Ulaş Eskikarahisar Köyü
Eskikarahisar Köyü haberleri, Ulaş Eskikarahisar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Eskikarahisar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Eskikarahisar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Ulaş Eskikarahisar Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Eskikarahisar Köyü son dakika gelişmeleri, Eskikarahisar Köyü ne özgü yemekler, Ulaş Eskikarahisar Köyü nün tarihi, Eskikarahisar Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Eskikarahisar Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Eskikarahisar Köyü , Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Eskikarahisar Köyü Resimleri ve Eskikarahisar Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Ulaş Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ulaş Sivas Arası Kaç Km? Ulaş Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Ulaş Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Ulaş Eskikarahisar Köyü Köyünde doğan biri var mı? Ulaş Doğumlu Ünlüler Kimler?
ESKİKARAHİSAR KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Eskikarahisar, Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür.
Köyü, KÂYE takımı olarak bilinen sülalenin (Koçtürk, Cesur, Hatip, Ünal) ataları İran Türkmen Horasan'dan gelerek kurmuştur. Anadolu'nun fetih süreci devam ederken Horasandan göç eden bu ailenin bir kısmı Elazığ civarlarına yerleşmiş, bir kısmı Eskikarahisar köyünün bulunduğu yerde kalarak köyün temellerini atmış ve bir kısmı da daha ilerilere giderek Şarkışla civarına yerleşmişlerdir.
17. yüzyılın ilk yarısında Kâye Takımının atası olan Şah Hüseyin köye yerleşen ilk ailedir. Şah Hüseyin'den sonra köye gelen ikinci aile Kocaimam'dır. İmam Takımı olarak bilinen sülalenin atası olan Kocaimam, Erzincan-Kuruçay-İslam köyü'nden Zara Tuzlagözü'ne gelmiş orada bir müddet kaldıktan sonra Gezbel'den aşıp Eskikarahisar köyüne gelerek köye ikinci yerleşen kişi olmuştur. 6 oğlu ile birlikte köye yerleşen Kocaimam'ın oğullarından biri daha sonra Tokat'a göçerek Tokat Merkez'e bağlı Gazi Osman Paşa Köyü'ne yerleşmişdir. Şu anda Gazi Osman Paşa Köyünde Kocaimamın soyundan 45 aile vardır.
Köy nüfusunun artışıyla birlikte artan ihtiyacı karşılamak üzere 17. yüzyılın II. yarısında köyde bulunan mescidin yerine bir cami inşa edilmiştir. Yapılan caminin duvarlarında kullanılan siyah kesme taşlardan esinlenilerek köye de "Karahisar" adı verilmiştir. Şah Hüseyin'in torunu Kara Osman Ağa, sürüleri ve çadırları ile birlikte mevsimlik olarak Hamurkesen mevkiine yaylaya çıkmakta iken daha sonra Kara Osman Ağanın soyundan gelenler yayla olarak kullandıkları bu bölgeye yerleşerek bir köy daha kurmuşlardır. Kurulan bu yeni köye, Karahisar'dan bölünmüş olması nedeniyle Yeni Karahisar anlamına gelen "Karahisar-ı Cedid" adı verilmiştir. Karahisar'ın adı da bu tarihten sonra Eski Karahisar anlamında "Karahisar-ı Atik" olarak değişmiştir. Cumhuriyet döneminde "atik" ve "cedid" kelimeleri kaldırılarak Eskikarahisar ve Yenikarahisar isimleri kullanılmaya başlanmıştır. Yenikarahisar köyünü kuranlar Eskikarahisardan ayrılıp gelenler olduğu için iki köy arasında akrabalık bağları vardır. Eskikarahisar köyüne gelerek yerleşen üçüncü aile Recep Kâyeler (Muhit) olarak anılmaktadır. Dördüncü aile olan Velioğullarının Şarkışla'dan geldiği bilinmektedir. Köye beşinci olarak gelen aile ise Şeyhler'dir. Müderrisler olarak da bilinen bu aile, köye İmranlı'nın Durucin köyünden gelerek 22. ev olarak yerleşmişlerdir. Şeyhlerin İmranlı-Durucin de kalan akrabaları "Sarıgül" soyadı ile anılmakta olup, Eskikarahisarda bulunanlar ise "Alim" soyadını taşımaktadır. Şeyhlerin aslı Azerbaycan-Bakü'ye kadar dayanmaktadır. Buradan göçtükten sonra Erzincan da bir müddet konaklamışlar ve (Erzincan'daki "Terzi Baba" isimli evliya bu soydandır) ailenin yarısı göçe devam ederek İmranlı'ya yerleşmiştir. Köye gelen altıncı aile Deliceler'dir. Bu aile de İmranlı-Durucin Deliceler köyünden gelmişlerdir.Delicelerin bir kısmının soyadlarıda Dolmuş olarak geçmektedir. Köye gelen yedinci aile Tokat-Zile'den gelmiş olduğundan "Zileliler" adıyla anılmaktadır. Daha sonra tamamı da Malatya-Hekimhan'dan Hanımoğlugil, Kızkapanlar, Sarıyusufgil, Köseler, Pangulotlar isimli aileler gelerek köye yerleşmişlerdir.durgun soyadı ile bilinen ağagiller ailesi ise kangal ağlarından ayrılaiş olup alibaz ağanın torunlarından ömer eski karahisara yeleşmiştir olup halen soyu devam etmektedir Yetiştirdiği din adamları, ilim adamları ve müderrisler nedeniyle Eskikarahisar alimler yurdu olarak bilinir.
TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Köyde bilumum bulgur yemekleri, kulakli mantı, icli kofte, kömbe, etli köfte, Loluk, hamur çorbası, madımak mıhlaması, ayran çorbası, karamuk hoşafı, kuşburnu hoşafı, hurma tatlısı ve sulu köfte gibi yemekler ün kazanmıştır.
Sivas iline 58.560, Ulaş ilçesine 20.050 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca Yazıcı Grup bünyesinde bulunan Pema Madencilik'e ait krom zenginleştirme fabrikası bulunmaktadır
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Köyde Sağlık evi vardır ve bir ebe görev yapmaktadır. Ayrıca Ulaş'tan haftada bir mobil sağlık ekibi gelmektedir. Köyün ulaşımı asfalt karayolu ve tren yolu ile sağlanmaktadır, köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Turkcell ve Türk Telekom baz istasyonu bulunur.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.