Uzmanlar Ani Hava Değişikliklerine Karşı Uyardı
Kula Toplum Sağlığı Başkan Dr. Rıza Çete, ani hava değişiminin nezle ve gribal enfeksiyonlara yol açtığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.
Kula Toplum Sağlığı Başkan Dr. Rıza Çete, ani hava değişiminin nezle ve gribal enfeksiyonlara yol açtığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.
Ani hava değişikliklerine karşı uyarıda bulunan Kula Toplum Sağlığı Başkan Dr. Rıza Çete, nezle ve gribal enfeksiyonların birbirine benzediğini belirtti. Gribin genellikle kış ve bahar aylarında görülmesi nedeni ile "mevsimsel hastalık" olarak adlandırıldığını kaydeden Çete, "Grip ve nezle solunum yollarını etkileyen, fakat farklı virüslerden kaynaklanan hastalıklardır. Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışındaki 100'e yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli bir hastalıktır. Genellikle grip, soğuk algınlığından daha ağır seyreder. Gripten farklı olarak soğuk algınlığında ateş, baş ağrısı, vücut ve kas ağrısı, halsizlik ve kuru öksürük daha nadir veya hafif görülürken; boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı daha sık yaşanmaktadır. Soğuk algınlığı sırasında kişi hastalığı ayakta geçirebilir. Grip sırasında hastalar günlük işlerini yapamaz duruma gelebilir" dedi.
Gribin hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınması, nadiren de bu damlacıkların bulaştığı yüzey ve nesnelere temas temasla bulaştığını söyleyen Çete, bu nedenle nezle ve gribin ev, iş yeri, okul, kreş, anaokulu ve toplu taşıma araçlarında daha kolay geçtiğini söyledi.
Hastalıklardan korunma yollarını anlatan Dr. Çete, "Çete Hastalığı önlemek için aşılanma, antiviral ilaçlarla korunma ve hastalığın erken başlangıç döneminde antiviral ilaç kullanma yöntemleri arasında karşılaştırmalı çalışma yapılmış ve aşılanma en etkili yol olarak bulunmuştur. Sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde vitaminlere altından kalkabileceklerinden çok daha ağır misyonlar yükleniyor. Vitamin sözcüğünün kökeni vital amindir yani protein yapısındaki yaşamsal maddeler. Ancak zaman göstermiştir ki, bu bileşikler ne amin yapısındadır ne de o kadar yaşamsal işlevleri vardır. Vitaminimiz eksik olmasın mutlaka, ancak vitaminlere güvenerek hem aşılanmayı hem de gerektiğinde ilaç kullanmayı aksatmayalım" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.