Unesco 2016 Hoca Ahmet Yesevi Ve Fuat Köprülü Yılı
UNESCO 2016 Hoca Ahmet Yesevi ve Fuat Köprülü Yılı etkinlikleri kapsamında Ahmet Yesevi Üniversitesi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu organizesinde Ankara...
UNESCO 2016 Hoca Ahmet Yesevi ve Fuat Köprülü Yılı etkinlikleri kapsamında Ahmet Yesevi Üniversitesi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu organizesinde Ankara Gazi Üniversitesinde panel düzenlendi.
2016-2017 yılı şair ve sufi Hoca Ahmet Yesevi'nin ölümünün 850'nci, bilim adamı Fuat Köprülü'nün ölümünün 50'nci yıldönümü nedeniyle UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun önerisi ve Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan'ın desteği ile 38. UNESCO Genel Konferansında UNESCO Anma ve Kutlama Yıldönümleri Programı'na alınmıştı. Yıl boyunca Hoca Ahmet Yesevi ve Fuat Köprülü'nün ölüm yıldönümlerinin dünya çapında anılması etkinlikleri kapsamında Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaşi Veli Araştırma Merkezi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğinde panel düzenlendi.
2 oturum halinde düzenlenen panelin Fuat Köprülü ile ilgili ilk bölümünde Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat ve Fuat Köprülü'nün torunu İsmail Faiz Köprülü konuşurken, oturum başkanlığını Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız'ın yaptığı Hoca Ahmet Yesevi ile ilgili ikinci bölümde ise Prof. Dr. Öcal Oğuz, Prof. Dr. Nesib Göyüşov, Prof. Dr. Dosay Kenjetay ve Dr. Bakit Mirzaraimov konuştu.
"Dünyanın değişik yerlerinde 250'ye yakın faaliyet gerçekleştirdik"
İHA muhabirinin panele ilişkin sorularını yanıtlayan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız "Bu panelimize Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan bilim adamları katıldı. Panelde Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin şahsiyeti, eserleri, Türk toplumuna katkıları, Türklerin Müslüman olmasındaki etkileri üzerinde duruldu. Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak bu yıl Hoca Ahmet Yesevi Yılı kapsamında bir dizi faaliyet yaptık, bugün itibariyle 25 başlıkta Türkiye'de, Kazakistan'da ve dünyanın değişik yerlerinde 250 civarında faaliyet gerçekleştirdik. 2017 yılında da bu faaliyetlerine devam edeceğiz. Hem onun Hoca Ahmet Yesevi'yi tanıtmaya çalışacağız hem de onun takipçileri olan Hacı Bektaşi Veli, Mevlana, Yunus Emre gibi büyüklerimizin de ondan beslendikleri kaynakların ne olduğu konusunda tanıtım faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bu faaliyette bizi destekleyen Gazi Üniversitesine ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanına teşekkür ediyorum" dedi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak 2015 yılındaki UNESCO Genel Konferansına 2016 yılının Hoca Ahmet Yesevi ve Fuat Köprülü'nün anma ve kutlamasına ayrılması için başvuruda bulunduklarını ve bunun kabul edildiğini söyleyen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz "Bunun üzerine Ahmet Yesevi ve tanındığı bütün coğrafyada çeşitli anma ve bilimsel toplantılar yapılmasını istedik. Bu çağrımıza pek çok kurumumuz, başta Hoca Ahmet Yesevi'nin ismini taşıyan Kazakistan'daki üniversite olmak üzere davetimize icabet edildi. Özellikle Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız Bey son derecece duyarlı çalışmalar yaptı. Hoca Ahmet Yesevi ve Fuat Köprülü'nün anılması ve insanlığa mal edilmesi bizim için son derece önemli, aynı zamanda Türk devletleri olarak bizi birbirimize yaklaştıran, 850 yıldır bizi manevi şemsiyesi altında tutan bir şahsiyetten söz ediyoruz" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.