Ulupınar, Madencilerin Sorunlarını Mecliste Konuştu
AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar TBMM kürsüsünde Zonguldak maden şehitlerinin ve madencilerinin sorunlarını paylaştığı Uzun Mehmet'i anma...
AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar TBMM kürsüsünde Zonguldak maden şehitlerinin ve madencilerinin sorunlarını paylaştığı Uzun Mehmet'i anma ve kömür günü başlıklı bir konuşma yaptı.
Ulupınar konuşmasında şunları söyledi, "Bundan yüz seksen yedi yıl önce Zonguldak'ta, Ereğli ilçesinde Uzun Mehmet kömürü buldu. O gün bugündür Zonguldak'ımızda kömür üretimi yapılmaktadır. Benim çocukluğumda 60 bin işçi çalışırdı. Şimdi de özel sektörle beraber 12 bin civarında işçimiz orada istihdam edilmektedir. Zonguldak 1924'te il olmuştur. Cumhuriyetin kurulmasından sonra ilk il olan şehir Zonguldak'tır. Daha doğrusu, kömürle beraber Zonguldak il olmuştur, şehir olmuştur. Bu kömür zor şartlarda Zonguldak'ta çıkarılmaktadır, üretilmektedir. Şu anda yerin 560 metre derinliğinden kömür çıkarmaya çalışıyor kardeşlerimiz. Tabii, bu zor şartlarda bazen hayatlarını kaybedebiliyorlar. 5 bin maden şehidimiz vardır, madenci şehidimiz vardır. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Bu kömür, Türkiye'de başka bir yerde bulunmayan özelliklere sahip, koklaşabilir özelliği olan, kalori değeri yüksek taş kömürüdür. Demir çeliği eritebilen bir kömürdür. Zonguldak'ta 1,3 milyar ton civarında kömür rezervi bulunmaktadır. Yılda da Türkiye'nin 80 milyon ton civarında bu kömüre ihtiyacı vardır. Sayın Cumhurbaşkanımız söyledi, Bakanımız, Başbakanımız söyledi, ithal kömüre belli kotalar uygulanmakta yerli kömürün teşvik edilebilmesi için. İnşallah bundan sonra yerli kömür daha çok üretilecektir, daha çok çıkarılacaktır. Biz hükûmetlerimiz döneminde çalışma koşullarını çok iyileştirdik. Madenci kardeşlerimiz haftada 37,5 saat çalışmaktadırlar, 2 gün izin yapmaktadırlar, 43 yaşında emekli olabilmektedirler ve aldıkları ücret 2 asgari ücretin altında olmamalı. Bunun gibi düzenlemeler yapıldı. Önceden atalarımız, ecdadımız silah zoruyla madenlerde çalıştırıldı. O zamanlar bir madencinin ömrü 35'ti, 40'tı. Zor koşullarda çalıştılar, Allah rahmet eylesin. Benim de dedem, babam, amcam madenlerde çalıştı. Birçok büyüğümüzü de maden hastalıklarından yitirdik, kaybettik. Dolayısıyla, bugün çalışma koşulları her ne kadar iyileştirilmiş olsa da yine de dünyanın en zor iş kolu madenciliktir. İsterim ki herkes madenleri hayatında en az bir kere görsün, ziyaret etsin. Şimdi, bizim madenci yakınlarının bizden bir talebi var. Biliyorsunuz, Ermenek ve Soma'da maden kazaları olduktan sonra bir yasa düzenlemesi oldu, İş Güvenliği Yasası. Bununla beraber Zonguldak'ta da şehit madencilerin yakınları bu haklardan istifade etmek istemektedirler. Yani, Ermenek ve Soma'da şehit madencilerin yakınlarına verilen haklardan Zonguldak şehit madenci yakınları da istifade etmek istiyorlar. Biz de bunu bakanımıza, Başbakanımıza, önceki Başbakanımıza ilettik, inşallah bu düzenlemeler de önümüzdeki günlerde yapılacaktır.
Hedefimiz Zonguldak'ta istihdamın artması, kömür üretiminin artması, kurumun kâra geçmesidir, zararının ortadan kalkmasıdır. Bu yönde de Enerji Bakanımız önceki gün Plan ve Bütçe Komisyonunda açıklamalar yaptı. Çalışmalar Zonguldak ölçeğinde yapılmaktadır. Rödovansçılarla ilgili de çok önemli düzenlemeler yapılmıştır. Rödovansçılar özel kömür işletmeleridir. Orada da şu anda 1.500 civarında çalışanımız var, daha önce bu sayı 4.500'lerdeydi. İnşallah önümüzdeki günlerde yine sayının artması için mücadelemiz devam edecektir. Değerli milletvekilleri, Hükûmetimiz de Zonguldak'ımıza 8 katrilyon civarında yatırım yapmıştır. 2 tane beldemiz, Kozlu ve Kilimli ilçe olmuştur. Zonguldak Havalimanı dönemimizde açılmıştır. Filyos, yüz yıllık proje -inşallah- başlamıştır. Çok yakın bir zamanda burada 15 bin civarında gencimiz iş sahibi olacaktır. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.