Usta Çizerden Yerli Çizgi Roman Serzenişi
Türk çizer Necati Derya ülkede çizgi romancılığın can çekiştiğini, yerli çizgi romanların yok denecek kadar az olduğunu belirtti.
Türk çizer Necati Derya ülkede çizgi romancılığın can çekiştiğini, yerli çizgi romanların yok denecek kadar az olduğunu belirtti.
Henüz 12 yaşındayken Necdet Annagür'ün sinema filmi afişleri tasarladığı Adana'daki atölyesinde çırak olarak işe başladıktan sonra grafik sanatıyla tanışan Necati Derya, (58) daha sonra film, montaj, renk ayrım işleriyle uğraştı. Bir süre sonra da kendi grafik atölyesini kuran Derya, tabelacılık, reklamcılık, duvar ressamcılığı gibi işleri başarıyla yaptı ve kaleme aldığı çok sayıda çizgi roman da çeşitli gazetelerde yayımlandı.
Uzun yıllar boyunca İstanbul'da yaşayan Necati Derya'nın çeşitli çalışmaları, Adana Grafik Tasarımcıları Derneğinin "Adana'nın İlk Çizgi Ustaları" başlığıyla geçen hafta 75. Yıl Sanat Galerisi'nde düzenlediği sergide, Alinur Uğurpakkan ve Necdet Annagür'un çalışmalarıyla birlikte sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
"Ustalarımız sağlık sorunları çekiyorlar"
Çok sayıda çizgi roman ve fotoromana imza atan Necati Derya, zaman zaman sulu boya çalışmaları yaptığını da kaydetti. Karikatürist olmamasına karşın çeşitli karikatür dergilerinin kendisinden talebi üzerine çalışmalarını gönderdiğini anlatan Necati Derya, Türkiye'de çizgi romancılığın can çekişiyor olmasından yakındı. Yakında "Komiser Murat" isimli çizgi romanını kitaplaştıracağını aktaran Derya, şöyle devam etti:
"Günümüzde yerli çizgi romancılık yok denecek kadar az. Ustalarımızın hepsi belli bir yaş sınırını aşan insanlar ki sağlık sorunları çekiyorlar. Onları sadece bir duayen olarak görüyoruz. Yeni yetmeler var. Üniversite gençliği var. Onlar İstanbul ortamında çok hızlı ve tempolu bir şekilde çalışıyorlar fakat onların tarzı da bizim gibi etkilere uymuyor; hep fantastik çiziyorlar. Yabani, Seyfettin Efendi gibi yayınlar da var günümüzde. Fakat herkes "benim bir kitabım olsun" telaşına kapıldığı için kendi adına yazıyor, çiziyor, bastırıyor, yayın evine dağıtım yaptırıyor. Sistem buna döndü. Ama yabancı çizgi romanlardan bahsedecek olursak, Batman'ler, Superman'ler, fantastik kahramanlar çok güzel gidiyor, çok kaliteli baskıları var. Güzel dergiler var, satışları da güzel."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.