Ünlü tatil merkezinde kentin korunması için 13 maddelik manifesto
Antik çağlara uzanan geçmişi, Rum-Balkan kültürü mirası ve turizm değeriyle çok özel bir yaşam kültürü sunan Alaçatı için, Alaçatı Turizm Derneği...
Antik çağlara uzanan geçmişi, Rum-Balkan kültürü mirası ve turizm değeriyle çok özel bir yaşam kültürü sunan Alaçatı için, Alaçatı Turizm Derneği ve tüm Alaçatılılar, "Alaçatı bizim" diyerek kolları sıvadı. Bir manifesto yazılarak, Alaçatı'nın yaşam ve kültürünü korumak için harekete geçildi.
Alaçatı yerli halkı, işletmeler ve 2007 yılından bu yana faaliyet gösteren Alaçatı Turizm Derneği (ATD), Alaçatı'yı Alaçatı yapan değerleri ve yaşam kültürünü koruma amacıyla çalışmalarını yoğun olarak sürdürüyor. 150 işletme üyesi bulunan dernek, Alaçatı halkını da yanına alarak 13 maddelik detaylı bir Alaçatı Manifestosu hazırladı. Hazırlanan manifesto, 22 Ağustos 2017 Salı günü imzaya açıldı. Birçok işletmede imzaya açılan manifestonun, birçok işletmede ve sokaklarda görünür yerlere asılacağı belirtildi.
İş yerlerine de asılacak
Alaçatı Turizm Derneği adına bir açıklama yapan Celal Bayraktaroğlu, Alaçatı'nın sadece İzmir'in değil, Türkiye'nin önemli bir değeri olduğunu belirterek hem işletmeler ve oteller, hem de ziyaretçiler tarafından özenle korunması gerektiğine dikkat çekti. Bayraktaroğlu, "Romantik sokakları, gurme restoranları, butik otelleri, tasarım butikleri, antikacıları, sanat galerileri ve rüzgar sörfü ile cazibe merkezi olan ve sürekli artan ziyaretçi ilgisi nedeniyle Alaçatı'yı koruma ve iyileştirme çalışmalarının önemi her geçen yıl daha da artıyor. Bu nedenle Alaçatı Turizm Derneğinin, belediyenin ve diğer sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle sürdürülebilir koruma projeleri Alaçatı'nın gelecek yıllara aynı değerde taşınmasını amaçlıyor" dedi.
Alaçatı'nın dinlence yeri olarak değer kazandığı günlerde farklılığı ile öne çıktığını ifade eden Bayraktaroğlu, artan misafir sayısı ile paralel olarak yükselen müzik sesleri ve sokaklara taşan masa sandalyelerin Alaçatı'nın algısını değiştirdiğini ve eksenin eğlenceye kaydığını söyledi. Alaçatı'nın romantik ve huzurlu yaşamı ile genç, dinamik eğlence hayatının iyi bir planlama ile birlikte yaşatılabileceğine inandığını belirten Bayraktaroğlu, Alaçatı halkı ve belediye ile birlikte el ele vererek yalnızca Alaçatı'ya özgü taş evlerin değil işletme, trafik, ışık tonu, sessizlik ve huzurun korunmasına yönelik konularda önlemler almaya çalıştıklarını ifade etti.
Alaçatı için duyarlı olmaya davet var
Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu, bölgenin daha fazla değişime uğramadan korunabilmesi için Çeşme Belediyesi ve diğer sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirterek, gürültü kirliliği için halk hareketleri başlatarak insanları daha duyarlı olmaya çağırdı. Bayraktaroğlu, belediyenin de manifestoyu imzalayarak ortak bilinç oluşturmak için destek olduğunun altını çizdi. Bayraktaroğlu, çevrenin ve Alaçatı yaşam kültürünün korunmasında yerel yönetimlerle birlikte sorumluluk alan Alaçatı Turizm Derneği ve Alaçatılıların, belediye ile işbirliği içinde kaliteli ve kontrollü eğlence anlayışının benimsenmesi için hazırlanan manifesto ile özenle çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Hazırlanan 13 maddelik manifesto şöyle:
"Alaçatı yaşam kültürüne sahip çıkar koruruz. Alaçatı sakinlerinin köy içinde kalmasını isteriz. Mahallemizde komşularımızı önemseriz. Sanatı ve sanatçıyı destekleriz. Yerel üretimlerimize ve lezzetlerimize sahip çıkarız. Yöremize özgü değerleri ve doğayı koruruz. Sörf sporunun gelişmesine destek veririz. Alaçatı yaşamı kalitesini gözetir, geliştiririz. Alaçatı'yı temiz tutmanın hepimizin görevi olduğunu biliriz. Gürültü ile mücadele etmekten kaçınmayız. Misafirlerimizin keyifli tatil geçirmesini önemseriz. Misafirlerimizin de Alaçatı yaşam kültürüne saygı göstermesini isteriz. Misafirlerimizin görüşlerini önemseriz."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.