Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Viyana’da Toplandı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Viyana’da Toplandı

Viyana'da toplanan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, 2016 UAEA Yıllık Raporu'nu sundu.

Viyana'da toplanan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, 2016 UAEA Yıllık Raporu'nu sundu.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Kurulunda, hazırlanan 2016 yılı raporu sunuldu. Genel Kurula ajansa üye 80 ülke yetkilileri katılırken, yönetim kurulunda bulunan 32 ülke arasında Türkiye de yer alıyor. Genel Kurul toplantısında 2016 UAEA Yıllık Raporu, 2016 Teknik İşbirliği Raporu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2231 (2015) kararı ışığında İran İslam Cumhuriyeti'nde doğrulama ve izleme, Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde güvenlik önlemleri uygulaması ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki NPT koruma önlemlerinin uygulanması başlıklı konular ele alındı.

Genel Kurulda konuşan UAEA Başkanı Yukiya Amano, İran'ın nükleer programına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2231 sayılı kararı kapsamında doğrulama ve izleme misyonunu sürdürdüklerini söyledi. İran'ın Müşterek Kapsamlı Eylem Planı doğrultusunda nükleer anlaşma kapsamında verdiği tüm taahhütlerini yerine getirdiğini belirten Amano, ajansın Güvenlik Denetimi Anlaşması uyarınca İran'ın beyan ettiği nükleer maddenin barışçıl amaçlardan saptırılmadığını, bildirilmemiş nükleer madde ve faaliyetlerin olup olmadığına ilişkin değerlendirmelerin ise devam ettiğini ifade etti.

Amano, Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin kaygılarını dile getirerek, "Kuzey Kore'nin ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uyma noktasında herhangi bir işaret göstermemesi çok üzüntü verici" dedi.

Kazakistan'da ajansın düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum geliştirme programı (LEU) çerçevesinde yapımı devam eden uranyum bankasının ağustos ayının sonu gibi bitirileceğini belirten Amano, 2018'in sonu gibi elde bulunan bütün düşük zenginlikli uranyumun bu depoya taşınmasının hedeflendiğini kaydetti.

Nükleer enerji

30 ülkede faaliyet gösteren 449 güç reaktörü olduğunu belirten Amano, "Kurulu nükleer kapasite şu ana kadar 392 gigawatt elektrik seviyesinde. Izgara son iki yılda 20 yeni reaktör bağlanmış; bu 1980'lerden bu yana en yüksek sayıdır. Dünyada çoğunlukla Asya'da 60 güç reaktörü inşa edilmektedir" diye konuştu.

Suriye'de NPT Anlaşması'nın uygulanması

Suriye Arap Cumhuriyeti'nde korunma önlemlerinin uygulanmasına ilişkin olarak ise Amano, "Kurula son raporumuzdan bu yana önemli bir gelişme olmamıştır. Çözülmemiş konularla bağlantılı olarak Suriye'ye olan aramamızı tamamen yenilemek için aramamı yeniliyorum. Kurulu bilgilendirmeye devam edeceğim" dedi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.