Türkiye’nin Ulusal Genişbant Hedeflerine Ulaşmasında Öneriler Açıklandı

Türkiye’nin Ulusal Genişbant Hedeflerine Ulaşmasında Öneriler Açıklandı

Türkiye'nin ulusal genişbant hedeflerine ulaşması için atılması gereken adımlara yönelik 72 öneriyi içeren "Ulusal Genişbant Planı" raporu açıklandı.

Türkiye'nin ulusal genişbant hedeflerine ulaşması için atılması gereken adımlara yönelik 72 öneriyi içeren "Ulusal Genişbant Planı" raporu açıklandı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin ulusal genişbant hedeflerine ulaşması için atılması gereken adımlara yönelik 72 öneriyi içeren "Ulusal Genişbant Planı" başlıklı rapor düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç, UDHB Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, YASED Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kansu, Vodafone Türkiye Genel Müdürü Colman Deegan, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu katıldı. Raporla, kısa bir süre içinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile düzenleyici kuruluşların katkısıyla, kamu tarafından hazırlanıp kamuoyuna duyurulması beklenen "Türkiye Ulusal Genişbant Stratejisi" ne girdi sağlamayı amaçlanıyor.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YASED Başkanı Ahmet Erdem, "Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesi hepimizin ortak gayesidir. UDHB ile hazırlanmış ve yakın zamanda duyurulacak olan Türkiye Ulusal Genişbant Strateji ülkemiz için çok önemli değerdedir. Bu raporumuzda toplam 72 adet öneri sunuyoruz. 2016 verilerine göre fiber internet abonesi 1,8 milyona ulaştı. Hedef 4 milyona ulaşmak. YASED olarak ülkemizde genişbant talebini artırmaya yönelik atılacak adımların başarılı ve faydalı olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

72 önerinin önemli başlıkları

Türkiye'nin genişbant hedeflerine ulaşmasında önerilerin sunulduğu rapor arz ve talep olarak ikiye ayrıldı. Birinci adımda arzı artırmaya yönelik planlar ikinci adımda ise talebi artırmaya yönelik planlar bulunuyor. Birinci adımda rekabet, inovasyon, yatırım maliyetleri gibi alanlarda düzenlemelerin ve yeni mevzuatların oluşturulması öneriliyor. Mevcut fiber altyapısının hızla genişletilmesi ve yeni nesil şebeke yatırımlarının teşvik edilerek artırılması, kısa ve uzun dönemli genişbant spektrumu planlanması önerileriyle sektörde rekabetin artırılması bekleniyor.

İşletmecileri artırıcı mevzuat değişiklikleri talebi

Raporda, alt yapı kurumlarında tesis başvurusunun zorunlu olmaktan çıkarılması ve tüm işletmecilerin yeni, farklı ve çoklu hizmetler sunabilmesine yönelik mevzuat değişikliklerinin de yapılmasının gerektiği belirtiliyor. Bunun yanında bulut bilişim sektörünün gelişimini sağlayacak politika ve düzenlemelerin belirlenmesi ile veri merkezleri için vergi indirimleri ve enerji, kira, emlak gibi maliyet indirimi yapan düzenlemelerin hayata geçirilmesi isteniyor. Raporda veri merkezlerine arazi sağlanması konusunda da teşviklerin uygulamaya konması gerektiği belirtiliyor.

Talebi artırmaya yönelik planlar

Raporun ikinci adımında ise talebi artırmaya yönelik planlar yer alıyor. Burada da erişim ücretleri, cihaz erişebilirliği ve diğer talep artırıcı önlemler yer alıyor.

Yeni nesil erişim şebekelerine ait haberleşme ekipmanlarının yurt içinde üretilmesine yönelik faaliyetlerin artırılmasından ilk ve orta öğretimde ders programlarına BIT kullanımının dahil edilmesine kadar bir çok öneri listede yer alıyor.

Önerilerden bazıları şunlardır:

"Mobil uygulamaları geliştirmeye yönelik üniversitelere destek sağlanmalıdır.

Türkçe içerikli dijital platformlar geliştirilmesi ve artırılması yönünde teşvik edici mekanizmalar geliştirilmelidir.

Akıllı bina, akıllı şehir gibi projeler önceliklendirilmelidir.

Abonelik işlemlerinin online olarak gerçekleştirilmesi için abonelik sözleşmelerine yönelik yazılı şekil şartının kaldırılarak elektronik ortamda sözleşmelerin imzalanmasına olanak tanınmalıdır.

Farklı sos-kültürel kesimlerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirilmelidir".

Terzioğlu: "Aramızda, hizmet alanında rekabet etmeliyiz"

Raporun açıklanmasının ardından değerlendirme yapan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Türkiye 2023 hedeflerine doğru koşuyor. Yeni ekonomi paylaştıkça büyümeyi hedef alıyor. Bizim de operatörler olarak paylaşmayı öğrenmemiz gerekiyor. Operatörler olarak alt yapıyı el birliğiyle yapmalıyız. Aramızda hizmet alanında rekabet etmeliyiz" dedi.

Türkiye’nin Ulusal Genişbant Hedeflerine Ulaşmasında Öneriler Açıklandı

Türkiye’nin Ulusal Genişbant Hedeflerine Ulaşmasında Öneriler Açıklandı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.