Uluslararası Göç Üzerine Türkiye’deki İlk Unesco Kürsüsü Kuruldu
Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde, uluslararası göç konusunun ele alınacağı Birleşmiş Milletler Eğitim Kültür ve Bilim Örgütü (UNESCO) Kürsüsü...
Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde, uluslararası göç konusunun ele alınacağı Birleşmiş Milletler Eğitim Kültür ve Bilim Örgütü (UNESCO) Kürsüsü kuruldu. Türkiye'de bu alanda çalışma yapan ilk ve tek olan kürsünün temel amacı, uluslararası göç konusu üzerine araştırma, eğitim ve yayın odaklı bütünleşmiş bir sistem oluşturmak, ulusal ve uluslararası kurumlar arasındaki işbirliğini geliştirmek olacak.
Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız'ın koordinatörlüğünde, 17 farklı ulusal ve uluslararası kurumun ortaklığında yürütülecek olan kürsü, "Uluslararası Göç" üzerine Türkiye'deki ilk ve tek UNESCO kürsüsü olma özelliği taşıyor. Uluslararası İlişkiler Bölümü, Akdeniz Araştırmaları Merkezi, İç Mimarlık ve Grafik Tasarım bölümleri ile işbirliği içinde yürütülecek faaliyetlerin politika yapıcılara öneriler sunması bekleniyor.
Türkiye'nin ilk ve tek merkezi
Günümüzde 128 ülkede, toplam 700 UNESCO kürsüsü ve UNITWIN ağı bulunduğu belirtilirken, Türkiye'de ise ilgili devlet kurumlarının ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun çalışmalarıyla üniversitelerde çeşitli konularda çalışan toplam 11 UNESCO Kürsüsü bulunduğu belirtildi. Türkiye'de bu alanda çalışma yapan ilk ve tek olan kürsünün temel amacı, uluslararası göç konusu üzerine araştırma, eğitim ve yayın odaklı bütünleşmiş bir sistem oluşturmak, ulusal ve uluslararası kurumlar arasındaki işbirliğini geliştirmek olacak.
Göç konusunun, Birleşmiş Milletler'in 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile yakın ilişkisi ve Türkiye'nin bu konudaki önemini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız, "Göç konusu "kapsayıcı, eşit, kaliteli eğitim sağlamak ve herkes için hayat boyu öğrenme imkanları geliştirmek" hedefi ile doğrudan ilişkilidir. Eğitim her bireyin en temel hakkı ve sürdürülebilir kalkınmanın ön koşuludur. Türkiye'de 3 milyona yakın Suriyeli yaşıyor ve bunun 833 binini eğitim çağındaki çocuklar oluşturuyor. Bunun ötesinde, Türkiye birçok milletten göçmen, sığınmacı ve mülteciye ev sahipliği yapıyor. Göçün, siyasi, ekonomik ve sosyal boyutunda uzun dönemli politikalarımızda öncelik vermemiz gereken alanlardan en önemlisi, eğitim. Bu kapsamda "herkes için eğitim" teması üzerinde UNESCO'nun hedefleri ile uyumlu şekilde, göç ve eğitim konusuna öncelik vermeyi planlıyoruz" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Yıldız, şöyle konuştu:
"Göç konusu, Suriye krizi ile daha çok gündeme gelmiş olmasına rağmen unutmalıyız ki Türkiye, bir transit ve hedef göç ülkesi. Göçmen ve sığınmacılara her zaman kapılarını açarak dünyaya örnek insani bir yaklaşım sergileyen Türkiye'nin, bir göç ülkesi olduğu gerçeğinden hareketle, artık kapsayıcı ve uzun dönemli uyum politikalarını oluşturmaya ihtiyacı var. Bu yönde öneriler üreten çalışmalar yapacağız. Kürsünün temel amacı, uluslararası göç konusu üzerine araştırma, eğitim ve yayın odaklı bir sistem oluşturmak. Ulusal ve uluslararası kurumlar ve araştırmacılar arasındaki işbirliğini Türkiye, Avrupa ile Kuzey Afrika merkezli olmak üzere geliştirmek olacak. Kürsümüz, akademi, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve kamu bağlamında, göç temalı çalışmalar yürütürken insan odaklı bir yaklaşımla kalkınma ve refahın sağlanmasına yönelik çalışmalar yapacak."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.