniversitemizin yürüttüğü bilimsel ve araştırma projelerinin bir ürünü."

"Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğümüz birçok proje var"

Türkiye'nin ilk yerli zekâ ölçeği ASİS'i, Anadolu Üniversitesi olarak önemsediklerini dile getiren Rektör Gündoğan, "ASİS'i iki yönden önemsiyorum. ASİS; Türkiye'nin ilk yeri zekâ testi olması, kültürel değerlerimizi ifade etmesi ve gerçek anlamda çocuklarımızın zekâsını ölçebilecek bir test olması bakımından millî bir değer özelliği taşıyor. İkinci bir özelliği ise proje öncesinde Anadolu Üniversitesi ile Millî Eğitim Bakanlığı'nın yapmış olduğu iş birliği örneği. Bu proje için Milli Eğitim Bakanlığı personeli ile akademisyenlerimiz yakın bir ilişki içinde çalıştılar. Tüm yöneticilerimiz bu projeyi yakından izledi. Her gelişme toplantısına katıldılar. Bizim, ASİS dışında Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğümüz birçok proje var. Özellikle Batı Avrupa Programlarında açık lise uygulamasını Millî Eğitim Bakanlığımız ile birlikte yürütüyoruz. Bundan sonra da Milli Eğitim Bakanlığımızın vereceği her türlü görevi lâyıkıyla yerine getireceğiz. Proje ekibine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Türkiye’nin İlk Yerli Zekâ Ölçeği Asis’in Tanıtım Toplantısı

Türkiye’nin İlk Yerli Zekâ Ölçeği Asis’in Tanıtım Toplantısı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.