Uluslararası Arkeoloji Buluşması Diyarbakır’da Başladı

Uluslararası Arkeoloji Buluşması Diyarbakır’da Başladı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen “41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu” 60’a yakın bilim insanını Diyarbakır’da buluşturdu. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan: “Kazıları yılın tüm z

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen “41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu” 60’a yakın bilim insanını Diyarbakır’da buluşturdu.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan: “Kazıları yılın tüm zamanına yaymak ve daha hızlı yapabilmek için tüm imkânlarını seferber ettik. Türkiye’nin en önemli 20 arkeolojik kazısının yıl boyu devam etmesi ve önümüzdeki yıldan itibaren tüm kazıların bu kapsama alınmasının arayışı içerisindeyiz.”
Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1979 yılından günümüze düzenli olarak gerçekleştirilen Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nun 41’incisi Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde başladı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın katılımıyla açılışı yapılan ve 5 gün sürecek sempozyuma ABD, İtalya, Almanya, Kanada, İngiltere, Avusturya, İsviçre, Belçika, Fransa ve Japonya’dan yaklaşık 60 bilim insanı katılıyor.
Kazıları yılın tüm zamanına yaymak ve daha hızlı yapabilmek için tüm imkânlarını seferber ettiklerini belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, açılışta yaptığı konuşmada, kültürel mirasın yaşatılması, insanlığın hizmetine sunulması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değindi.
Arkeolojik kazıların, bilimsel kriterlerden hiçbir şekilde taviz vermeden etkin, verimli ve en hızlı şekilde yapılmasını istediklerini vurgulayan Nadir Alpaslan, “Türkiye’nin en önemli 20 arkeolojik kazısının yıl boyu devam etmesi ve önümüzdeki yıldan itibaren tüm kazıların bu kapsama alınmasının arayışı içerisindeyiz.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yönlendirmesiyle kazıları tüm yıla yaymak ve daha hızlı yapabilmek için Türk Tarih Kurumu’nu da işin içine kattıklarını ifade eden Nadir Alpaslan, bu doğrultuda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türk Tarih Kurumu ortak bir çalışma yürüttüğünü kaydetti.

KAZI VE YÜZEY ARAŞTIRMALARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Türkiye’de kazı ve yüzey araştırması çalışmalarında son yıllarda büyük artış yaşandığını vurgulayan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Gürül ise 2018 yılında kazı çalışmalarına 33 milyon lira ödenek aktarıldığını söyledi.
Bakanlar Kurulu kararı ile 2002 yılında Türk bilim adamlarınca gerçekleştirilen kazı çalışmasının 57, 2019’da ise 122 olduğunu belirten Murat Gürül, “2018 yılında 122’si Türk kazısı, 32’si yabancı kazı, 6’sı yabancı yüzey araştırması, 44’ü müze kazısı, 193’ü kurtarma kazısı ve 31’i kamu yatırımı kurtarma kazısı olmak üzere 586 arkeolojik çalışma gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında kazı çalışmalarına 33 milyon lira ödenek aktarılmış olup, bu 2002 yılında aktarılan bütçenin yaklaşık 18 katıdır.” dedi.
Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise 450 bildirinin sunulacağı 5 gün sürecek sempozyumun Diyarbakır’da gerçekleştirilmesinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade ederek, şehrin insanlığın başlangıcından bu yana tarihe tanıklık ettiğini, yapılan son kazılarda çıkan eserlerin Diyarbakır’ın tarihine büyük katkı sunduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı sempozyumun açılışı dolayısıyla bu akşam misafirlerine resepsiyon verecek. 41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu 21 Haziran’da son bulacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.