Vali Ahmet H. Nayir: Arkeoloji Ve Maden Müzesinde Sona Yaklaştık

Vali Ahmet H. Nayir: Arkeoloji Ve Maden Müzesinde Sona Yaklaştık

Kütahya valisi Ahmet H. Nayir, Kütahya'ya yeni bir Arkeoloji ve Maden Müzesi kazandırdıklarını, çalışmaların ise son aşamaya gelindiğini kaydetti.

Kütahya valisi Ahmet H. Nayir, Kütahya'ya yeni bir Arkeoloji ve Maden Müzesi kazandırdıklarını, çalışmaların ise son aşamaya gelindiğini kaydetti.

Geçmişten kalan tarihi ve kültürel mirasın geleceğe en sağlıklı şekilde aktarılması gerektiğini belirten Vali Ahmet H. Nayir, "Bizler Kütahya'yı tanıtırken ilk kurduğumuz cümlede, "Kütahya bir tarih şehri" diye başlıyoruz. Kütahya kültürel açıdan, tarihi açıdan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, birçok medeniyetin izlerini topraklarında taşıyan bir yer olarak bizim kıymetimiz. Biz bu yönüyle Kütahya'yı tanıtmaya çalışıyoruz. Her millet için tarihi önemli. Her milletin yaşadığı topraklarda geçmiş olan tarihler onun zenginliğine birer işaret olarak alınıyor. Tarihi ortaya çıkaran da arkeoloji. Arkeolojik kazılardan elde edilen bilgiler, belgeler ve eserler bizlerin tarihini ortaya çıkarmada en önemli kaynağımız. O eserler de anlık olarak görülüp kaybolacak şeyler değil. Binlerce yıldır gözlerden uzak kalan eserler birçok yerli ve yabancı göze hitap etmek için müzelere muhtaç. Onların toprak altında kaldığı sürenin kazasını yapmaya, telafisine ihtiyaçları var. Bizler açısından bu mirasa sahip çıkmak önemli. Bizler bu mirasın zenginliğini gelecek nesillere aktarmakla görevliyiz. Bu da çocukken başlaması gereken bir alışkanlık. Birçok hususta olduğu gibi biz eğer tarih sevgisini, kültür sevgisini, müze sevgisini, eski eser sevgisini vermek istiyorsak çocukken başlayan bir programla dahilinde bunu yapmamız lazım" dedi.

Kütahya'ya yeni bir müze binasının daha kazandırılacağını dile getiren Vali Ahmet H. Nayir, "Mevcut müzelerimiz yeterli mi? Elbette ki değil. Bunun için çalışma başlatılmış, bunun için yer ayrılmış, imar planımıza işlenmiş ve aşağı yukarı sona gelmiş durumdayız. Sabahleyin yerine gidip yapmış olduğumuz incelemede otogarımızın karşısında 15 dönümlük bir alanda yapılacak olan işlemlerin projesi hazırlanmış, yer teslimi yapılmış, keşke denk getirebilseydik bu hafta içerisinde temelini atabilseydik daha da güzel olacaktı. Bu haftaya yakışır bir durum olacaktı ama onu yetiştiremedik. Orada 14 bin 500 m2 kapalı alanı olan, hem maden müzesi hem de arkeoloji müzesi olacak ki Kütahya'mıza yakışan da bu olacak. Sergileme imkanı olan küçük yerlerde bu işi yapmak yerine geniş alanlarda bunu daha da kalıcı hale getirmemiz lazım. 50 binin üzerinde eserimizden 2 binini sergileyebiliyoruz. Alanımızı genişlettiğimiz takdirde bunu da yapacak duruma geleceğiz" şeklinde konuştu. (EFE)

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.