Unutulmaya Yüz Tutan Kıraathane Kültürü Modern Kafelere Taşınıyor

Unutulmaya Yüz Tutan Kıraathane Kültürü Modern Kafelere Taşınıyor

Gaziantep'te bir grup yazar, akademisyen ve emekli öğretmen gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak için kafeleri gezip, kitap okuyarak şiir söyleşisi...

Gaziantep'te bir grup yazar, akademisyen ve emekli öğretmen gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak için kafeleri gezip, kitap okuyarak şiir söyleşisi yapıyor.

Kitap okuma orannının istenilen seviyede olmadığı Türkiye'de, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için çeşitli aktiviteler yapılıyor. Ticaret ve sanayi şehri Gaziantep'in eğitimde istenilen seviyenin altında olması, bir gurup edebiyatçı, yazar, akademisyen ve emekli öğretmeni harekete geçirdi. Gaziantep'in ekonomide yaşadığı ivmeyi, eğitim, kültür ve sanatta da göstermesi için bu aktiviteyi gerçekleştirdiklerinin altını çizen edebiyat aşıkları, özellikle hedeflerinde gençlerin olduğunu belirtti. Kafeye çevrilen Tarihi Kaleoğlu Mağarası'na gelen gönüllüler, saz ve türkü eşliğinde kitap ve şiir okudu. Kafede oturan gençlerle beraber güzel vakit geçiren gönüllüler, hedeflerinin eski kıraathane kültürünü, gençlerin yoğun vakit geçirdiği kafelere taşımak olduğunu vurguladı.

"Hedefimiz gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak"

Grup adına konuşarak projelerini anlatan emekli öğretmen Mehmet Kara, hedeflerinin gençler olduğunu söyleyerek, "Arkadaşlarımın çoğu emekli ve kendilerini edebiyata ve sanata adayan insanlardır. Arkadaşlarla beraber çıkardığımız derginin toplantısında böyle bir aktivite yapmayı düşündük. Hedefimiz gençlerin kitap okuma alışkanlığı kazanmasıdır. Gaziantep eğitimde sonlarda maalesef 80'li yıllarda gibiyiz. Gaziantep bir zamanlar üniversiteye sınavsız alınırlardı. Gaziantep gibi bir ekonomi devinin kültürel bakışı değişmesi gerekiyor. Çünkü sanat bir toplumun süzgecidir" dedi.

"Kafe-kıraathaneyi hedefliyoruz"

Kara, eski kıraathane kültürünü günümüz kafelerine uygulamaya çalıştıklarını belirterek, "Eskiden kıraathaneler kültür yuvasıydı. Edebiyatçıların şairlerin kültürlü insanların uğrak yerleriydi. Ama maalesef günümüzde bunların yerini kafeler aldı. Bu yerlerde hiçbir kültür sanat edebiyat etkinliği olmuyor. Hal böyle olunca gençlerimiz köreliyor. Bizim hedefimiz eski kıraathane kültürünü bu yeni tarz kafelere uygulamaktır. Bunun için ben ve arkadaşlarım böyle yerlere gelerek hem eski kültürümüzü yaşıyor hem de burada bulunan gençlere kitap okumayı sevdirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Kafe işletmecisi Mehmet Kaleoğlu çok duygulandığını belirterek, bu uygulamanın sürekli hale dönüşmesini istediğini vurguladı.

Proje kapsamında gençlere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için gelen akademisyen, yazar ve edebiyatçılar ise hedeflerinin gençlere kitap okumayı sevdirmek olduğunu vurguladılar. Kültür ve sanat alanının gençler arasında zayıf kaldığını ifade eden edebiyatçı gurup, bunun için böyle bir proje düşündüklerini belirttiler.

Edebiyatçı grup daha sonra kafede oturanlarla beraber saz ve türkü eşliğinde kitap ve şiir okudu.

Unutulmaya Yüz Tutan Kıraathane Kültürü Modern Kafelere Taşınıyor

Unutulmaya Yüz Tutan Kıraathane Kültürü Modern Kafelere Taşınıyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.