Vakfıkebir İlçesi Tarihçesi ve Vakfıkebir Köyleri
Vakfıkebir ilçesi, Hitit, Pers, Roma, Bizans ve Trabzon Rum İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon Rum İmparatorluğu'nu fethetmesiyle Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğine geçmiştir.
Vakfıkebir: Tarih Kokan Bir Mirasın İzinde
Vakfıkebir, tarih sahnesine çok eski zamanlarda çıkan, köklü bir yerleşim yeridir. Hitit, Pers, Roma, Bizans ve Trabzon Rum İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon Rum İmparatorluğu'nu fethetmesiyle Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğine geçmiştir.
Trabzon'un fethinden sonra Vakfıkebir'e yerleşen Türk boyları, kendi kültürlerini ve yaşam tarzlarını bölgeye taşıyarak, kısa sürede bu toprakları Türk yurdu haline getirmişlerdir. 1864 yılında Osmanlı Vilayet Kanunu'nun çerçevesinde Trabzon vilayetine bağlı bir ilçe olarak resmiyet kazanmıştır.
Vakfıkebir, tarihi boyunca çeşitli zorluklara göğüs gererek ayakta kalmış bir kahraman ilçedir. 20 Temmuz 1916 tarihinde Rus Çarlığı'nın işgaline uğrayan Vakfıkebir, 14 Şubat 1918'de kahraman Türk ordusu tarafından düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bu dönem, halk arasında "Muhaceret" olarak anılmakta ve her yıl 14 Şubat'ta büyük törenlerle kutlanmaktadır.
Vakfıkebir'in, Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte ilçe olma özelliğini ve sınırlarını koruma başarısı takdire şayandır. İlk olarak ilçenin merkezi ile birlikte beş nahiyeye ve 129 köye sahip olan Vakfıkebir, zamanla yapılan düzenlemelerle bugünkü coğrafi yapısına kavuşmuştur. Bu süreçte, 10.03.1954 tarihli kanunla Tonya, 19.06.1987 tarihli kanunla Beşikdüzü ve Şalpazarı, 09.05.1990 tarihli kanunla da Çarşıbaşı ilçe olmuş ve ilçeden ayrılmışlardır.
Vakfıkebir'in adı, tarih boyunca değişikliklere uğramıştır. İlk adı "Fol" olan ilçe, 45 km güneyden doğan ve ilçe merkezinde denize dökülen Fol Deresi'nden ismini almıştır. Daha sonra "Büyükliman" olarak anılan Vakfıkebir, doğal bir limanın merkezinde yer alması nedeniyle uzun yıllar bu adla anılmıştır. Ancak, Vakfıkebir, Gülbahar Hatun'un deniz yolculuğu sırasında yaşadığı fırtınadan kurtulması üzerine kara toprağına ayak bastığı yerleri "vakfetmesi" sonucu, bugünkü adını almıştır.
Vakfıkebir, tarihindeki bu derin izlerle, geçmişiyle gurur duyan, kültürel mirasıyla öne çıkan ve coğrafi güzellikleriyle büyüleyen bir ilçedir.
Aşağıdaki linkten Trabzon ili Vakfıkebir ilçesinin köylerini inceleyebilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.