Uzmanlardan Lys Öncesi Öğrenci Ve Ailelere Uyarılar

Uzmanlardan Lys Öncesi Öğrenci Ve Ailelere Uyarılar

Kaygının sınav öncesi kontrol edilmesi ve aileler tarafından öğrenciye destek verilmesi gerektiğini belirten Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, belli bir seviyeye...

Kaygının sınav öncesi kontrol edilmesi ve aileler tarafından öğrenciye destek verilmesi gerektiğini belirten Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, belli bir seviyeye kadar yararlı olan kaygının yüksek veya alçak olmasının sınav sonucunu etkileyeceğini söyledi.

Bu yıl 1 milyon 600 bin kişi Lisans Yerleştirme Sınavları'nda (LYS) der dökecek. 10-11 Haziran 2017 tarihlerinde uygulanacak olan LYS-4, LYS-1 ile 17-18 Haziran 2017 tarihlerinde gerçekleşecek LYS-2, LYS-3, LYS-5 sınavları öncesi uzmanlar bazı uyarılarda bulundu. Sınav öncesi öğrenci ve velilere kaygıyla başa çıkabilmenin yollarını aktaran Özel Hayat Hastanesi Psikoloğu Filiz Yakmaz Basılgan, yoğun kaygının bir öğrencinin eğitim-öğretim hayatı boyunca biriktirdiği bilgiyi sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olduğunu ve başarısının düşmesine yol açtığını söyledi. Basılgan, "Sınava girecek bütün herkes kaygı yaşar ki belli bir seviyeye kadar olan kaygı yararlıdır, uyanıklık sağlar, koruyucudur, dikkati toplamaya yardımcı olur ve öğrencinin motivasyonunu arttırır. Buradaki önemli nokta, kaygının performans üzerinde olumsuz bir etki oluşturmasıdır" dedi.

Sınav kaygısının en genel sebebinin gencin ya da ailesinin sınava farklı anlamlar yüklemesinden ileri geldiğini söyleyen Basılgan, "Sınav kaygısı yaşayan fertlerin sınava aileye bir borç ödeme, nasıl bir insan olduğunu ölçme, kendini ispat etme, iyi bir evlat olduğunu kanıtlama gibi birçok farklı anlam yükleyerek kaygılandıklarını gözlemleriz. Fakat sınav, kişiliğin bir değerlendirilmesi değil, sınava giren ferdin bilgi birikiminin değerlendirilmesidir. Aileler de çocuklarına yardımcı olma konusunda onları sıkmamalı, normal hayatlarını sürdürmeli ve onu rahatlatmalıdır. Tabi ki bazı hedefler ve planlar yapılabilir ama bunu başaramamak sorun edilmemelidir. Sınav sonrası ise olumsuz bir sonuçta bile öğrenci kendini ödüllendirmeli ancak bir sonraki sınavda başarılı olmak için planlar yapmalıdır" diye konuştu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.