Uzmanlardan Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerisi

Uzmanlardan Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerisi

Uzmanlar, Ramazan'da sağlıklı beslenme ve oruçla ilgili tavsiyelerde bulundu.

Uzmanlar, Ramazan'da sağlıklı beslenme ve oruçla ilgili tavsiyelerde bulundu.

Diyetisyen Ebru Taşdemir, Ramazan'da öğün sayısının ikiye düşmesi metabolizmayı yavaşlattığını bunun da tahmin edilenin aksine metabolizmayı yavaşlatarak kilo alımına neden olduğuna ifade ederek bazı hastaların oruç tutmadan önce doktor tavsiyesi alması gerektiğini söyledi.

Giresun Özel Ada Hastanesi Diyetisyeni Taşdemir "Ayrıca yağlı yemeklerin, hamur işi ve tatlıların tüketiminin artması buna karşılık başta su olmak üzere, sebze ve meyve tüketiminin azalması kilo alma riskini artırmakla beraber sindirim sistemi problemlerine neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra ramazan ayı sağlıklı beslenildiğinde sindirim sisteminin dinlenmesi ve vücuttan toksin dediğimiz zararlı maddelerin atılması için bir fırsat olabilir" dedi.

"Su tüketimi artırılmalı"

Su tüketiminin artırılması gerektiğini dile getiren Taşdemir "Ramazan'da en önemlisi sıvı takviyesidir. Mutlaka Ramazan öncesi bu günlerde sıvı tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Günde en az 3 litre suyu takviye etmemiz lazım. Ramazan başladıktan sonra iftardan sonra sahura kadar ise minimum 1,5 litre su içilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

İftarda beslenme şekli hakkında bilgiler veren Taşdemir "Tabiki iftar menüsü ile başladığımızda hurma gibi kan şekerini düzenleyecek ya da tansiyon düzenleyici bir veya iki tane zeytin atıyoruz. Üzerine suyumuzu içiyoruz. Daha sonra az bir çorba ile devam ediyoruz. Aslında iftarda yediklerimizden ziyade iftar sonrası sahura kadar yediklerimiz çok önemli. İftarda ana yemeğimizi yoğurdumuzu kombin olarak güzel bir şekilde tükettiğimizde daha sonrasında sürekli bir tüketim halinde sahura gitmememiz lazım . Suyla beraber sahura kadar devam etmemiz gerekiyor .Sadece tatlı gurubunda şekerli hamurlu yağlı tatlıları hiç tüketilmemesi taraftarıyız. Sütlü tatlı dondurma gibi hafif tatlılar daha önemlisi doğal meyveler ile tatlı ihtiyacını gidermemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Sahuru ihmal etmeyin"

Orucun sahurla tutulması gerektiğinin altını çizen Taşdemir "Ramazan'ın yaz aylarına gelmesi açlık süresinin fazla olmasına neden olduğu için gün içerisinde kan şekerimiz düşer. Kan şekerimizin düşmesi yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı gibi problemlere yol açar. Bu yüzden sahura kalkmak kan şekerinin düzenlenmesinde önemlidir. Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağlı ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Genelde protein zengin gıdaları tercih etmeliyiz. Bunun en başında yumurta geliyor, artı tuz oranı düşük zeytin peynir kahvaltı grubu tercih edilmelidir. Meyve veya çorba gibi yoğurt gibi besinler tüketmeliyiz. Ama sahursuz bir Ramazan istemiyoruz çünkü uzun açlık oluyor onun için en azından sağlıklı iki öğün tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Oruç tutarken risk taşıyan hastalıklara dikkat"

Oruçla ilgili doktor tavsiyesine dikkat edilmesi gerektiğini de kaydeden Taşdemir "Ramazan'da bu aslında diyet programı gibi bakılmamalı yeterli enerjiyi yeterli sıvıyı vücuda almamız gerekiyor. Çok ciddi hızlı kayıplar vücutta sıkıntılar oluşturur. Genel olarak gebelerimiz, tansiyon hastalarımız, kalp hastaları olan şeker hastaları olan, belli yaş üstü hasta grubu tutmamalı ya da bunu kesin doktoruna danışarak tutmalı. Bu konuda mutlaka doktor tavsiyesi dikkate alınmalıdır" uyarısında bulundu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.