Uzmanlardan Öğrencilere Beslenme Uyarısı
Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.Gülce Taştemel, Ordu Altınordu Boztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine beslenmenin...
Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.Gülce Taştemel, Ordu Altınordu Boztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine beslenmenin önemi hakkında bilgiler verdi.
Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gülce Taştemel, okulun 10.ve 11. sınıf öğrencilerine doğru beslenmenin önemi gibi konularda bilgiler aktardı. Bu dönemde çocuğun bedensel ve zihinsel yönden gelişiminin söz konusu olduğunu, bu nedenle okul çağı döneminde öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamalarına ve ileri yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına destek olmak gerektiğini belirten Dyt. Taştemel, okulun çocukların toplu ortamda yaşamaya başladıkları ilk yer olduğuna dikkat çekti.
Taştemel, "Çocukların grup halinde bulunmaları yanlış beslenme alışkanlıklarının edinilmesine neden olabilir. Öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi, öğrenilen bilgilerin davranışa dönüştürülmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi ve beslenme davranışları ile örnek olma konusunda, velilerin yanı sıra, öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşmektedir. Hızlı öğrenme, bilgi ve beceri kazanma, etkilenmenin en üst seviyede olduğu bu dönemde doğru beslenme alışkanlığı muhakkak çocuğa kazandırılmalıdır" dedi.
Her gün düzenli kahvaltı uyarısı
Dyt. Gülce Taştemel, şu bilgileri Verdi: "Çocukların sağlıklı beslenmesi için süt grubu, et grubu, sebze grubu, tahıl grubundan oluşan dört besin grubunun ana öğünlerde bulunması gerekmektedir. Ara öğünlerde ise meyve grubu tercih edilmelidir. Yiyeceklerin porsiyon miktarı çocukların boyuna, kilosuna, gelişim eğrisine bakılarak uzmanlarca belirlenmelidir. Bu dönemde fazla kilosu olan çocukların sağlıklı bir şekilde zayıflaması ileride oluşabilecek kronik hastalıkların ve obezitenin riskini en aza indirmektedir. Kemik ve diş gelişimlerinin en hızlı olduğu bu dönemde kalsiyum ihtiyacı arttığından günlük ortalama 3 su bardağı kadar süt, yoğurt, ayran, kefir tüketilmelidir. Hastalıklara karşı bağışıklıklarını arttırmak için günde ortalama 3-4 porsiyon meyve tüketmeleri gerekmektedir. Zihinsel gelişimlerine destek amaçlı ceviz, kırmızı et, pekmez, balık gibi demir ve B12 vitaminden zengin besinler tercih edilmelidir. Okulda satılan açık besinler hijyenik yöntemlerle hazırlanmama ihtimalinden dolayı tercih edilmemelidir. Onun yerine evden az yağ ile yapılmış tostlar, sağlıklı katkı maddesi katılmamış kekler, sandviçler, meyveler ve kuru yemişler tercih edilmelidir. Her gün düzenli kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı yapmayan çocukların öğrenmede güçlük çektikleri, derslere karşı ilgisiz kaldıkları ve başarılarının düştüğü çalışmalarla kanıtlanmıştır."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.