Vahşi Yaşamın Sırları “Fotokapan”a Yakalandı

Vahşi Yaşamın Sırları “Fotokapan”a Yakalandı

Orman Su İşleri 11'inci Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan fotokapanlara yakalanan vahşi hayvanların yaşam sırları kayıt altına alındı.

Orman Su İşleri 11'inci Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan fotokapanlara yakalanan vahşi hayvanların yaşam sırları kayıt altına alındı.

Orman Su İşleri 11'inci Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan fotokapanlarda kızıl geyik, karaca, ayı, kızıl tilki, kurt, sansar, çakal, porsuk, yaban tavşanı, yaban domuzu ve siyah leylek gibi hayvanlar görüntülendi.

Orman Su İşleri 11'inci Bölge Müdürlüğünce yaban hayvanları ile ilgili tür tespiti ve popülasyon dinamiklerinin izlenmesi amacıyla Amasya, Çorum, Ordu, Samsun ve Tokat illerinde ilk etapta Yaban Hayvanı Geliştirme Sahaları ile belirli avlaklara 84 adet fotokapan kuruldu. Kızıl geyik, karaca, ayı, kızıl tilki, kurt, sansar, çakal, porsuk, yaban tavşanı, yaban domuzu ve vaşak gibi hayvanlara ait görüntüler fotokapanlara yansıdı.

Fotokapanlara, su gölünde serinleyen geyik ailesi, ormanda dolaşan kızıl tilki, ormanda otlayan karaca, bataklıkta dolaşan yaban domuzu, ormanda dolaşan yavru ceylanlar, inlerine giren kalabalık domuz sürüsü, sazlıkta dolaşan siyah leylek, ürktüğü bir vahşi hayvandan kaçan ceylan, ağzında öldürdüğü avını taşıyan çakal, av arayan tilki gibi vahşi hayvanlar takıldı.

Fotokapan projesi hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Samsun 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, "Ülkemizde uzun yıllardan beri düzenli olarak gerçekleştirilen envanter çalışmaları, bilinen türlerin popülasyon durumlarını ortaya koymakta, artış ve azalışlara ilişkin yapılacak çalışmalara yön vermektedir. Ülkemizin sahip olduğu yaban hayvanı çeşitliliği düşünüldüğünde, bu çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından envanter ve izleme çalışmaları Genel Müdürlüğümüzce önemsenmekte ve desteklenmektedir. Bu sebeple yaban hayatında kullanılan mevcut yöntemlerin yanı sıra teknolojik gelişmeler de yakından takip edilerek yaban hayatı çalışmalarında kullanılmaktadır. Bu doğrultuda Bölge Müdürlüğümüzce, yaban hayvanları ile ilgili yapılacak olan tür tespiti, popülasyon dinamiklerinin izlenmesi gibi çalışmalarda kullanılmak üzere fotokapan alımı yapılmıştır. Hazırlanan projelerle popülasyon büyüklüğünün yıllara göre olan değişiminin izlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma sonucunda yıllar itibari ile aynı sahada, aynı tarihler arasında, aynı koordinatlarda fotokapan kurularak; fotokapana yakalanan birey sayılarının tespit edilmesi, sonraki yıllarda aynı çalışmanın tekrarlanması sonucunda yıllar içerisindeki değişimin izlenmesi hedeflenmektedir" dedi.

Vahşi Yaşamın Sırları “Fotokapan”a Yakalandı

Vahşi Yaşamın Sırları “Fotokapan”a Yakalandı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.