Uzmanlardan Dikkatsiz Klima Kullanımına Karşı Uyardı
Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Altuner Kalli yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle serinlemek için ev, işyeri ve...
Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Altuner Kalli yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle serinlemek için ev, işyeri ve araçlarda kullanılan klimaların dikkatsiz ve yanlış kullanılması durumunda yol açtığı hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Klimanın bilinçsiz kullanımı kas Ağrıları başta olmak üzere tutulmalara, enfeksiyon hastalıklarına ve alerjik reaksiyonlara yol açabileceğine dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Altuner Kalli , "Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında soğuk havanın sürekli aynı yönden gelmemesi ve ortama geniş yelpaze olarak dağılması sağlık açısından oldukça önemli. Sıcak havadan klimalı ortama girince vücudumuzda aniden buharlaşma meydana geliyor. Bu da bel ve boyun kaslarında tutulma ve ağrıya neden olmaktadır. Özellikle kas-iskelet sistemi ağrıları ön plana çıkabilir. Klimanın doğrudan üzerimize üflediği ortamlarda ciddi ağrılar oluşabilir Klimaların hava üfleyen kanallarını üzerinize doğru çevirmekten kaçının ve sıcak ortamdan birden bire çok soğuk ortama geçmeyin. Dışarıda sıcaklık 40 derece ise klimanın 29 - 30 santigrat derecede çalıştırılması gerekiyor. Kişi bu şekilde kendini istenmeyen kas tutulmalarından ve şiddetli ağrılardan koruyabiliyor" dedi.
Boyun ve sırt ağrısı şikayeti ile hekime başvuran hastalarda ihtiyaç duyulması halinde medikal tedavi, egzersiz tedavisi veya fizik tedavi programlarının uygulanması gerektiğini vurgulayan Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Altuner Kalli "Yaz aylarında klimaya bağlı kas tutulmalarının sık sık tekrarlanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlık kronikleşerek yıllar boyu süren ağrılara davetiye çıkarmaktadır. Birkaç günlük hızlı fizik tedavi programları olabildiği gibi kas ağrılarının kronikleşmesi durumunda daha uzun süreli ve kapsamlı programlar gerekmektedir. Bu bağlamda uygulanacak Fizik tedavi yönteminde; sıcak uygulama, masaj ,bantlama , alçak ve orta frekanslı akımlar ve Tens gibi cihazlar kullanılır. Tedavide egzersiz de önemli rol oynuyor. Hastanın fiziki yapısı ve kondisyonuna göre verilecek çeşitli egzersizler, ağrıyı azaltıp hafifleterek, kasların güçlenmesini sağlarken, kişinin hareket kabiliyetini artırıyor. Fizik tedavi ve egzersizlerin yanı sıra hastaya medikal tedavi de uygulanabilir. Bunun sonucunda kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar, semptomları düzelterek hastanın hareket kabiliyetini kolaylaştırır " diye konuştu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.